Arbejdspres:
Jurister ramt af stress: "Jeg lå vågen i flere timer med hjertebanken"

FWN
Det satte sig fysisk i kroppen, da Frederik Waaben som nyuddannet jurist gik ned med stress. Foto: Privat
Jurister - og ikke mindst statsansatte jurister - er ramt af stress på jobbet, viser nye tal. Frederik Waaben gik ned med flaget og har siden droppet advokatjobbet.

Sagerne på skrivebordet hober sig op, og arbejdsmails læses flere timer efter fyraften.

Statsansatte jurister er udsat for et massivt arbejdspres.

Faktisk har to ud af tre - eller 66 procent - følt sig stresset på jobbet de seneste to uger. Det viser helt nye tal fra undersøgelsen ’Arbejdsmiljø og Helbred 2018’.

Selv om det er det laveste antal i seks år, er det stadig langt over gennemsnittet for danskere i alle brancher, der føler sig ramt af arbejdsrelateret stress.

33-årige Frederik Waaben, der tidligere har arbejdet som advokat i den private branche, er ikke overrasket over, at så mange statsansatte jurister føler sig stressede.

Han kvittede selv jobbet som advokat tilbage i starten af 00’erne, da arbejdspresset blev for stort. Han oplevede, at hans daværende chef ikke tog nok hensyn til, at han var nyuddannet og havde brug for støtte.

Kunne ikke sige fra

- Der blev holdt møder på mærkelige tidspunkter, og det blev forventet, at man kunne stå til rådighed sent om aftenen, når man havde fri. Der blev ved med at komme opgaver på ens bord, og der var ikke en kultur, hvor man bare kunne sige fra, siger Frederik Waaben, der i dag har skiftet jobbet som advokat ud med en tilværelse som politisk konsulent.

Artiklen fortsætter under grafikken

Mandag kunne Avisen.dk fortælle, at jurister i Særlig Efterforskning Øst i Københavns Politi udsættes for så højt et arbejdspres, at der sker fejl i store straffesager.

Frederik Waaben har ikke kendskab til, om politiets jurister skulle være mere pressede end andre i branchen, men udfordringer med stress og arbejdspres kan være et generelt problem blandt advokater, mener han.

Stærkt provokerende

Tiden som advokat havde personlige konsekvenser for Frederik Waaben.

- Jeg kunne ikke sove om natten, og jeg lå vågen i flere timer med hjertebanken. Jeg havde koncentrationsbesvær og var smådeprimeret. Dengang var det voldsomt, for jeg havde ikke før prøvet, at stress kunne sætte sig fysisk i kroppen på den måde, siger han.

At medarbejdere lægger sig med stress, falder tilbage på den enkelte leder, mener Frederik Waaben.

- Når medarbejdere går ned med stress er det hovedsageligt ledelsens ansvar. Det er dem, der har fejlet. Jeg bliver stærkt provokeret, når en leder siger, at medarbejderne også har et ansvar, og at de skal sige fra.