Kendt sanger hylder arbejdsmiljørepræsentanter med ny sang: I skaber fremskridt

IMG_7906__1_1
Sangskriveren Annika Aakjær med sin svenske gårdhund Tove i favnen og 3F's arbejdsmiljøansvarlige Ulla Sørensen. Aakjærs nye sang hylder arbejdsmiljørepræsentanternes arbejde. Foto: A4 medier.
I anledning af Arbejdsmiljørepræsentantåret har 3F bedt musikeren og sangskriveren Annika Aakjær skrive en sang om arbejdsmiljørepræsentanternes arbejde.

- De store fremskridt kommer af de små. 

Sådan synger den kendte musiker og sangskriver Annika Aakjær i omkvædet i en spritny sang, der er en hyldest til det kæmpe usynlige arbejde, som gennemføres hver dag af tusindvis af arbejdsmiljørepræsentanter. 

I juli kontaktede 3F's arbejdsmiljøansvarlige politiker Ulla Sørensen sangeren og spurgte, om hun havde lyst til at skrive en sang for at anerkende arbejdsmiljørepræsentanternes arbejde.

Sangen skulle være en overraskelse, der første gang skulle synges mandag på 3F-kongressen i Aalborg. Og da Annika Aakjær gik på scenen med sin guitar og sang om de små fremskridt, blev der klappet højt og længe.  

- Tillidsrepræsentanterne er hjerteblod for vores fagforeningers arbejde for at skabe et godt arbejdsmiljø. Nu har de fået en smuk og rørende sang, der anerkender deres vigtige arbejde, siger Ulla Sørensen.

Svær opgave

Annika Aakjær noterer med et skævt smil, at det var en svær opgave. Også fordi ordet arbejdsmiljørepræsentant ikke sådan lige kommer ind i en sang, der skal være nem at synge. 

Hun er stolt af sangen, hvor hun betoner, at de store fremskridt ikke kommer uden de små, og at vi skal huske i den her tid, at ikke alt er sort-hvid. 

- Det er et arbejde, der aldrig rigtig er færdigt. Når man fikser et problem, opstår der ofte et andet, siger hun og kalder arbejdsmiljørepræsentanternes arbejde ekstremt vigtigt, fordi det også kan handle om liv og død.

Her er den nye arbejdersang

Teksten til Annika Aakjærs nye sang "De store fremskridt kommer af de små"

I et land
hvor man
må bygge en bro
hvis man vil kende sin nabo
og selv når man kender
vindene der vender
er der risiko
ved at bygge en bro

For der er noget i den her tid
som får verden til at fremstå sort og hvid
så jeg prøver på
at huske, at forstå
de store fremskridt kommer af de små
de store fremskridt kommer af de små

Mellem det vi har nået
og den tid der er gået
ved vi verden stadig
kan forbedres
for os der går på job
bruger hoved’, bruger krop
er vi heldige at ha´
nogen som er med os

For der er noget i den her tid
hvor vi må huske verden ik´ er sort og hvid
så jeg prøver på
at huske, at forstå
De store fremskridt kommer af de små
De store fremskridt kommer af de små

I et liv
Er det svært
at beskrive
Hvem man er
Uden at sige hvor man bruger sine dage
Så tak til dem
Der gør det rart af gå derhen
Uden at få meget mere end tak tilbage

Så jeg vil bruge al min tid
på at huske det der’ vigtigt at vide
så jeg prøver på
at huske, at forstå
de store fremskridt kommer af de små
de store fremskridt kommer af de små

Sunget første gang på 3F-kongressen 23. september 2019 i Aalborg. 

I forbindelse med sangskrivningen har hun haft kontakt til en arbejdsmiljørepræsentant, der har givet hende indsigt i, hvor komplekst arbejdet med at skabe både et sundt fysisk og psykisk arbejdsmiljø er. Hun er selv medlem af Dansk Artistforbund, men har som mange andre kunstnere og musikere ikke en fast arbejdsplads med kolleger og en bestemt arbejdsgiver. 

Sang til fællesskabet

- Tove er mit arbejdsmiljø, griner hun og klapper sin tre år gamle svenske gårdhund Tove. Hunden er med i Aalborg og springer rundt i et baglokale, mens Annika Aakjær bliver interviewet.  

For som kunstner er man en del af det såkaldte prækariat med løse ansættelser og ingen tryghed i ansættelsen. Udover en ustabil indtægt og mange andre ulemper, har det også den fordel, at der er mulighed for at have hund. 

- Det er spændende at skrive noget, der ikke tager udgangspunkt i en selv, siger hun.

I 3F håber Ulla Sørensen, at Annika Aakjærs nye sang kan blive en af fremtidens arbejdersange, der kan komme i Arbejdersangbogen. 

Det har sangskriveren haft i baghovedet, da hun skrev teksten. Derfor har hun skrevet den, så den løfter sig op over en lejlighedssang og har en større poesi i sig. 

- Jeg vil da være stolt, hvis den kommer i Arbejdersangbogen, men det vigtigste for mig er, at den bliver sunget og kan synges i fællesskab, siger Annika Aakjær. 

Den 37-årige sangskriver har senest gjort sig bemærket, da hun i begyndelsen af september optrådte ved årets Zulu Comedy Galla med en sang om brunt menstruationsblod og boblende natprutter. 

I juni skrev hun en sang til den tidligere arbejderhøjskole LO-Skolen i Helsingør i anledning af skolens 50 års jubilæum. 

GDPR