Kommuner bøvler med at indføre fleksibel arbejdstid, der hvor der mangler hænder

20221025-142412-L-1920x1280we__1_
A4 Arbejdsmiljøs spørgeskemaundersøgelse til landets kommuner viser, at det især er vanskeligt at indføre fleksibel arbejdstid i ældreplejen, i psykiatrien og på børneområdet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En undersøgelse fra A4 Arbejdsmiljø viser, at mange kommuner oplever udfordringer med at indføre fleksibel arbejdstid på især velfærdsområderne. Det er især en fastgroet kultur, omkring hvordan man laver vagtplaner, og opfattelsen af den pligtopfyldende medarbejder, der spænder ben, forklarer flere kommuner.

Der er ingen tvivl om, at fleksibel arbejdstid er her for at blive. Både politikere og eksperter spår, at fleksibiliteten er en af de gamechangere, der kan være med til at skabe et bedre arbejdsmiljø og få flere til at arbejde mere. Alligevel bøvler flere kommuner med at indføre fleksible arbejdstid på netop de velfærdsområder, hvor der mangler flest hænder. 

Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som A4 Arbejdsmiljø har gennemført. Her svarer 30 procent ud af de 53 kommunaldirektører, der har svaret på spørgeskemaet, at der er arbejdsområder i kommunen, hvor de har fundet det svært at indføre fleksibel arbejdstid. 

Til spørgsmålet om, hvad det så er for arbejdsområder, der volder dem problemer, er svaret fra kommunerne entydigt, at det er områder med vagtplaner som for eksempel børnehaver, vuggestuer, ældreplejen og psykiatrien.

Artiklen fortsætter under grafikken 

I Thisted Kommune er de administrative områder godt i gang, men det halter med mange af velfærdsområderne. Og det er der en god grund til, mener kommunaldirektøren. 

"Vi oplever, at der er forskellige udfordringer på for eksempel børneområdet og plejeområdet, der gør det svært at give medarbejderne fleksibilitet. Kulturen er en af de største barrierer. Både blandt medarbejdere og ledere, er der ofte en indgroet kultur omkring, hvad en pligtopfyldende medarbejder er. Men der er også praktiske ting, der står i vejen. Er der for eksempel tale om et lille plejecenter med mange deltidsansatte, så er de ofte meget bundet, og det kan være svært at skabe fleksibilitet i vagtplanlægningen," siger Ulrik Andersen, der er kommunaldirektør i Thisted Kommune, til A4 Arbejdsmiljø. 

I Odsherred Kommune er man enige i, at vanetænkning er en af de største barrierer. 

"Det handler om at få det til at ske. Vanetænkning skal udfordres. Der er flere systematiske ting, der understøtter, at vi laver vagtplaner på en specifik måde. For at skabe noget andet, skal man arbejde grundigt med, hvordan man får det til at fungere," siger Majken Kondrup, der er afdelingsleder af HR, løn og personalejura i Odsherred Kommune, til A4 Arbejdsmiljø. 

LÆS OGSÅ: Gratis e-bog om fire dages arbejdsuge

Odsherred har siden 2022 indført en model for fleksibel arbejdstid i administrationen, hvor det forventes, at medarbejderne arbejder 32 timer fra mandag til torsdag. Fredag er lukkedag, og så er det op til medarbejderne selv at placere fem af ugens arbejdstimer fleksibelt uden for arbejdstiden på for eksempel fredage, weekender, morgener eller aftener, mens kommunen i øjeblikket er i gang med at eksperimentere med forskellige former for fleksibel arbejdstid på andre arbejdsområder. 

Eksempler som forbilleder

Selvom flere kommuner møder udfordringer, når der skal skabes fleksible løsninger for især sosu'er og pædagoger, findes der eksempler på kommuner, der har knækket koden.  

Gentofte Kommune har for eksempel indført fire dages arbejdsuge for alle kommunens daginstitutioner. 

I blandt andet Haderslev Kommune organiserer man medarbejderne i ældreplejen i mindre, selvstyrende, tværfaglige teams.

Og det er netop den slags eksempler, der skal deles som inspiration og læring for andre kommuner, hvis de skal forbi barriererne, mener flere kommuner, som A4 Arbejdsmiljø har talt med. 

"Når vi skal til at eksperimentere mere med fleksibel arbejdstid, er det en forventning, at vores medarbejdere og ledere er nysgerrige, i forhold til hvad andre har af erfaringer, og at vi på sigt høster af vores egne erfaringer. Så hvis man i en hjemmeplejegruppe eller i et dagtilbud har fundet en god løsning, er det klart forventningen, at vi inspirerer hinanden, lærer af hinanden og deler de gode erfaringer," siger Henrik Nielsen, der er kommunaldirektør i Stevns, til A4 Arbejdsmiljø. 

Stevns Kommune har indtil videre kun indført muligheden for at arbejde hjemmefra to dage om ugen for de administrative medarbejdere på Rådhuset. 

LÆS OGSÅ: HK: Fire-dages arbejdsuge kan være godt – men ikke for alle

Majken Kondrup fra Odsherred Kommune understreger, at det er afgørende, at HR ikke presser centrale aftaler eller gode eksempler ned over hovedet på de enkelte arbejdspladser. 

"Processen, omkring hvilken model der passer bedst til den enkelte arbejdsplads, skal være der. Arbejdet omkring det kræver store ressourcer. Der skal være modet og overskuddet til at afprøve de her ting. Det er nok den allerstørste barriere," siger hun. 

Trods barriere og langsomme processer, er der ingen tvivl om, at fleksibilitet i kommunerne - også på velførdsområderne - kun vil tage til i fremtiden. Ifølge A4 Arbejdsmiljøs spørgeskemaundersøgelse planlægger 88 procent ud af de 53 kommuner, der har svaret på spørgeskemaet, nemlig at indføre endnu mere fleksibilitet i fremtiden. 

Serie: Fleksibel arbejdstid i kommunerne 

A4 Arbejdsmiljø sætter i den kommende tid fokus på fleksibel arbejdstid i kommunerne. 

Fleksibel arbejdstid skal forstås som ordninger, hvor medarbejderne selv har mulighed for at bestemme rammerne for, hvordan og hvornår de arbejder. Det kan for eksempel være fire dages arbejdsuge, hjemmearbejde eller hybridarbejde, hvor arbejdet klares fra togturen, over teams eller fra sommerhuset. 

Fleksibilitet i arbejdslivet er blevet det nye buzzword på arbejdsmarkedet, og er i stigende grad blevet et konkurrenceparameter for at tiltrække medarbejdere. De offentlige arbejdspladser er flere gange beskyldt for at være langt bagud. I denne serie dykker vi ned i kommunernes brug af fleksibel arbejdstid, hvor knasterne ligger, og hvor potentialet kan blomstre. 

Artikler i serien:

Ny undersøgelse: Fleksible arbejdstider vinder frem i landets kommuner

Ekspert: Fleksibilitet kan ikke løse alt i kommunerne 

Gentofte vil udbrede fleksibilitet efter succes med fire dages arbejdsuge i dagtilbud