Malerjobbet er Danmarks hårdeste: Arne-pension skal udbygges, mener forbund

20200506-121551-A-1920x1280we
Malere er det mest fysisk krævende arbejde i dag. Det viser en ny undersøgelse. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Jeppe Vejlø/Ritzau Scanpix
Malerjobbet er det mest fysisk krævende job i Danmark, viser ny undersøgelse fra NFA. Resultaterne kommer ikke bag på Malerforbundet, der ønsker Arne-pension udbygget.

Det er næppe mange, der vil anfægte, at det er fysisk hårdere at være maler end it-konsulent.

Nu viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), at malerjobbet faktisk er det hårdeste målt på fysikken sammenlignet med alle andre jobgrupper. NFA har ud fra forskellige faktorer målt, hvilke fag der er fysisk hårdest.

LÆS OGSÅ: Se listen: Disse job er fysisk hårdest

I Malerforbundet kommer undersøgelsens resultater ikke som en overraskelse. 

- Det kalder på handling, må man sige. Der skal virkelig sættes ind i forholdet til forebyggelse af nedslidning. Det skal ske gennem, at arbejdsmiljørepræsentanterne hos os får den nødvendige uddannelse, de skal have, siger Tonny Olsen, der er formand for Malerforbundet, til A4 Arbejdsmiljø.

Tonny Olsen mener ikke, at det er en førsteplads, der er skudt helt ved siden af.

- Vi kan se, at det halter meget. Vi indgår gerne i samarbejde med hvem som helst, så vi kan få det ændret, siger Tonny Olsen.

Malerne: Udbyg Arne-pension

Tonny Olsen ønsker en differentieret pensionsalder, så de jobgrupper med fysisk hårde job, kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet tidligere end andre. 

- Vi var med til at presse på med Arne-pensionen. Men den nye undersøgelse kalder i den grad på, at vi skal få Arne-pensionen udbygget. Det er urealistisk, at en gennemsnitsmaler kan blive ved i samme antal år som en jurist. Udover at den nuværende pensionsalder er urealistisk, så er den heller ikke fair, siger Tonny Olsen.

For at blive omfattet af Arne-pensionen, der gives til lønmodtagere med flest år på arbejdsmarkedet, skal man have været i arbejde mindst 42 år, når man fylder 61 år. Det forventes at en del af Malerforbundets medlemmer opfylder disse betingelser. 

Ifølge Danske Malermestre er det vigtigt at huske på, at det også er op til enkelte maler selv at forebygge nedslidning.

- Der er ingen malermestre, der er interesserede i, at deres svende bliver nedslidte, og vi vil gerne forebygge så meget som muligt ved eksempelvis, at de ansatte har skiftende arbejdsstillinger. Men det kræver, at medarbejderen selv mærker efter og siger til, hvis man begynder at have ondt, siger Per Vangekjær, der er formand i Danske Malermestre, til Malerforbundet.

LÆS OGSÅ: Analyse: Corona skærper kampen om fremtidens arbejdsmiljø for HR og fagbevægelse

Revisorer, it-konsulenter og jurister har ifølge det nye indeks de mindst fysisk krævende job.

GDPR