- For mange vil hjemmearbejdspladsen være et uvelkomment gensyn

20211208-211611-L-1920x1280we
Mette Frederiksen på onsdagens pressemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
For mange vil et gensyn med hjemmearbejdspladsen ikke være et velkomment syn, og det forstår statsministeren. Fagforeninger står klar med ønsker til en kommende periode med hjemmearbejde.

På grund af den stigende smitte i samfundet opfordres ansatte - både på offentlige og private arbejdspladser - til at arbejde hjemmefra "i udstrakt grad".

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde om nye restriktioner onsdag aften.

- Jeg ved godt, at det for mange vil være et uvelkomment gensyn med hjemmearbejdspladsen. Det er der sådan set ikke noget at sige til. Men lige nu vurderes det at være nødvendigt, lyder det.

Regeringen opfordrer desuden til, at virksomhederne også dropper firmajulefrokosten.

På pressemødet onsdag aften lægger regeringen med opbakning fra partier i Folketinget op til at begrænse smitteaktiviteten.

Opfordringen til at arbejde hjemme og droppe firmajulefrokosten er dog ikke et direkte krav ligesom med flere andre restriktioner, der er blevet fremlagt af statsministeren på pressemødet.

Har nærmet sig niveau fra før corona

Det var tilbage i maj, at et flertal af Folketingets partier blev enige om, at de, der arbejdede hjemme på daværende tidspunkt, gradvist skulle tilbage til kontoret.

Onsdag viser tal fra Danmarks Statistik så, at niveauet af hjemmearbejdet netop har nærmet sig niveauet fra før corona.

I tredje kvartal var det cirka en ud af otte danskere, der hyppigt arbejdede hjemmefra, viser undersøgelsen. Det er en del færre end andet kvartal sidste år, hvor aktiviteten i samfundet blev begrænset betydeligt for at bremse smitten.

Her var det cirka hver fjerde af de privatansatte, som arbejdede hjemmefra. Blandt de offentligt ansatte var det hver tredje.

Fagforbund med appel til arbejdsgiverne

Blandt de nye restriktioner skal skolebørnene sendes hjem fra midten af december til begyndelse af hjemmearbejde. Derfor genindføres fjernundervisning også.

En sådan situation stiller store krav til børnefamilierne, og det bør arbejdsgiverne huske i den kommende tid. Det mener fagforbundet HK.

- Vi kan godt se fornuften i, at skolebørnene sendes hjem, så vi kan holde resten af samfundet åbent. Og HK'erne har igennem de sidste 21 måneder vist, at de kan være både produktive og effektive hjemmefra, siger Anja C. Jensen, formand for HK Danmark, og fortsætter:

- Men det er altså ikke lutter honningkage at passe fuldtidsarbejde, samtidig med, at man passer sine børn! Derfor appellerer vi stærkt til, at arbejdsgiverne vil møde medarbejderne med både forståelse og ekstra fleksibilitet i den kommende tid. For vi løser kun det her i fællesskab. Ganske ligesom vi gjorde under sidste nedlukning.

I fagforeningen Djøf mener man, at den kommende periode med hjemmearbejde skal være frivilligt.

- For Djøf er det centralt, at hjemmearbejde er frivilligt, så medarbejdere, som ikke trives med eller har mulighed for hjemmearbejde, fortsat kan møde ind på arbejdspladserne, siger Sara Vergo, næstformand i Djøf og formand for Djøf Offentlig, i en pressemeddelelse.

/ritzau/