Håndværkere udsat for asbest: Arbejdstilsynet fandt ikke én lovovertrædelse trods flere besøg

20210309-141832-L-1920x1280we
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Tilsynet konstaterede ikke lovbrud på byggeplads i Herning, hvor flere håndværkere arbejdede med asbest-materialer. Det fremgår af et notat fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Arbejdstilsynet har flere gange været på tilsynskontrol på den byggeplads i Herning, hvor 300 lejligheder blev færdigrenoveret sidste år.

Selvom håndværkere på byggepladsen angiveligt arbejdede uden åndedrætsværn i asbeststøv, har tilsynet ikke en eneste gang konstateret overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

Det fremgår af et svar, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har givet til Enhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl.

- Arbejdstilsynet har i forbindelse med tilsynsbesøg ikke konstateret overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen om arbejde med asbestholdigt materiale, som har givet anledning til reaktioner, fremgår det af notatet, som ministeren har fået fra Arbejdstilsynet.

Fagbladet 3F skrev i februar, at 3F’s lokalafdelinger i Midtjylland og Holstebro nu er begyndt at finde de håndværkere, der har arbejdet med asbestmaterialerne på byggepladsen. 

Opsporingsarbejdet sker for at registrere dem i en asbest-protokol, så de senere livet kan få erstatning, hvis de får kræft.

Hovedentreprenøren på projektet var Enemærke & Petersen, og de hyrede underleverandøren BR Miljøtech til at stå for nedringsarbejdet.

Minister: Tilsynet tog asbest-håndtering op på møder

Ifølge svaret fra Peter Hummelgaard har Arbejdstilsynet holdt flere møder med aktørerne på byggepladsen.

- I forhold til arbejde med asbestholdigt materiale har Arbejdstilsynet tidligt i forløbet afholdt møde med rådgiver og hovedentreprenør samt dialogmøde med bygherre, om hvordan der skal arbejdes med asbestholdigt materiale i forbindelse med nedrivning, fremgår det af notatet.

Bygherren Boligselskabet Fruehøjgaard har over for Fagbladet 3F betegnet samarbejdet med Enemærke & Petersen som særdeles udfordrende.

Hovedentreprenøren har det dog fint med, at håndværkerne nu bliver oplistet i en asbest-protokol.

- Det gør vi gerne, og vi har allerede sendt et brev ud til de pågældende medarbejdere. Der er ingen af vores medarbejdere, som har udtrykt bekymring, mens renoveringsprojektet stod på. Men føler man sig utryg ved, om man kan være blevet udsat for en indirekte asbest-påvirkning, skal man rette henvendelse til vores arbejdsmiljøchef, siger Henrik Mielke, adm. direktør i Enemærke & Petersen til Fagbladet 3F.

Arbejde med asbest kan potentielt føre til lungehindekræft eller andre kræftsygdomme over tid.