Minister kaldt i samråd på baggrund af ny rapport

20231013-114443-L-1920x1280we
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen skal den 22. januar i samråd omkring migrantarbejderes arbejdsforhold i byggebranchen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Den 22. januar skal Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd for at svare på, hvilke initiativer hun vil sætte gang for at sikre, at migrantarbejdere i byggebranchen ikke har ringere forhold end de danske arbejdstagere. Det sker på baggrund af en ny rapport.

I starten af december udgav Aalborg Universitet en rapport, der generelt afslørede, at migrantarbejdere i byggebranchen arbejder under horrible forhold, hvor de har næsten tre gange så stor risiko for at blive udsat for en arbejdsulykke sammenlignet med danske arbejdstagere i byggebranchen. 

Det har nu fået SF og Enhedslisten til at kalde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd den 22. januar. 

Til det politiske medie Altinget siger hun følgende om rapporten og det kommende samråd: 

"I Danmark skal alle arbejde under ordnede forhold. Jeg er forarget over det, der bliver udrullet her i rapporten, som vi nu skal dykke nærmere ned i. Det er helt uacceptabelt, at udenlandske arbejdstagere udnyttes til farligt arbejde og udsættes for dårligere vilkår end deres danske kollegaer". 

I sommer blev et samlet Folketing enige om en handlingsplan mod arbejdsulykker. Handlingsplanen er en afløber af arbejdsmiljøaftalen fra marts 2023, hvor der blev afsat 31,2 millioner kroner i perioden 2023-2026 til en helhedsorienteret indsats. 

Rapporten 

Rapporten på 350 sider afslører blandt andet, at udenlandsk arbejdskraft i byggebranchen sættes konsekvent til det mest beskidte, det mest nedslidende og det farligste arbejde.

Nedrivning, arbejde med støvede materialer, asbest og isolering er nogle af de hårde fysiske arbejdsopgaver, migrantarbejdere ofte får.

Rapporten konkluderer, at arbejderne finder sig i forholdene, fordi de lever med en konstant trussel om fyring, og bliver blandt andet beordret til at forlade byggepladsen, når Arbejdstilsynet kommer på besøg. 

GDPR