Minister rystet over udenlandske ansattes boligforhold: 'Det kan man ikke byde andre mennesker'

KaareDybvadMinister
Bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek har været på besøg i boliger, hvor udenlandske ansatte bliver indkvarteret af deres arbejdsgivere. Ministeren var ikke imponeret. Foto: Philip Davali / Scanpix
- Der er arbejdsgivere, som ikke overholder den lov, vi har lavet, og de forpligtelser, de har overfor deres udenlandske ansatte, siger boligminister Kaare Dybvad (S) under besøg på en række adresser, hvor arbejdsgivere lader udenlandske ansatte bo under primitive forhold.

- Det kan man simpelthen ikke byde andre mennesker. 

Reaktionen fra boligminister Kaare Dybvad (S) var klar, efter han sidste uge besøgte en række af de boliger, som udenlandske ansatte får stillet til rådighed af deres arbejdsgivere. 

Som A4 Arbejdsmiljø i dag kan fortælle, besøgte ministeren blandt andet en stald på godset Sonnerupgaard, hvor fire ukrainske landbrugsarbejdere er indkvarteret ulovligt i en stald. 

LÆS OGSÅ: Ukrainere indkvarteret ulovligt i gammel stald på luksus-gods: Godsejer benægter alt  

De forklarede, at de var ansat hos storbonden Peter Kjær Knudsen, der er en af landets største svineproducenter.

Selv benægter Peter Kjær Knudsen og hans søn Anders Kjær Knudsen, der ejer Sonnerupgaard Gods, ethvert kendskab til de ukrainske arbejdstagere. 

To af ukrainerne boede på sofaer i den nedlagte stald, hvor de også lavede mad, spiste og gik på toilettet. 

- Da roepolakkerne kom til Danmark i 1800-tallet blev de stuvet sammen i kostalden. Det er jo forstemmende at se, at der stadig er arbejdsgivere, som mener, at det er en værdig måde at behandle sine ansatte på, siger Kaare Dybvad Bek (S). 

Du kan læse mere om sagen med de ukrainske arbejdstageres ulovlige bolig i A4 Arbejdsmiljøs artikel her

Bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek i dialog med ukrainske arbejdstagere på Sonnerupgaard Gods.

Minister: - Arbejdsgivere bryder loven 

Siden 1. februar har en ny lov stillet en række skærpede krav til de boligforhold, som arbejdsgivere skal stille til rådighed for udenlandske ansatte. Loven giver også landets kommuner udvidet mulighed for føre tilsyn med de ansattes boliger. 

A4 Arbejdsmiljø har i en række artikler afdækket konsekvenserne af loven, og afsløret kummerlige forhold for udenlandske arbejdstagere og problemer med kommunernes tilsyn.

I den nye lov er det blandt andet beskrevet, at "boligens indretning skal sikre gode hygiejniske forhold med mulighed for hyppig, effektiv rengøring".

Loven stod til at udløbe 30. juni, men et flertal i Folketinget ser nu ud til at ville forlænge loven til og med oktober måned. 

Ifølge bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) er de ukrainske landbrugsarbejderes ulovlige indkvartering på Sonnerupgaard Gods et eksempel på, at der i visse tilfælde er store problemer med de forhold, som udenlandske ansatte bliver budt. 

- Det er jo helt tydeligt, at der er nogen, der ikke overholder den lov, vi har lavet i Folketinget, siger Kaare Dybvad Bek. 

- Samtidig må vi diskutere, hvad der er lovligt, og hvad der er rimeligt og anstændigt at byde folk. Når man ser fire mand stuvet sammen i en stald fyldt med gammel ragelse, med et badeværelse uden vinduer, som er fyldt med skimmelsvamp, så tænker man jo sit. 

- Det er ikke et sted, hvor man vil ønske at se sin egen familie bo. Det er heller ikke et sted, hvor man som arbejdsgiver skal lade andre mennesker bo, mener ministeren. 

Her billeder fra de ukrainske landbrugsarbejderes ulovlige bolig i stalden på Sonnerupgaard Gods. 

Vil ikke love eneværelser 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har overfor A4 Arbejdmiljø varslet stramninger af kravene til de boliger, som arbejdsgivere indkvarterer udenlandske ansatte i.

Samme toner lyder fra boligminister Kaare Dybvad Bek (S). 

- Vi skal sikre ordentlig beskyttelse af arbejdstagere, der er afhængige af, at deres arbejdsgiver stiller boliger til rådighed for dem, siger ministeren. 

Kaare Dybvad Bek (S) vil dog - ligesom beskæftigelsesministeren - ikke ind på, hvordan kravene konkret skal strammes. 

Fagbevægelsen og flere røde partier har blandt andet krævet, at udenlandske ansatte får ret til eneværelser, når de bliver indkvarteret i Danmark. 

I forbindelse med flere udbrud med coronasmitte blandt østeuropæiske arbejdere, stillede sundhedsmyndighederne i oktober 2020 krav til, at ansatte skulle indkvarteres på enkeltmandsværelser. 

Det valgte regeringen dog at se bort fra, da den i januar præsenterede den lov, der udover at give kommuner tilsynspligt med ansattes boliger, også satte visse standarder for de ansattes indkvarteringsforhold.

Sundhedsmyndighederne har tidligere anbefalet, at arbejdsgivere som udgangspunkt indkvarterer deres ansatte på eneværelser. Vil regeringen følge den anbefaling? 

- Jeg vil ikke afvise noget på forhånd. Men jeg vil omvendt heller ikke love noget på nuværende tidspunkt. Med loven fra januar har vi taget første skridt mod en forbedring af udenlandske ansattes boligforhold. Nu må vi se, hvad erfaringerne viser, og hvor der skal sættes ind, siger Kaare Dybvad Bek (S). 

GDPR