Dårligt arbejdsmiljø i folkekirken: Minister vil fikse problemer ved at gøre gammel ordning permanent

20210416-103906-L-1920x1280we
- Tydeligvis skal vi jo være bedre til at vide, at det foregår og hjælpe hinanden til at gøre det bedre, siger kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kultur- og kirkeminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), er forfærdet over afdækning af problemer med dårligt arbejdsmiljø i folkekirken, men glæder sig over, at der er en ordning, der kan hjælpe ansatte.

Massive problemer med dårligt psykisk arbejdsmiljø, mobning og chikane i folkekirken må ganske enkelt ikke finde sted.

Det siger siger kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i kølvandet på TV 2 Lorrys afsløringer om rådne arbejdsforhold i en række folkekirker i hovedstadsområdet.

- Tydeligvis skal vi jo være bedre til at vide, at det foregår og hjælpe hinanden til at gøre det bedre. Det handler jo også om, at de led, der har ledelsesansvar i den danske folkekirke også er klædt på til det og ved, at der er et sted, de kan henvende sig, siger Ane Halsboe-Jørgensen til TV 2 Lorry.

Ministeren påpeger, at Kirkeministeriet tirsdag offentliggjorde, at en forsøgsordning med et rådgivningstilbud til ansatte i folkekirken bliver gjort permanent fra starten af 2022. Det sker, som led i kampen mod arbejdsmiljøproblemerne, siger hun.

Ordningen, som ministeren fremhæver som et initiativ til at bekæmpe problemerne, har været tilgængelig for de ansatte i folkekirken siden 2016.

Alligevel har TV 2 Lorry kunne påvise omfattende problemer med mobning i de danske folkekirker de sidste 10 år gennem aktindsigt fra Arbejdstilsynet.

Således har en arbejdsplads i hvert fjerde sogn i TV 2 Lorrys sendeområde fået et påbud eller en vejledning om det psykiske arbejdsmiljø de sidste 10 år.

Og adspurgt, om det er tilstrækkeligt at gøre en allerede kendt ordning permanent, når den ikke har vist sig at have en afgørende effekt på arbejdsmiljøet i folkekirken, svarer Ane Halsboe-Jørgensen:

- Det er en indsats, som har fundet genklang, og som der er opbakning til at fortsætte. Derfor er jeg også glad for, at vi har gjort det permanent.

- Jeg siger ikke, at der selv med en rådgivning ikke kommer til at være arbejdsmiljøproblemer. Tværtimod så kan vi jo se, at det her forsøg har kørt, og man har alligevel oplevet, at der var problemer rundt omkring. Men det er trods alt en glæde for mig, at vi har et varigt sted at hente hjælp, når man oplever de her ting.

Tirsdag kunne TV 2 Lorry fortælle, at 49 præster nu har skrevet under på en hensigtserklæring om, at de enten har oplevet "uhensigtsmæssigt arbejdsmiljø" på egen krop, eller at de har set det ske for andre i folkekirken.

GDPR