Ny EU-rapport bekymrer: Danske lønmodtagere blandt de mest psykisk pressede

20200902-130406-A-1920x1280we
På hele 73 procent af danske arbejdspladser melder de ansatte om tidspres i Det Europæiske Arbejdsmiljøagenturs nye undersøgelse af arbejdsmiljøet hos europæiske virksomheder. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Danske lønmodtagere er med tårnhøje tilbagemeldinger om tidspres på jobbet blandt Europas mest psykisk pressede. Det skal ny bekendtgørelse rette op på, lyder det fra FH‘s næstformand, Morten Skov Christiansen.

På hele 73 procent af danske arbejdspladser melder de ansatte om tidspres i Det Europæiske Arbejdsmiljøagenturs nye undersøgelse af arbejdsmiljøet hos europæiske virksomheder.

Dermed er Danmark – kun overgået af Finland og Sverige – ét af de lande i Europa, hvor lønmodtagerne oplever det største tidspres på jobbet.

LÆS OGSÅ: EU-rapport: 3 ud af 4 danske virksomheder oplever tidspres som væsentligste udfordring

Det er især inden for social- og sundhedsområdet, hvor de ansatte er under tidspres. På hele 85 procent af danske arbejdspladser på sosu-området oplever de ansatte at arbejde i et højt tempo.

Tallene bekymrer næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Morten Skov Christiansen. 

- Det er alarmerende, at Danmark befinder sig i den absolut tungeste ende i Europa. Vi vidste godt, at mange lønmodtagere oplever belastninger i det psykiske arbejdsmiljø. Men det er overraskende, at vi åbenbart ligger blandt de allerdårligste i Europa, udtaler Morten Skov Christiansen i en pressemeddelelse fra FH.

Kollektivt ansvar

Derfor er næstformanden også glad for, at den nye bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø netop er trådt i kraft fra den 1. november. En bekendtgørelse, der tydeliggør arbejdsgivernes forpligtelse til at forebygge væsentlige belastninger i det psykiske arbejdsmiljø.

Med bekendtgørelsen håber Morten Skov Christiansen, at der vil blive skabt et bedre fundament for forebyggelse, og at det på sigt giver en bedre dialog og samarbejde om det psykiske arbejdsmiljø.

Frem for alt skal vi stoppe med at gøre arbejdspres til problem, som den enkelte selv skal løse, mener næstformanden.

- Ofte bliver arbejdspres gjort til et spørgsmål om den enkeltes robusthed, hvor løsningen er et kursus i mindfullness eller en tur til psykolog. Det skal vi gøre op med. Og det kan den nye bekendtgørelse være med til, siger han.

En af forklaringerne på, at Danmark boner ud, er, at arbejdsprocesserne på det danske arbejdsmarked er langt mere effektive sammenlignet med andre EU-lande.

Det vurderede arbejdsmiljøforsker Peter Hasle fra Syddansk Universitet, da vi talte med ham om undersøgelsen i marts.

- Vi har gennem mange år jagtet nogle produktivitetsgevinster i den offentlige og private sektor, hvor vi har tilrettelagt arbejdet på en mere effektiv måde. Bagsiden for den økonomiske gevinst ved at blive mere effektive er bare, at vi oplever et tidspres for at nå alle opgaver, der bliver lagt ind, lød det fra Peter Hasle.

GDPR