Ny forskning: Flere psykiske krav på samme tid kan gøre os syge

20200216-155906-L-1920x1281we
Undersøgelsen viser, at især medarbejdere, der er i kontakt med borgere og patienter, har større risiko for langvarigt sygefravær og depressive symptomer. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Kombinationer af flere forskellige psykiske krav og påvirkninger i arbejdet kan potentielt gøre medarbejderne syge. Det viser ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Presser din chef dig til at blive færdig hurtigere samtidig med at mailene bliver ved med at tikke ind, kan der være større risiko for, at du bliver sygemeldt eller udvikler en depression.

Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der har gransket, hvad der sker med os, når psykiske faktorer kombineres og opleves på samme tid i løbet af en arbejdsdag. 

"Det kan eksempelvis være, at man udsættes for vold, samtidig med man oplever høje følelsesmæssige krav. Når flere faktorer i det psykiske arbejdsmiljø kombineres og påvirker en person på samme tid, kan det have en forstærkende effekt, som resulterer i depression og sygefravær. Så når det kommer til faktorer i det psykiske arbejdsmiljø kan to plus to blive lig med fem," siger seniorforsker ved NFA Thomas Clausen, som har stået i spidsen for studiet.

Undersøgelsen viser, at især medarbejdere, der er i kontakt med borgere og patienter, har større risiko for langvarigt sygefravær og depressive symptomer.

Undersøgelsen er igangsat på foranledning af Arbejdstilsynet. Målet er, at Arbejdstilsynet kan indsamle erfaringer med, om der er et forebyggelsespotentiale ved at have større opmærksomhed på kombinationer af psykiske faktorer i arbejdsmiljøet på tilsyn.

GDPR