Ny forskning: Seniorer vil gerne udvikle sig fagligt, men misforståelser spænder ben

20180221-092624-A-1920x1361we
Omkring syv ud af ti ansatte i staten, der er 55 år eller ældre, har deltaget i en form for kompetenceudvikling inden for de seneste to år. Men mere end hver anden bruger ikke de nye færdigheder i arbejdet, viser ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mange medarbejdere over 55 år vil gerne efteruddannes eller på anden måde udvikle sig fagligt, og det støtter lederne. Men ny forskning viser, at misforståelser og manglende viden ofte spænder ben.

Vi ved, at hvis seniorer efteruddannes og løbende udvikler deres faglighed, så er der større sandsynlighed for, at de bliver længere på arbejdsmarkedet. 

En rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har nu kortlagt motiver, barrierer og muligheder for kompetenceudvikling for ansatte i staten over 55 år.

Mens rapporten viser, at selvom både seniorer og ledere er positive over for løbende kompetenceudvikling, så er der udfordringer i forhold til at få taget initiativ til det. Både ledere og medarbejdere er nemlig i tvivl om, hvem der har ansvaret for at sætte gang i kompetenceudviklingen. Samtidig mangler der viden om det faktiske behov for nye færdigheder, og hvilke muligheder der findes. 

"Vi kan se fra undersøgelsen, at de ansatte på over 55 år er motiverede for at udvikle sig, og at deres ledere bakker op. Det er et godt udgangspunkt. Vi kan dog også se flere udfordringer. Vi er kommet frem til ti væsentlige fund og anbefalinger. Blandt andet anbefaler vi, at man laver en institutionel strategi for kompetenceudvikling, så man sikrer, at emnet ikke bliver glemt i en travl hverdag," siger professor på NFA Lars Louis Andersen, der er projektleder på undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Forskningsprojektet 'Kompetenceudvikling 55+' er udført af NFA i samarbejde med Københavns Universitet og Kompetencesekretariatet. Resultaterne er baseret på et spørgeskema til alle 53.000, der er 55 år eller ældre og ansat i staten, samt alle 9.500 personaleledere i staten.

Læs rapporten og forskernes anbefalinger her.

GDPR