Ny metode skal hjælpe med at forebygge fysisk vold på arbejdspladsen

20200701-220208-1-1920x2880we
Det er især faggrupper som specialpædagoger og politi- og fængselsbetjente, der er udsat for fysisk vold på arbejdspladsen. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Særligt faggrupper som specialpædagoger og politi- og fængselsbetjente er hårdt ramt af fysisk vold på arbejdspladsen, hvor mere end hver tredje oplever det på et år.

Især faggrupper, der arbejder med mennesker er udsatte, når det handler om vold og trusler på arbejdspladsen.

Mere end hver tredje, der er ansat som specialpædagog og i politi- og fængselsvæsenet, var blevet udsat for vold i det seneste år, da Det Nationale Center for Arbejdsmiljø (NFA) lavede rapporten Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2018.

Også grupper som sosuassistenter- og hjælpere, portører og pædagoger er hårdt ramt.

LÆS OGSÅ: Slår alarm på plejeområde: 38 procent overvejer at skifte arbejde

Ofte, når en medarbejder bliver udsat for vold og trusler på arbejdet, er det fra en udsat borger, der handler i frustration. Et af de steder, det ofte ses, er på det specialiserede socialområde, hvor A4 tidligere på dagen bragte historien om FOA's undersøgelse blandt egne medlemmer, der viser, at godt 40 procent af medarbejderne på området overvejer at skifte job.

Ny guide skal forebygge 

NFA har nu sammen med en række partnere udarbejdet metoden ’Integreret Voldsforebyggelse’:

- Det er en ny metode, som guider ledere og medarbejdere til i samarbejde at kortlægge de udfordringer, de har i forhold til at forebygge fysisk vold og trusler på jobbet og foreslå konkrete løsninger, som kan mindske risikoen for, at de bliver udsat for fysisk vold og trusler, når de er på arbejde, fortæller seniorforsker fra NFA Birgit Aust i en pressemeddelelse.

Testet på hårdt ramte arbejdsområder

Metoden, der tager udgangspunkt i aktuelle situationer på den respektive arbejdsplads, er udviklet i samarbejde med Psykiatrien og Kriminalforsorgen, hvor 16 arbejdspladser med høj forekomst af fysisk vold og trusler har deltaget. Metoden skal hjælpe ledere og medarbejdere med at blive klogere på, hvordan de allerede eksisterende indsatser fungerer, samt hvordan de kan forbedres og rettes til.

LÆS OGSÅ: Nu træder FOA ind i konflikten mod Nemlig.com

- 13 af arbejdspladserne gennemførte metoden og udviklede flere konkrete og tilpassede handleplaner for deres forebyggelse af fysisk vold. Medarbejderne oplevede også forbedringer i arbejdet med voldsforebyggelse på deres arbejdspladser, siger Birgit Aust.

Du kan læse mere om metoden på NFA's hjemmeside.