Ny OK-aftale for transporten: AMR'er styrkes og buschaufførers pauser sikres

Sk__rmbillede_2020-02-22_kl._15.09.57
Lars Sandahl Sørensen (DI) og Jan Villadsen (3F). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Den nye overenskomstaftale på transportområdet indeholder ifølge parterne klare forbedringer af lønmodtagernes arbejdsmiljø. 3F-formand kalder aftalen en 'nyskabelse' i forhold til at skrive arbejdsmiljøforbedringer ind i overenskomsten.

Lørdag præsenterede Dansk Industri og 3F Transport en aftale om en ny overenskomst, der gælder for 40.000 lønmodtagere på transportområdet.

Foruden lønstigninger, udvidet forældreorlov og forbedring af fritvalgsordningen, indeholder aftalen også væsentlige forbedringer af transportansattes arbejdsmiljø.

De nærmere detaljer i aftalen kendes endnu ikke, men ifølge 3F får buschauffører forbedret deres pausefaciliteter.

Hvis reglerne om pausefaciliteter brydes, kan brud på overenskomsten behandles fagligt og i sidste ende havne i Arbejdsretten.

3F: En nyskabelse

Det har været en topprioritet for buschaufførerne at få markante forbedringer af arbejdsmiljøet skrevet ind i overenskomsten.

I Slutningen af januar var 1.000 buschauffører samlet til et stormøde i Odense, hvor der blev krævet bedre tolietfaciliteter på stationerne og tid til frokostpauser.

Ifølge Jan Villadsen, formand for 3F’s transportgruppe, hører det til sjældenhederne, at arbejdsmiljø fylder så meget i en overenskomstaftale på transportområdet.

- Det er en unik nyskabelse, at arbejdsmiljø, der normalt bæres af lovgivning, skrives ind i overenskomsten, siger han til Fagbladet 3F.

DI: Styrkelse af AMR'ernes rolle

Ifølge Dansk Industri bliver arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår og rolle forbedret. Hvad det konkret går ud på, vides ikke, før protokollaterne for aftalen offentliggøres.

Men på Dansk Industris hjemmeside skriver de:

”Arbejdsmiljørepræsentanternes opgaver og funktion på virksomhederne er styrket blandt andet i forbindelse med udnyttelse af ny teknologi og den grønne omstilling.”

Og at der med aftalen kommer:

”Fokus på samarbejde og dialog på alle niveauer mellem ledelse og medarbejdere om den grønne omstilling, et arbejdsmarked i forandring og ny teknologi - for eksempel selvkørende lastbiler”.

Overenskomstaftalen for transportbranchen betegnes som et gennembrudsforlig på normallønsområdet. 

I alt skal 600.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked have ny overenskomst i år.

GDPR