Ny stor arbejdsmiljøundersøgelse tegner sort billede af det psykiske arbejdsmiljø

20230614-140338-L-1920x1280we
Arbejdstilsynets undersøgelse af Arbejdsmiljøet blandt lønmodtagere viser blandt andet, at 18 procent føler sig stressede. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Arbejdstilsynets NOA-L-undersøgelse er offentliggjort, og resultaterne peger blandt andet på, at det står skidt til med det psykiske arbejdsmiljø blandt landets lønmodtagere.

Arbejdstilsynet har netop offentliggjort resultaterne af NOA-L-undersøgelsen (National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere). 

Undersøgelsen dykker ned i, hvordan det står til med lønmodtagernes arbejdsmiljø på mange forskellige punkter, og viser blandt andet, at det står skidt til med det psykiske arbejdsmiljø, idet 18 procent af lønmodtagerne har svaret, at de hele tiden eller ofte har følt sig stressede inden for de seneste to uger.

Undersøgelsen peger også på, at der er for mange af lønmodtagerne, der dagligt er udsat for dårlige arbejdsstillinger. 48 procent svarer således, at de i mere end en fjerdedel af arbejdstiden har uhensigtmæssigt arbejdsstillinger. 

På den positive side, viser undersøgelsen, at 60 procent af lønmodtagerne føler, de har en leder, der prioriterer deres trivsel, og 70 procent oplever, at de har en leder, de kan tale med om problemer.

Formålet med undersøgelsen

Undersøgelsen samler svar fra 21.700 lønmodtagere fra det første halvår af 2023. 

Den er gennemført af Arbejdstilsynet, og er en opfølgning på en tilsvarende undersøgelse gennemført i første halvår 2021, hvor cirka 28.600 lønmodtagere svarede på spørgeskemaet.

Formålet med NOA-L er at belyse udbredelsen og udviklingen i væsentlige tendenser på arbejdsmiljøområdet samt bidrage til datagrundlaget for forskning i arbejdsmiljøet.

Undersøgelsen er derudover en del af 'Trepartsaftale om prioriterede nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen’ fra 2020. 

GDPR