Ny trend: Ledere tyr til "quiet firing" i desperation

20081117-094817-6-1920x1280we
Genrefoto. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Oplever du en chef, der hverken giver dig lønforhøjelse eller anerkendelse, kan det være, at de tyr til det der kaldes quiet firing. Det er et udtryk for desperation, fordi lederen er presset af de nye krav om en bedre arbejdslivsbalance, mener eksperter, der i stedet tror på, at vi skal gentænke ledelsesrollen.

Mange har nok hørt om "quiet quitting", hvor medarbejdere mentalt stempler ud for kun at gøre det absolutte minimum af, hvad der forventes af dem, som et stille oprør mod stressede arbejdsdage, nulfejlskultur og manglende tid. 

Men nu begynder flere at snakke om, det der kaldes "quiet firing". 

Det går kort og sagt ud på, at nogle ledere kører medarbejdere ud på et sidespor ved at sulte dem for anerkendelse, forfremmelse, lønforhøjelse og de spændende opgaver. De gør det med andre ord så uattraktivt for medarbejderen, at de tvinger dem til at kigge efter andre job. 

Modtræk til quiet quitting

Flere ser quiet firing som arbejdsgiverens modtræk til quiet quitting.

Og det er ledelsesekspert og erhvervsforsker Jacob Alsted fra Haslund & Alsted enig i. Han ser det som et desperat udtryk fra ledere i en tid, hvor der både er mangel på arbejdskraft og øgede krav om en bedre arbejdslivsbalance. Derfor forstår han egentlig godt, hvorfor nogle ledere reagerer på den måde. 

"God ledelse her er en ret delikat balance. For der er både en rimelig forventning om, at lederen forsøger at gøre arbejdspladsen til et attraktivt sted, men derudover så har lederen også en forpligtigelse til at sikre, at der er en vis form for retfærdighed til stede, så der ikke er nogen, der slipper afsted med at yde mindre, end de andre kolleger. Jeg tror, der er rigtig mange ledere, der bokser med den balancegang, for det er svært," siger Jacob Alsted til A4 Arbejdsmiljø. 

Udtryk for desperation

Desperation er også det ord, som ledelsesekspert, coach og forfatter Lise Dahl Arvedsen tager i brug, da hun giver et bud på, hvad quite firing er udtryk for. 

"Når vi ser adfærdsmønstre som quite firing og quite quitting, så er det, fordi alt andet har fejlet. Det er udtryk for, at vi som individer føler, at vi har gjort alt, hvad vi kunne, og nu ved vi ikke, hvad vi skal gøre mere, og i stedet trækker vi os," siger Lise Dahl Arvedsen til A4 Arbejdsmiljø. 

Ligesom med quiet quitting, "the great resignation", og hvad vi ellers har set af arbejdslivstendenser, er snakken vokset frem i USA og ikke mindst på det sociale medie TikToK.

Da tendensen, som navnet antyder, foregår i det skjulte, findes der ingen statistikker på, hvor udbredt det er. Men  det sociale medie LinkedIn har for nyligt foretaget en undersøgelse, hvor 48 procent ud af 200.000 respondenter tilkendegiver, at de har været vidne til quiet firing.

Den efterspurgte vare  

Jacob Alsted arbejder blandt andet med at rådgive ledere, og selvom han forstår ledernes reaktionsmønster, så vil han altid anbefale, at de i stedet tager en ærlig snak med de medarbejdere, der ikke præsterer.

Han mener nemlig, at der er andre langt mere effektive virkemidler, som nutidens ledere bliver nødt til at tage i brug, hvis de vil imødekomme medarbejdernes krav. 

"Man bør som leder i stedet finde ud af, hvordan man kan gøre arbejdspladsen attraktiv og favne nogle af de krav, som medarbejderne har. Jeg kender mange eksempler på virksomheder, der arbejder på, at gøre vagtplaner mere fleksible eller øge selvbestemmelsen. Der er endda flere, der eksperimenterer med at gøre lederens rolle mere faciliterende," siger han.  

Mindre Fikse Finn 

Lise Dahl Arvedsen går så langt som til at sige, at quiet firing er et eksempel på, hvordan de nye medarbejderkrav på arbejdsmarkedet betyder, at vi bliver nødt til at gentænke ledelse.  

"Hvis den måde, medarbejdere bliver målt på, er struktureret, så det understøtter tilstedeværelse, kontrol og nulfejlskultur, så er det jo svært for lederen både at skulle lykkes i den kontekst, samtidig med at der kommer et stigende krav om, at medarbejderne gerne vil leve et mere bæredygtigt arbejdsliv. Det hænger ikke rigtig sammen," siger hun og fortsætter: 

"Der hvor jeg ser, at ledere lykkes, er når der er en høj grad af dialog, involvering og nysgerrighed - hvor lederen bliver mindre Fikse Finn og i stedet inviterer til refleksive dialog. For vi skal sammen forhandle om, hvad det er for praksisser og normer, vi har brug for, når vi skal leve mere bæredygtige liv, samtidig med at vi skal levere et godt stykke arbejde."

GDPR