Kampen mod sygefravær: Elastikøvelser inden frokost kan gøre underværker, viser ny forskning

20200218-154120-1-1920x1280we
"Småøvelser" er elastikøvelser eller øvelser, hvor man forsøger at styrke musklerne i nakken, skuldrene eller ryggen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Ny forskning viser, at fysiske småøvelser kan forebygge langvarigt sygefravær. Særligt pædagoger og ansatte i ældreplejen kan få gavn af øvelserne, vurderer forsker.

Små fysiske øvelser i arbejdstiden er vejen frem, hvis man vil forebygge langvarigt sygefravær. 

Det viser et forskningsprojekt fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Forskerne har undersøgt 70.000 danskeres arbejdsmiljø og helbred, og resultaterne viser, at man potentielt kan forebygge 13 procent af det langvarige sygefravær i Danmark, hvis arbejdspladser sætter tid af til, at medarbejdere kan lave fysiske "småøvelser" i løbet af arbejdsdagen.

Kort og let

Småøvelser er elastikøvelser eller øvelser, hvor man forsøger at styrke musklerne i nakken, skuldrene eller ryggen. Øvelserne kan udføres på omkring ti minutter og kræver hverken specielle faciliteter, udstyr, omklædning eller et efterfølgende bad. 

LÆS OGSÅ: Smitten raser blandt ansatte i ældreplejen: KL erkender yderst presset arbejdsmiljø

- Det er vigtigt, at øvelserne foregår på arbejdspladsen, når det passer ind i arbejdsdagen. For at det skal lykkes i praksis på længere sigt, handler det meget om fremme en kultur med gode vaner. For eksempel at man bruger 10 minutter på småøvelser inden frokosten, eller når der er brug for en kort pause om eftermiddagen, siger Lars L. Andersen, professor ved NFA og i spidsen for undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Styrker og forebygger

Undersøgelsen er udført over to år gennem en kombination af spørgeskemaer og overvågning af registre over langtidssygefravær. Langtidssygefravær er betegnet som fravær med en varighed på over 30 dage.

LÆS OGSÅ: Professor: Regler for hjemmearbejde er noget pjat

Lars L. Andersen påpeger, at specielt pædagoger og ansatte indenfor social- og sundhedsområdet kan have stor gavn af småøvelser i deres arbejdstid. For udover de påviste gavnlige effekter på sygefraværet, kan det også medføre, at medarbejderne får styrket deres krop og derved forebygger smerter og skader. 

- De seneste ti år har der været en positiv udvikling i brugen af småøvelser på danske arbejdspladser, men der er lang vej endnu, før det bliver normen alle steder. Det kræver en kulturændring på danske arbejdspladser, og det tager tid, udtaler Lars L. Andersen.

GDPR