Nye tal afslører: Coronasmitte rammer chauffører hårdest

20150908-152525-L-1920x1281we
Arkivfoto. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Udenfor hospitalerne er det især indenfor fag som transport, rengøring og handel, at corona-virus spreder sig, viser nye tal.

Du har større risiko for at blive smittet med corona-virus, hvis du arbejder som buschauffør, rengøringsassistent eller i supermarkedet, end hvis du arbejder i store dele af social- og sundhedsvæsenet.

Det viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI), som fokuserer på faggrupper. Det skriver Fagbladet 3F.

Her fremgår det, at især ansatte indenfor transport og rengøring oftere bliver syge med corona-virus end andre faggrupper.

Over fire procent af de testede, som arbejder med transport, har fået konstateret covid19 - corona-virus. Derefter følger rengøringsbranchen, hvor det er 3,6 procent, der er smittede med covid19.

Andelen af syge indenfor transport, rengøring, men også energiforsyning og handel er så høj, at det slår antallet af syge i social- og sundhedsvæsenet.

Her er gennemsnittet på 3,25 procent smittede.

Og sammenligner man med offentligt ansatte i administration, er forskellen endnu mere markant. Her er det kun 1,86 procent af de testede, der har udviklet covid19.

Ifølge Pernille Tanggaard Andersen, professor i folkesundhed på SDU, er tallene bemærkelsesværdige.

- Det er tydeligvis de faggrupper, der har holdt hjulene i gang, mens funktionærerne er blevet hjemme, som er blevet syge, siger hun.

- Vi taler om arbejdere, der har været på job hele vejen igennem corona-krisen. Hvis man først bliver eksponeret rigtig meget - som buschauffører gør – for corona-virus, så er risikoen for at blive smittet også væsentligt højere. Det slår ud i tallene her, siger Pernille Tanggaard Andersen.

Ikke overraskende bliver ansatte på hospitaler oftere syge med corona-virus end alle andre faggrupper i samfundet.

Blandt hospitalsansatte er det seks procent af de testede, der er smittet med covid-19, viser særlige specifikke data om sundhedspersonale fra SSI.

Men en ansat i transport, rengøring, handel eller byggebranchen har stadig større risiko for at blive smittet med corona-virus end de fleste i sundhedssektoren, heriblandt gennemsnittet af de ansatte i hjemmeplejen, på plejehjem eller hos almen praktiserende læger.

Man skal skal dog tage det forbehold, at en lang række ansatte i sundhedssektoren er blevet systematisk testet under hele corona-krisen, modsat andre faggrupper, hvor test er sket ud fra et behov.

Ifølge Pernille Tanggaard Andersen kan det forholdsvis lave smittetal blandt social- og sundhedspersonale udenfor sygehusene forklares med, at det er en gruppe, der er særlig godt beskyttet.

- Læger, sygeplejersker og andre i sundhedssektoren er selvfølgelig blevet eksponeret rigtig meget. Men de har alle haft adgang til værnemidler under det meste af corona-krisen og har fået små uddannelser undervejs i, hvordan de skal beskytte sig selv mod corona-virus. Det har en betydning, siger hun.

Pernille Tanggaard Andersen mener, at det er svært at skærme ansatte i fag som transport og handel helt fra at have kontakt til mange under en pandemi, da de er nødvendige for at et velfærdssamfund løber rundt.

- Men skulle vi lære noget af denne pandemi til næste gang, kan det være, at det ikke kun er folk i social- og sundhedsvæsenet, der skal have adgang til værnemidler og uddannelse i at beskytte sig selv, siger hun.

GDPR