Kommunerne styrker rengøring: Over 600 ekstra gør rent på skoler og i børnehaver

20200402-191446-L-1920x1276we
Arkivfoto. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Siden corona-pandemien ramte landet har kommunerne styrket rengøringen i skoler og institutioner.

Der bliver sprittet af, vasket legetøj og tørret flader af som aldrig før på skoler og i daginstitutioner.

Siden corona-pandemien bølgede over landet i marts 2020, har flere kommuner oprustet på rengøringsfronten. Det skriver Fagbladet 3F.

Der var cirka 3.900 ansatte inden for rengøring i kommunerne i april 2020. Men fra maj og året ud voksede tallet med 600 til omkring 4.500 ansatte – med udsving op og ned.

Det viser et udtræk, Fagbladet 3F har lavet fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Tallene er omregnet til fuldtidspersoner og dækker over både ansatte på fuld tid, deltid og timelønnede.

Fredericia Kommune er et af de steder, hvor rengøringen er opgraderet og ledige derfor kommet i job.

Bo Christiansen, der er chef for Driftsafdelingen, oplyser, at da skolerne i det stille åbnede igen i april sidste år, besluttede kommunen at ansætte en række personer i 30 timers stillinger til at sørge for håndsprit, aftørring af dørhåndtag, elektroniske skærme og lignende.

- Vi besluttede at lægge timeantallet på 30, for så får man en løn, man kan leve af, siger Bo Christiansen.

I samarbejde med det lokale Jobcenter og 3F Fredericia fik kommunen i løbet af april ansat 40 ekstra medarbejdere, som fortsatte indtil sommerferien og hen over efteråret.

Nogle af de ledige var blevet afskediget fra restaurationsbranchen, som var begyndt at bløde under corona-nedukningen.

- Så det gav mening hele vejen rundt, siger Bo Christiansen.

3F har netop igangsat en kampagne, der sætter fokus på rengøringsområdet. Kampagnen handler om, at professionel rengøring er vigtig for alle, der til dagligt bruger institutioner, skoler, kontorer og lignende.

Og formanden for 3F’s offentlige gruppe, Lydia Callesen, er derfor også glad for, at kommunerne har opprioriteret rengøringen.

- Og ikke mindst givet ledige muligheden for at komme i arbejde igen, siger hun.

Lydia Callesen håber, at kommunerne også efter coronaen vil have rengøring højt op på prioriteringslisten.

- Selv om vi står i en coronasituation lige nu, så ændrer det ikke på, at god, professionel rengøring er godt for både samfundsøkonomien, arbejdsmiljø og trivsel. Derfor bør vi holde fast i et højt niveau, også når der ikke er en pandemi, siger Lydia Callesen.

I Fredericia Kommune har man endnu ikke lagt sig fast på, om det højere rengøringsniveau skal fortsætte ind i 2022. Før jul sagde man farvel til noget af det ekstra rengøringspersonale, men besluttede fra politisk hold at fortsætte en højere standard året ud.

1. januar 2021 blev der derfor indført et nyt rengøringsniveau, som blandt andet betyder, at man nu har en rengøringsstab på 111 medarbejdere – imod 90 medarbejdere, før coronaen gjorde sit indtog.

- Vi hører fra institutionslederne, at det har givet en tryghed, at man får gjort godt rent og har fastholdt det. Det er klart, at det stadig er en ekstraordinær situation, men vi må se, om niveauet skal fastholdes på længere sigt, siger Bo Christiansen.

GDPR