Partier kræver hurtig handling fra minister: Alle udenlandske ansatte skal i karantæne

20200319-155654-L-1920x1280we
Beskæftigelsesministeriet oplyser, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har fået grønt lys til at starte forhandlinger. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Flere partier opfordrer nu beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til hurtigst muligt at starte forhandlinger om ny lov, der kan tvinge udenlandske ansatter 14 dage i karantæne, før de træder ind på danske arbejdspladser.

Udenlandske ansatte, der har job i Danmark, kan i dag gå direkte ind på danske arbejdspladser uden at gå i corona-karantæne, når de har krydset grænsen for at besøge familie eller holde ferie.

Men det skal være slut, mener både SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Partierne kræver nu, at regeringen hurtigst muligt indkalder til forhandlinger om ny en lov, der kan tvinge alle udenlandske ansatte at gå i 14 dages karantæne, før de tager på arbejde i Danmark. 

LÆS OGSÅ: Corona ventes at udskyde drøftelser om nyt AMO-system

- Hvis vi skal bryde smittekæderne i Danmark, så nytter det ikke noget, at vi har flere hundrede mennesker, der farer over grænsen, og dagen efter står tæt sammen med danske ansatte på byggepladser, landbrug eller andre arbejdspladser, siger SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge til A4 Arbejdsmiljø. 

Ifølge Udenrigsministeriets retningslinjer, kan udlændinge komme ind i Danmark, hvis de har et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål" som for eksempel ansættelse på en dansk virksomhed. 

Det samme gælder, hvis en dansk chauffør eksempelvis vender hjem fra en tur til Italien, mens borgere, der kommer hjem fra private rejser, opfordres til at gå 14 dage i karantæne. 

- Det går simpelthen ikke. Det hænger ikke sammen, at vi isolererer os selv, og så nærmest importerer smitten udefra. Vi spiller hasard med de ansattes helbred,  mener Karsten Hønge. 

I sidste uge skrev Fagbladet 3F, at en politisk løsning på problematikken omkring karantæne til udenlandske ansatte kunne være på plads inden påske. 

LÆS OGSÅ: Region hemmeligholdt asbestfund på prestigeprojekt: Håndværkere udsat for farligt arbejdsmiljø

Forhandlingerne har dog ifølge A4 Arbejdsmiljø oplysninger været strandet imellem Sundhedsministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet og Beskæftigelsesministeriet. 

Beskæftigelsesministeriet oplyser dog til A4 Arbejdsmiljø, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard endegyldigt har fået grønt lys til at starte forhandlinger. 

- Så spørgmålet er, hvad venter vi på? Jeg kan kun tilskynde ministeren til hurtigst muligt at starte forhandlinger på det her område, og det kan jo sagtens være henover påsken. De fleste af os er jo kun et Skype-opkald væk, siger Karsten Hønge.

Myndigheder skal steppe op

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten bakker op om en stramning af reglerne, så udenlandske ansatte skal i tvungen karantæne, når de krydser grænsen for at arbejde i Danmark. 

En karantæne kan dog ikke stå alene, mener Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Christian Juhl.

- Arbejdstilsynet bliver nødt til at være langt mere offensive, når det kommer til at kontrollere om sikkerheden mod corona-smitte er iorden på byggepladser og andre steder, hvor danske og udenlandske ansatte arbejder tæt sammen, siger Christian Juhl. 

- Der er steder, hvor forholdene på ingen måde er iorden, og mit indtryk er, at at myndighederne slet ikke er tilstede i det omfang, det er nødvendigt, tilføjer Christian Juhl. 

Han har tirsdag aften sendt et brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, hvor han i tråd med SF opfordrer ministeren til hurtigst muligt at starte forhandlinger på området.

Kan øge smitterisiko

I forrige uge vakte det opsigt, da DR Nyheder kunne fortælle det danske vikarbureau PF Gruppen, der opfordrede polske ansatte til at søge til Danmark, fordi de ikke behøvede at gå i karantæne, før de startede på en dansk arbejdsplads. 

I den forbindelse sagde professor og virus-forsker Allan Randrup Thomsen, at den manglende karantæne kan være med til at øge risikoen for smitte i Danmark. 

- Virus respekterer jo ikke, om man er gæstearbejder eller dansk turist, der vender hjem. Der burde gælde de samme regler med hensyn til karantæne for udenlandske arbejdere som gælder for turister og andre, sagde Allan Randrup Thomsen til DR Nyheder. 

Ifølge Karsten Hønge "hænger det ikke sammen", at danskere, der krydser grænsen opfordres til karantæne, mens de samme regler ikke gælder for udenlandske ansatte, der kommer til Danmark for at arbejde. 

- Hvis vi skal tage statsministerens enddog meget pædagogiske opfordringer om at isolere os alvorligt, så bliver vi simpelthen nødt til at få ændret loven på det her område, siger Karsten Hønge. 

GDPR