Minister åbner for nyt våben i asbestkamp: Kun autoriserede virksomheder bør arbejde med asbest

20210919-092724-L-3484x2214ma
Ny asbestaftale kan være med til at skabe lidt større tryghed for medarbejderne i byggeriet, mener Peter Hummelgaard. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det bør ende med en autorisationsordning, når arbejdsgiverne og fagbevægelsen inden længe skal drøfte muligheden for at indføre netop en sådan. Det siger beskæftigelsesministeren i et interview med A4 Arbejdsmiljø.

Står det til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S),  skal de kommende drøftelser mellem arbejdsmarkedets parter føre til, at det også i Danmark bliver lovpligtigt for virksomheder at have en autorisation for at kunne arbejde med asbest på byggepladser.

Det fortæller ministeren til A4 Arbejdsmiljø.

Udmeldingen kommer kort tid, efter at regeringen og Folketingets partier har landet en stor asbestaftale, hvor lovgivningen bliver skærpet.

LÆS OGSÅ: Ny politisk aftale: Arbejdsgivere forpligtes til at give ansatte indsigt i asbestsager

Aftalen har til hensigt at sikre et mere forsvarligt arbejdsmiljø for de håndværkere, der risikerer at blive alvorligt kræftsyge af at have været udsat for asbeststøv på byggepladser.

"Med aftalen giver vi Arbejdsmiljørådet og arbejdsmarkedets parter til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan man kan strikke en autorisationsordning sammen. Det er selvfølgelig med henblik på, at vi i Danmark også bør have en ordning," siger Peter Hummelgaard i et interview med A4 Arbejdsmiljø.

Så det er hensigten med drøftelserne, at der skal komme en autorisationsordning?

"Ja, det er det, der er planen," siger ministeren.

Op til parterne

Bliver landets arbejdsgivere og fagbevægelsen enige om at lande en autorisationsordning, kommer Danmark på omgangshøjde med flere europæiske lande, vi normalt sammenligner os med.

En undersøgelse fra Arbejdstilsynet har for nylig vist, at 10 ud af 15 undersøgte EU-lande kræver autorisation, når der arbejdes med asbest.

Der er dog stor forskel på landenes ordninger, og det har ifølge Peter Hummelgaard ikke været lige til højrebenet at finde en ordning, der passer til det danske arbejdsmarked. Nu er opdraget til arbejdsmarkedets parter, at de skal sætte sig sammen og forsøge at finde en løsning.

Aftalen kan være med til at skabe lidt større tryghed for medarbejderne i byggeriet. Det vil forhåbentlig bringe os et skridt tættere på at få bugt med asbest
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

Fagforbundet Blik og Rør har mange medlemmer, der dagligt udsættes for asbest, og forbundet har længe ønsket en autorisationsordning. Med de nye toner fra Peter Hummelgaard, har de i hvert fald opbakning fra regeringen. Nu er spørgsmålet, om også arbejdsgiverorganisationerne synes, at det er en god idé.

Den nye politiske aftale er ifølge Peter Hummelgaard et stort skridt i kampen imod det farlige stof.

"Aftalen kan være med til at skabe lidt større tryghed for medarbejderne i byggeriet. Det vil forhåbentlig bringe os et skridt tættere på at få bugt med asbest. Men det er klart, at aftalen ikke er en løsning på alle de problemer, vi har med asbest," siger ministeren.

Mere magt til tilsynet

Flere asbestsager på det seneste har gjort stort indtryk på beskæftigelsesministeren.

Peter Hummelgaard refererer blandt andet til A4 Arbejdsmiljøs afdækning af sagen i Øster Søgade i København sidste sommer. Her blev et tømrersjak snydt af en byggeleder, som holdt en positiv asbestprøve hemmelig for sjakket.

Sjakket tog sagen i egen hånd og fik uden om ledelsens viden foretaget deres egen asbestprøve. Prøvesvaret viste, at de uden værnemidler havde arbejdet i sundhedsskadeligt asbeststøv. Byggelederen endte med at blive fyret og politianmeldt.

I første omgang kunne Arbejdstilsynet ikke give sjakkets arbejdsgiver et påbud, fordi deres tilsynsførende ikke havde overværet arbejdet med asbest.

I dag er der ingen regler om, at man skal bekendtgøre viden om asbestforekomster i forbindelse med boligsalg (..) Det er jo tudetosset, og derfor vil vi nu stille strengere krav til sælgers ansvar i forbindelse med bolighandler
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

Men med den nye politiske aftale, får Arbejdstilsynet nu udvidede beføjelser til at træffe afgørelser på baggrund af forhold, de ikke selv har været vidne til, men som kan dokumenteres på anden vis.

Derudover ændres beviskravene i grove sager, hvor arbejdsmiljøreglerne ikke er blevet overholdt. A4 Arbejdsmiljø har i flere omgange fortalt, hvordan anklagemyndigheden og politiet har droppet retssager om asbest, fordi forældelsesfristerne er udløbet.  

"Vi har tænkt os at tydeliggøre i lovgivningen, at hvis en arbejdsgiver har forsømt sin handlepligt i forhold til at skærme sine medarbejdere fra at blive udsat for asbest, så kan man ifalde sig ansvar," siger Peter Hummelgaard.

Hvordan en sådan tydeliggørelse i reglerne skal se ud, kan ministeren ikke umiddelbart svare på. 

Flere oplysninger til de ansatte

Et andet vigtigt element i aftalen er ifølge Peter Hummelgaard, at der nu kommer større gennemsigtighed for medarbejderne om, hvad der står i de såkaldte asbestprotokoller.

I dag er arbejdsgiverne forpligtet til at notere i en protokol, når en ansat udsættes for asbest. Protokollen skal opbevares i virksomheden i mindst 40 år, men informationerne kan gå tabt, hvis virksomheden inden da går konkurs.

LÆS OGSÅ: Hummelgaard kritiserer nølen: Nu skal Arbejdstilsynet stramme op

For at imødegå den risiko, forpligtes virksomhederne fremover til at sende asbestprotokollerne til de berørte medarbejdere. Eksempelvis via de elektroniske kanaler som e-boks eller mit.dk. 

Til gengæld kommer der ikke et nationalt asbestregister, som ellers længe har stået højt på en række fagforbunds ønskeliste. Peter Hummelgaard afviser dog ikke et nationalt register på sigt.

"Det er jo tudetosset"

Et andet element i aftalen er, at boligsælgere fremover skal informere køber og ansatte i byggebranchen om asbestforekomster. Tiltaget kan få stor betydning på den lange bane, mener ministeren.

"I dag er der ingen regler om, at man skal bekendtgøre viden om asbestforekomster i forbindelse med boligsalg. Dermed kan der være situationer med 20 års mellemrum, hvor håndværkere, der laver renoveringsarbejde i det samme gamle hus, støder ind i det samme asbest to gange. Det er jo tudetosset, og derfor vil vi nu stille strengere krav til sælgers ansvar i forbindelse med bolighandler," forklarer Peter Hummelgaard.

Efter sommerferien vil regeringen præsentere et udspil til en ny arbejdsmiljøreform. Her ventes det, at asbestområdet også vil fylde en del, og nogle af elementerne i den nye asbestaftale vil indgå i det kommende udspil.

LÆS OGSÅ: Byggeleder fyret og politianmeldt: "Han har løjet, forfalsket og udsat os for livsfare"

Siden 1980'erne har det været ulovligt at anvende asbestmaterialer i byggeriet i Danmark. Asbest er dog langtfra et overstået arbejdsmiljøproblem, da der findes asbest under nedrivning af gamle bygninger.

Det anslåes, at omkring 300 personer om året i Danmark dør af asbestrelaterede sygdomme. Eksempelvis lungehindekræft.

GDPR