EU-land gør det ulovligt for chefen at kontakte medarbejderne i fritiden

20201007-075327-3-1920x1353we
Arbejdsgivere i Portugal bliver tvunget til at betale medarbejdernes udgifter til el og internet under hjemmearbejde. Foto: Eva Plevier/Reuters/Ritzau Scanpix
Arbejdsgivere i Portugal risikerer at blive straffet økonomisk, hvis de kontakter medarbejderne uden for arbejdstiden. Det lægger en ny lov op til.

En ny lov i Portugal kan gøre det strafbart for arbejdsgivere at kontakte deres medarbejdere efter endt arbejdsdag.

Det skriver flere internationale medier, herunder The New York Times og The Guardian.

Den opsigtsvækkende lovændring blev godkendt i det portugisiske parlament forrige fredag.

Hensigten er at skabe en bedre balance mellem privat- og arbejdsliv, som for mange ofte kan flyde sammen. Den nye lov kommer, efter at mange har arbejdet hjemme under coronakrisen.

LÆS OGSÅ: Analyse: Politisk presbold i jagten på nye regler for hjemmearbejde

Arbejdsgiverne bliver ifølge den nye lov også forpligtet til at betale dele af medarbejdernes udgifter til el og internet, når de arbejder hjemmefra.

Vil tiltrække arbejdskraft

For Ana Mendes Godinho, Portugals minister for arbejdsmarked og social sikkerhed, handler de nye regler også om at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, der betragter Portugal som et godt sted at arbejde fra distancen.

- Vi betragter Portugal som et af de bedste steder i verden at bosætte sig for disse digitale nomader og fjernarbejdere, og det er vores ønske at trække dem til landet, sagde Ana Mendes Godinho på en konference i Lissabon tidligere i november.

I Danmark har det længe været et ønske i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), at arbejdsgiverne i større udstrækning skal betale for medarbejdernes udgifter under hjemmearbejde.

- Arbejdsgiver skal naturligvis stå for udgifterne til det arbejdsudstyr, som de ansatte skal bruge. Vi ser, at hjemmearbejde giver lønmodtagerne ekstra udgifter til bl.a. varme, el og internet. Men hjemmearbejde må ikke føre til skjulte udgifter for de ansatte, sagde FH-næstformand Morten Skov Christiansen i juli.

Det ventes, at de danske arbejdsmiljøregler for hjemmearbejde bliver opdateret i nærmeste fremtid. De har ikke været opdateret i en årrække.

GDPR