Kvinden bag nyt rejsehold: Fire forløb skal nedbringe sygefravær i det offentlige

susannebruun
- Hensigten er at hjælpe arbejdspladserne til selv at arbejde med sygefraværet, siger rejseholdets projektleder Susanne Bruun. Foto: Pressefoto/AT
Et helt nyt rejsehold skal hjælpe offentlige arbejdspladser med at få nedbragt sygefraværet. Det er en hjælp til selvhjælp, lyder det fra rejseholdets projektleder, Susanne Bruun.

Alt for mange ansatte i den offentlige sektor går derhjemme med sygdom i stedet for at møde ind på job hver dag.

Det skal der gøres noget ved, og derfor har Beskæftigelsesministeriet præsenteret et såkaldt rejsehold, der skal hjælpe offentlige arbejdspladser i kommuner, regioner og stat med at få nedbragt et højt sygefravær.

LÆS OGSÅ: Se listen: I disse brancher er arbejdspresset størst

Gennem en række interviews med offentlige arbejdspladser og med indspark fra forskere på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har en projektgruppe i ministeriet i løbet af 2019 forberedt det nye rejsehold og dets arbejdsopgaver.

Rejseholdet består af 12 konsulenter, som skal besøge offentlige arbejdsgivere, der ønsker hjælp til at få flere medarbejdere tilbage i job.

LÆS OGSÅ: Nyt rejsehold skal nedbringe sygefraværet i det offentlige

Ifølge projektleder Susanne Bruun fra Beskæftigelsesministeriet kommer det nye rejsehold ikke til at løse sygefraværsproblemerne alene. Rejseholdet skal ses som en hjælp til selvhjælp for arbejdspladserne, siger hun.

- Hensigten er at hjælpe arbejdspladserne til selv at arbejde med sygefraværet. Rejseholdet kan give arbejdspladserne et ekstra venligt og opmuntrende skub til dem, der gerne vil have det, siger Susanne Bruun og fortsætter:

- Rejseholdet skal hjælpe arbejdspladserne med at få sygefraværet nedbragt og klæde dem på til at blive ved med at arbejde med sygefraværet, når rejseholdet er rejst igen.

Fire skræddersyede forløb

Beslutningen om at indføre et rejsehold udspringer af en aftale mellem den tidligere VLAK-regering, KL og Danske Regioner, hvor parterne blev enige om en aftale på i alt 145 millioner kroner til tiltag, der blandt andet skal være med til at nedbringe sygefraværet i det offentlige.

Og der er væsentlige udfordringer med højt sygefravær på arbejdspladser i kommunerne, regionerne og staten. Det gennemsnitlige sygefravær i kommuner og regioner var i 2018 således hhv. 13,1 og 12 dage pr. fuldtidsansat. I staten så det i 2018 lidt bedre ud med 7,6 sygedage pr. fuldtidsansat.

Det er vigtigt, at vi tilrettelægger et forløb, der passer ind i deres arbejdsgange. Det må ikke være langt eller blive en byrde for arbejdspladserne
Susanne Bruun, projektleder, Beskæftigelsesministeriet

Rejseholdet tilbyder fire skræddersyede forløb til offentlige arbejdspladser. Det ene forløb handler om at komme 360 grader rundt om sygefraværet, og her vil rejseholdet rådgive om alt lige fra forebyggelse og håndtering til hensigtsmæssige tilbagevendelsesforløb.

Derudover tilbyder rejseholdet forløbet ’Fra politik til handling’, hvor dets konsulenter giver råd til arbejdspladserne om, hvordan man sikrer sig, at sygefraværspolitikker ikke bare bliver lagt ned i en skrivebordsskuffe, men i stedet bliver implementeret i den virkelige verden. Derudover har rejseholdet to andre forløb, om hhv. fysisk og psykisk trivsel på arbejdspladsen.

Rejsehold må ikke være en byrde

- Forløbene er fleksible. Når rejseholdet kommer ud på en arbejdsplads, begynder man med et formøde, hvor konsulenter fra rejseholdet og samarbejdsorganisationen på arbejdspladsen tilrettelægger et forløb. Hvor mange møder, der skal finde sted, er op til den enkelte arbejdsplads at finde ud af sammen med rejseholdet, fortæller Susanne Bruun og uddyber:

- Jeg har været ude og interviewe offentlige arbejdspladser i projektfasen, og de har en travl hverdag. De skal ikke have et langt forløb. Det er vigtigt, at vi tilrettelægger et forløb, der passer ind i deres arbejdsgange. Det må ikke være langt eller blive en byrde for arbejdspladserne.

Hvis en offentlig arbejdsplads vil have besøg af rejseholdet, skal arbejdspladsen udfylde en blanket på hjemmesiden sygefravær.dk.

Vi har allerede fået kunder i butikken, og vi har fået flere henvendelser fra kommuner, der ønsker at få et forløb med rejseholdet
Susanne Bruun, projektleder, Beskæftigelsesministeriet

På hjemmesiden kan arbejdspladser ligeledes ringe til en hotline, hvor konsulenter sidder klar til at besvare spørgsmål. Rejseholdet er en midlertidig ordning, der i første omgang løber i to år. Derefter vil Beskæftigelsesministeriet evaluere projektet.

Del af tilsynets resultatkrav for 2020

Men allerede efter det første år vil Arbejdstilsynet evaluere rejseholdets aktiviteter. Målsætningen er, at der i 2020 bliver gennemført i alt 200 rejseholdsforløb med arbejdspladserne.

Derudover skal 50 procent af arbejdspladserne have gennemført nye sygefraværs- eller arbejdsmiljøtiltag indenfor tre til seks måneder efter at et forløb er afsluttet. Det fremgår af Arbejdstilsynets strategi og resultatkrav for 2020.

Selvom rejseholdet først blev præsenteret i sidste uge, har projektgruppen allerede modtaget positiv respons fra flere offentlige arbejdspladser.

- De reaktioner, vi har fået indtil videre, tyder på, at de er virkelig glade for det derude. Vi har allerede fået kunder i butikken, og vi har fået flere henvendelser fra kommuner, der ønsker at få et forløb med rejseholdet, forklarer Susanne Bruun.

Læs mere om rejseholdet her.

FAKTA: Det tilbyder rejseholdet

Beskæftigelsesministeriets nye rejsehold tilbyder fire sygefraværsforløb til offentlige arbejdspladser:

 • 360 grader rundt om sygefraværet på arbejdspladsen
  Sammen med arbejdspladsen kommer rejseholdet hele vejen rundt om arbejdet med sygefravær – lige fra forebyggelse til håndtering og gode tilbagevendelsesforløb. På baggrund af arbejdspladsens styrker og udfordringer finder arbejdspladsen med hjælp fra rejseholdet frem til, hvad der konkret kan gøres fremover. Målgruppen for dette tema er en af arbejdspladsens samarbejdsorganisationer, eksempelvis samarbejdsudvalget, MED-udvalget eller TRIO.
 • Fra politik til handling
  Hvordan kommer arbejdspladsen fra tanke til handling i arbejdet med sygefravær? Det sætter rejseholdet sammen med arbejdspladsen fokus på med udgangspunkt i eksisterende politikker. Arbejdspladsen finder sammen med rejseholdet frem til, hvad der skal til for at øge trivslen og mindske sygefraværet. Målgruppe: Eksempelvis samarbejdsudvalget, MED-udvalget eller TRIO.
 • Fysisk trivsel på arbejdspladsen
  Sammen med arbejdspladsen ser rejseholdet nærmere på, hvad der konkret kan gøres for at øge fysisk trivsel i hverdagen - og dermed også forebygge sygefravær. Målgruppe: Hele arbejdspladsen.
 • Psykisk trivsel på arbejdspladsen
  Sammen med arbejdspladsen sætter rejseholdet fokus på det psykiske arbejdsmiljø, og hvad der konkret kan gøres for at øge den psykiske trivsel og dermed forebygge sygefravær. Eksempelvis via styrket samarbejde om den fælles kerneopgave eller den gode borgerkontakt. Målgruppe: hele arbejdspladsen.

  Kilde: Sygefravær.dk
GDPR