22-årig dræbt i tragisk arbejdsulykke: Nu erkender rengøringsfirma, at hun slet ikke var ansat

BeFunky-collage__18_
Det kan få konsekvenser for ansættelsen, hvis man som medarbejder eller leder lader et familiemedlem eller bekendt udføre arbejde for sig, understreger Coors adm. direktør, Jørgen Utzon. Foto: Collage/Arbejdstilsynet/Coor
En kvinde, der blev klemt ihjel, da hun gjorde rent på en skole, var slet ikke en ansat, erkender rengøringsfirma knap fire måneder efter ulykken. Nu indskærpes det over for medarbejderne, at det kan have ansættelsesmæssige konsekvenser, hvis man lader andre udføre arbejde for sig.

En 22-årig kvinde omkom på tragisk vis, da hun i maj blev klemt mellem en gulvvaskmaskine og hylde, mens hun udførte rengøringsarbejde på Baltorpskolen i Ballerup.

Nu viser det sig, at kvinden, der var fra Moldova, slet ikke var ansat i rengøringsfirmaet Coor, som hun udførte arbejde for.

Hun var derimod i familie eller bekendt til en af firmaets ansatte, og hun havde derfor ikke fået en grundig oplæring af firmaet i at håndtere gulvvaskmaskinen, der er af mærket Taski Swingo 4000 og vejer knap 800 kg. Det erfarer A4 Arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: Rengøringsfirma ændrer procedurer og fjerner maskine efter tragisk dødsfald

Adm. direktør i Coor, Jørgen Utzon, bekræfter i en skriftlig kommentar til A4 Arbejdsmiljø, at der ikke var et ansættelsesforhold mellem kvinden og firmaet, der leverer rengøringsservice til arbejdspladser i Ballerup Kommune.

Han understreger, at det ikke er tilladt at tage familiemedlemmer eller bekendte med på kundernes arbejdspladser. Coor ønsker ikke at oplyse, hvilken relation kvinden konkret havde til en af firmaets ansatte.

"Denne tragiske sag har fået os til at indskærpe denne regel igen over for ledere og medarbejdere i Coor. Denne regel er en del af medarbejdernes kontrakt med Coor. Det kan få konsekvenser for ansættelsen, hvis man som medarbejder eller leder overtræder denne regel," oplyser Jørgen Utzon.

Tilsyn: Brud på arbejdsmiljøloven

Ulykken skete den 15. maj i år, da den 22-årige kvinde skulle parkere gulvvaskmaskinen i et redskabsrum i en idrætshal, der ligger i forlængelse af Baltorpskolen.

På maskinen er der et sæde, hvor man sidder, mens man betjener maskinen med et rat og styrepanel. Maskinen skulle parkeres delvist under en træhylde med idrætsredskaber, og på gulvet var det markeret med tape, hvor den skulle holde.

Kvinden kom til at køre maskinen langt ind under hylden, og hun blev fastklemt, mens hun sad på førersædet. Hun blev fragtet til hospitalet, hvor hun senere døde af sine kvæstelser.

I kølvandet på ulykken gav Arbejdstilsynet Coor et strakspåbud, fordi maskinen ikke var anvendt ”sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt”. Maskinen holdt simpelthen parkeret uhensigtsmæssigt, da den ifølge tilsynet har en bremselængde på 1,5 meter.

LÆS OGSÅ: Efter dødsulykke: Rengøringsfirma beholder arbejdsmiljøcertificering trods stribevis af lovbrud

I afgørelsen fremgår det, at maskinen var uden en pedalbremse, og at man i stedet skulle slippe speederen for at få den til at bremse. 

Jørgen Utzon fortæller, at Coor efter hændelsen iværksatte sikkerhedstiltag, så "klemskader ikke længere er muligt".

"Af hensyn til de berørte medarbejdere fjernede vi også den specifikke gulvvaskemaskine, selv om den var fuldt funktionsdygtig. Alle medarbejdere blev tilbudt adgang til krisehjælp, og det tilbud er tilgængeligt, så længe medarbejderne ønsker det," forklarer han til A4 Arbejdsmiljø.

Kommune fortsætter samarbejde med firma

Coor har i mere end ti år været Ballerup Kommunes private leverandør på rengøringsområdet. Firmaet gør rent på omkring 155 bygninger i kommunen, og i januar 2020 blev kontrakten med det private firma forlænget til 2025.

Den storkøbenhavnske kommune har i flere omgange rost Coor for at tage et socialt ansvar, fordi firmaet ansætter folk på kanten af arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ: Advokater: Rengøringsfirma kan stilles til ansvar for tragisk ulykke

Men selvom firmaet i forbindelse med ulykken har brudt kontrakten med kommunen ved at lade en person, der ikke er ansat, udføre arbejde for sig, fortsætter samarbejdet, oplyser Ballerup Kommune i en skriftlig kommentar.

"Som udgangspunkt får det ikke konsekvenser for samarbejdet med Coor," oplyser kommunaldirektør Eik Møller i et skriftligt svar og uddyber:

"Vi evaluerer løbende på vores interne processer, og en tragisk ulykke som denne betyder også, at vi har gennemgået vores faste procedurer samt indskærpet krav og forventninger til vores samarbejde over for Coor."

A4 Arbejdsmiljø har forgæves forsøgt at få en opfølgende kommentar til sagen fra borgmester Jesper Würtzen (S), men via sin presseafdeling afviser han at kommentere sagen.

GDPR