Norge forfølger en anden strategi for risikogrupper i børnehaver og skoler: 'Den danske tilgang er benhård'

20200414-114027-L-1920x1262we
Vuggestueleder forbereder sig, inden børnene møder ind igen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Myndighederne i Norge og Danmark har vidt forskellige tilgange til risikogrupper i forbindelse med genåbning af børnehaver og skoler. Førende norsk forsker kalder den danske tilgang 'benhård'.

Onsdag begynder en ny hverdag for landets mindste børn, når vuggestuer, børnehaver og de mindste klasser i folkeskolen genåbner efter flere ugers nedlukning på grund af coronakrisen.

Det betyder, at de mindste borgere i samfundet møder ind til en virkelighed, der er meget anderledes end den, de kendte, før nedlukningen.

LÆS OGSÅ: Her er forskellen på den norske og danske genåbningsstrategi

Nu skal der vaskes hænder flere gange dagligt, og leg med kammeraterne skal fortrinsvis foregå udendørs.

I Norge står man i præcis samme situation som i Danmark. Den norske regering har valgt at genåbne børnehaverne fra mandag den 20. april og 1.-4. klasse i skolerne den 27. april.

I vores naboland i nord har den gradvise genåbning af samfundet også medført en heftig debat.

Men hvor Sundhedsstyrelsen i Danmark vurderer, at pædagoger og skolelærere, der er i risikogruppen for at blive smittet med coronavirus, i udgangspunktet ikke behøver at arbejde hjemmefra eller blive omplaceret, tager de norske myndigheder helt andre forholdsregler.

Ud fra, hvad du fortæller mig, vil jeg mene, at den danske tilgang er benhård. Enkeltpersoner kan blive presset til at sætte deres helbred på spil for at passe arbejdet. Det, vi gør i Norge, er trods alt meget bedre.
Gunvild Alvik Nyborg, læge og forsker, Oslo Universitetssykehus

En ekspertgruppe bestående af sundhedsfaglige eksperter under det norske Kunnskabsdepartementet (pendant til det danske Undervisningsministerium) skriver i en vurdering, at 'ansatte, som tilhører grupper med højere risiko for alvorlige forløb med covid-19 bør få mulighed for hjemmekontor og videokonferencer eller eventuelt omplaceres til andre opgaver'.

Benhård tilgang

En af Norges førende eksperter i virusspredning, læge og forsker Gunhild Alvik Nyborg ved Oslo Universitetssykehus, er forbavset over den danske strategi over for sårbare grupper.

- Det, man siger i Norge, er, at personalet i børnehaver og skoler bør få lov til at fortsætte med at holde sig hjemme. Ud fra, hvad du fortæller mig, vil jeg mene, at den danske tilgang er benhård. Enkeltpersoner kan blive presset til at sætte deres helbred på spil for at passe arbejdet. Det, vi gør i Norge, er trods alt meget bedre, siger Gunhild Alvik Nyborg til A4 Arbejdsmiljø og uddyber:

- Jo mere smitte, der er ude i samfundet, jo sværere er det for folk i en risikogruppe at leve normalt. Vi risikerer efter en genåbning af børnehaver og skoler at stå i en situation, hvor risikogrupper må isolere sig fuldstændig.

Gunhild Alvik Nyborg understreger, at hun ikke kender baggrunden for de danske retningslinjer og derfor ikke kan kommentere dem yderligere.

Også Bjørg Marit Andersen, forsker i medicinsk mikrobiologi ved Oslo Universitetssykehus, er uforstående over for den danske tilgang.

LÆS OGSÅ: 'Ingen familier skal bryde sammen, og vi skal undgå, at pædagoger melder sig syge på stribe'

Hun vurderer, at det er helt på sin plads, at ældre over 60 år, kronikere og folk med nedsat immunforsvar får lov til at arbejde hjemmefra, når børnehaver og skoler åbner igen.

Bjørg Marit Andersen mener, at det er en postgang for tidligt, at slippe de mindste børn ud i samfundet igen - også selvom Norge har relativt få indlagt med coronasmitte sammenlignet med Danmark.

- Jeg mener, at det er helt galt at åbne for børnehaver og de mindste klasser i skolen først. I stedet bør man genåbne de ældre klasser først og lade de studerende komme ud først. De kan i større omfang end de mindste børn tage deres forholdsregler, siger den norske forsker.


Skole forbereder sig på et rykind. Foto: Mette Mørk/Ritzau Scanpix

Eksperter: Uforsvarligt at åbne børnehaver og skoler

Ligesom i Danmark hersker der i Norge debat om, hvorvidt det er forsvarligt at åbne for dagtilbud og skoler.

En række af landets sundhedsfaglige eksperter, herunder Gunhild Alvik Nyborg og Bjørg Marit Andersen, har de seneste dage kritiseret den norske regering og Folkehelseinstituttet for ikke at tage risikoen for smittespredning ved en genåbning tilstrækkeligt seriøst.

- Vi er nogle læger og eksperter, der mener, at det er at strække det for langt, når man siger, at børn ikke smitter i samme omfang som voksne, som Folkehelseinstituttet har meldt ud, siger Gunhild Alvik Nyborg og fortsætter:

- Vi skal have mere viden om det, men at konkludere ud fra den viden, vi har nu, at børn overbringer smitte i mindre grad end voksne, stemmer ikke overens med den viden, jeg har.

Hun mener, at det er fornuftigt, at pædagoger og lærere, der er i risikogruppen, arbejder derhjemme. Men omvendt har hun svært ved at forstå, at det skulle være nødvendigt med hjemmearbejde, hvis det er trygt at åbne daginstitutioner igen.

- Problemet er, at hvis smitten spreder sig, vil det kunne nå folk i risikogrupper, siger hun.

- Selvom folk i risikogrupper undgår smitte i første ombæring, kan man blive smittet senere. Problemet er ikke den direkte smitte mellem børn, da børn som regel ikke bliver alvorligt syge af covid-19. Men børn kan have familiemedlemmer, der er i risikogruppen. Den store bekymring er, hvis smittekæderne ukontrolleret løber fra os og spreder sig fra person til person og videre. Vi kan komme i en situation med eksponentiel spredning, og så er det irrelevant, hvad der har været det første eller andet smitteled, siger hun.

Det er efter mit skøn ikke forsvarligt at starte op med hverken børnehaver eller skoler. I Norge har vi ikke nået toppen af smitte endnu. Når vi åbner børnehaver og skoler, risikerer børn at smitte familie, der har kritiske funktioner i samfundet 
Bjørg Marit Andersen, forsker i medicinsk mikrobiologi ved Oslo Universitetssykehus

Bjørg Marit Andersen er enig.

- Det er efter mit skøn ikke forsvarligt at starte op med hverken børnehaver eller skoler. I Norge har vi ikke nået toppen af smitte endnu. Når vi åbner børnehaver og skoler, risikerer børn at smitte familie, der har kritiske funktioner i samfundet. Det kan være sundhedspersonale eller folk i den norske servicetjeneste, lyder det fra Bjørg Marit Andersen.

Vil teste 100.000: Børn og ansatte står først i køen

Det norske Helsedirektoratet har varslet, at langt flere nordmænd skal testes for coronavirus. Myndighederne planlægger at øge den totale testkapacitet i den kommende tid fra 30.000 test om ugen til 100.000 test om ugen.

Ansatte og børn i daginstitutioner og skoler vil blive prioriteret først, lyder det fra den assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad.

- Det er naturligt at starte med dem, der er vigtigst at teste, og det er syge ansatte i børnehaver og skoler og syge skoleelever og børnehavebørn. Det er vigtigt at sikre sig, at de ikke smitter andre, siger han til den norske tv-station NRK.

I Danmark har man foreløbig valgt ikke at teste pædagoger og skolelærere i forbindelse med genåbningen.

BUPL’s formand, Elisa Rimpler, slog ellers mandag til lyd for, at man bør overveje at kopiere den norske teststrategi.

Præciseringer på vej

Selvom de norske myndigheder har givet tilsagn om at teste flere arbejdstagere i forbindelse med genåbningen af de norske dagtilbud og skoler, er Gunhild Alvik Nyborg ikke overbevist om, at den forøgede testkapacitet er klar allerede den 20. april, hvor norske børnehaver genåbner.

- Hvis ikke man har testkapaciteten på plads, risikerer man at havne i en ukontrollerbar situation. Hvis det sker, risikerer man at må lukke skoler og børnehaver ned igen. Det kan blive dyrt. Selvom test, isolation og karantæne er omfattende, kan det hjælpe os med at få kontrol over situationen, når samfundet genåbnes. Det vil koste samfundet mere, hvis vi skal til at lukke ned igen, fordi der opstår en stor smittespredning, siger den norske læge og forsker.

Det ventes, at de norske myndigheder torsdag vil præsentere retningslinjerne for genåbning af børnehaver og skoler. Retningslinjerne vil tage udgangspunkt i den føromtalte ekspertgruppes vurderinger.

Folkehelseinstituttet skriver i en mail til A4 Arbejdsmiljø, at retningslinjerne endnu ikke helt er på plads.

- Generelt siger vi, at risikogrupperne bør være ekstra påpasselige med at reducere risiko for at blive smittet, skriver overlæge Tone Bruun fra Folkeinstituttet i mailen.

Sundhedsstyrelsen i Danmark vil ligeledes inden længe præcisere sine retningslinjer om medarbejdere i dagtilbud og skoler, der er i risikogrupper. Sundhedsstyrelsen vil i den forbindelse tage kontakt til de lægefaglige selskaber og patientforeninger.

Senest har styrelsen efter uklarheder set sig nødsaget til at præcisere retningslinjerne for børn, der er i risikogrupper. Forældre skal følge anvisninger fra børnelægerne i Dansk Pædiatrisk Selskab, hvis de er usikre på, om deres børn skal i børnehave og skole, lyder det.

GDPR