Støttepartier presser på: Pårørende til sårbare ansatte bør også sendes hjem med løn

Sk__rmbillede_2020-04-21_kl._13.02.26
Victoria Velasquez (EL), Karsten Hønge (SF) og Samira Nawa (RV). Foto: Philip Davali/Niels Christian Vilmann/Celina Dahl/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Støttepartier opfordrer regeringen til at have øje for pårørende til risikogrupper, når der skal afklares, hvem der kan blive omfattet af lønkompensation.

Kære læser

Denne artikel har vi valgt at åbne i et døgn uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Myndigheder, politikere og arbejdsmarkedets parter står i et kæmpe dilemma.

Om kort tid skal de beslutte, hvilke risikogrupper der kan blive omfattet af regeringens lønkompensationsordning, og hvilke der ikke kan.

LÆS OGSÅ: Ny aftale skal sikre, at sårbare ansatte kan arbejde hjemme

Er det plejeren på ældrecentret, som lider af diabetes, der kan blive sendt hjem med løn? Eller er det den kronisk syge pædagog, som for at undgå at blive alvorligt syg med coronavirus, ikke skal komme på arbejde?

I hvert fald har regeringen og partilederne besluttet at afsætte en pulje på 200 millioner kroner til at lønkompensere udvalgte sårbare grupper. Nu er det så op til sundhedsmyndighederne at afgrænse målgruppen.

Mandag mødtes Folketingets partier med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om sagen.

Blandt regeringens støttepartier, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, vil man have regeringen til at undersøge, om ikke også risikogruppers pårørende kan blive omfattet af lønkompensationsordningen.

- I Radikale Venstre mener vi, at vi er nødt til at have særligt øje på de pårørende til risikogrupper. Selvom vi får en sundhedsfaglig afgrænsning af, hvem de særligt udsatte er, skal vi også have øje på de pårørende, som, hvis de går på arbejde, risikerer at tage smitte med hjem og dermed udsætte deres ægtefælle eller barn for smitte, siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa til A4 Arbejdsmiljø.

I SF er man enig.

- Vi kan ikke gå ned i detaljen endnu. Men det er helt åbenlyst, at der er nogle, som har brug for hjælp. Vi vil undersøge muligheden for at udvide gruppen, der kan få lønkompensation, til også at omfatte risikogruppers pårørende, siger SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

K: Familier i frygteligt dilemma

Hos Enhedslisten har det længe været et ønske at sikre sårbare ansatte i en tid, hvor det danske arbejdsmarkedet gradvist genåbner. Både risikogrupper og deres pårørende skal der tages hånd om, mener partiets arbejdslivsordfører Victoria Velasquez.

- For os er det vigtigt, at vi får løst de problemer, der er omkring risikogrupper. Vi har at gøre med nogle mennesker, der er bange for at møde på arbejde, fordi de er i risikogruppen. Vores opgave er at finde ud af, hvordan vi kan løse problemet, og så må pengene følge med, siger hun.

Det er et frygteligt dilemma at stille en familie i. At skulle vælge mellem at passe sit arbejde, og omvendt risikere en fyring, hvis ikke man gør det, fordi man vil passe på nogle mennesker, man elsker og holder af
Mette Abildgaard, politisk ordfører, De Konservative

Blandt de borgerlige partier vil Det Konservative Folkeparti afvente sundhedsmyndighedernes afgrænsning, inden man vil lægge sig fast på, hvem der skal omfattes. Partiet afviser dog ikke på forhånd, at pårørende kan blive omfattet af ordningen.

- For os er det vigtigt, at vi får lavet en afgrænsning af målgruppen, og når vi har en afgrænsning kan vi se, hvad det vil koste at tage hensyn til familierne i de berørte sager, siger politisk ordfører Mette Abildgaard.

- Vi anerkender til fulde, at det er et frygteligt dilemma at stille en familie i. At skulle vælge mellem at passe sit arbejde, og omvendt risikere en fyring, hvis ikke man gør det, fordi man vil passe på nogle mennesker, man elsker og holder af, siger hun.

Bør bero på diagnoser, ikke brancher

Spørgsmålet er nu, hvor langt 200 millioner kroner rækker, og om politikerne bliver nødt til at skære nogle risikogrupper fra, fordi der simpelthen ikke er penge nok.

Vi mener, at det må bero på diagnoser og ikke på brancher. Det må være den sygdom, man har, der er afgørende, og ikke hvad man beskæftiger sig med
Samira Nawa, beskæftigelsesordfører, De Radikale

De Radikales Samira Nawa har svært ved at at forestille sig en situation, hvor eksempelvis diabetikere i visse brancher vil blive omfattet af lønkompensationsordningen, mens diabetikere i andre brancher ikke bliver det.

- Nu er vi i gang med forhandlinger, men vi mener, at det må bero på diagnoser og ikke på brancher. Det må være den sygdom, man har, der er afgørende, og ikke hvad man beskæftiger sig med, siger Samira Nawa.

LÆS OGSÅ: Er særligt udsatte for smitte: Nu kræver ansatte klar besked om ret til erstatning

Ifølge Enhedslisten bør man starte med at sende risikogrupper i sundhedssektoren og andre omsorgssektorer hjem med løn først. De er særligt udsatte for smitterisiko, lyder begrundenlsen.

De Konservative sætter spørgsmålstegn ved, om gravide skal omfattes af ordningen.

- Lige nu er 60.000 gravide omfattet af sundhedsmyndighedernes risikogruppe. Men spørgsmålet er, om de gravide skal være en del af den pulje, vi laver her. For som der står i aftaleteksten, er det en pulje, der skal målrettes de risikogrupper, hvor det at møde fysisk på arbejde, kan have livstruende eller meget store sundhedsmæssige konsekvenser. Hvor mange, der kan blive omfattet af lønkompensation, afhænger af, hvordan målgruppen afgrænses, siger Mette Abildgaard.

Administrationsmodel

Der er endnu ikke fastlagt en tidsramme for, hvornår der skal være fundet en løsning på risikogruppers mulighed for lønkompensation.

Foruden en afgrænsning af målgruppen lægger regeringen op til, at der skal være en administrationsmodel for lønkompensationsordningen for risikogrupper.

Ifølge Sundhedsstyrelsen risikerer ældre over 65 år, kronisk syge, folk med nedsat immunforsvar og gravide at blive alvorligt syge, hvis de smittes med covid-19.

GDPR