Sådan indretter du et lovligt hjemmekontor

Hjemmearbejde_Asger_Ladefoged_Ritzau_Scanpix
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
17. dec. 2020 19.30
Der er lovbestemte krav til dit bord, din stol, lampen og computeren, når du regelmæssigt arbejder hjemmefra, cirka en arbejdsdag pr. uge. Læs guiden, som du også kan printe i en grafisk opsætning og hænge op.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Privat og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Mange HK Privat-medlemmer arbejder igen hjemme på grund af corona. Det viser en ny undersøgelse fra Epinion blandt 1.034 af HK Privats medlemmer, der i begyndelsen af december er blevet spurgt ind til deres arbejdssituation under coronakrisen. Her svarer 39 procent, at de helt eller delvist arbejder hjemmefra. Det skriver HK Privat, som også har lavet en guide lige til at hænge op.

Når kontoret bliver skiftet ud med hjemmet, er det vigtigt, at hjemmearbejdspladsen er indrettet korrekt, så du ikke får gener. Derfor får du her en guide med gode råd og regler for hjemmearbejdspladser, som du og din arbejdsgiver skal være opmærksomme på.

LÆS OGSÅ: Helle bortvist efter en dags sygemelding: - Jeg er chokeret og ked af det

Bordet skal passe til dig i højden. Bordpladen skal have en størrelse, der passer til arbejdsopgaverne og dit udstyr, og der skal være mulighed for at understøtte armene. Der er ikke krav om et hæve-/sænkebord, dog skal det være muligt at kunne indstille bord og stol i forhold til hinanden, så du kan støtte underarmene.

Stolen skal passe til dig og have de nødvendige muligheder for indstilling og kunne reguleres i forhold til arbejdsfunktioner og varierede siddestillinger.

Arbejdslampen skal lyse op med minimum 500 lux i dit primære arbejdsområde.

Den bærbare computer skal have eksternt tastatur og mus, eller alternativt en dockingstation med tilkoblet skærm. Det er for at minimere gener og smerter ved arbejde i fastlåste stillinger.

LÆS OGSÅ: Janne elsker nips og farvekaos på hjemmekontoret: 'En grå betonvæg stimulerer ikke arbejdsglæden'

Headset med mikrofon er en rigtig god ting at have, hvis I holder onlinemøder, og/eller du taler meget i telefon.

Pauser og bevægelse er noget, du skal huske, når du arbejder hjemmefra. Vi har det med at sidde stille længere tid foran computeren og glemme at holde pauser, når vi arbejder hjemme. Gå væk fra computeren, lav udstrækningsøvelser og spadsér en lille tur med jævne mellemrum. Du må ikke sidde ved skærmen hele arbejdstiden. Derfor skal du skifte arbejdsopgaver og holde pauser indimellem.

LÆS OGSÅ: Nogle af os bliver depressive af hjemmearbejde: 'I bund og grund er vi sociale væsner'

Arbejde og privatliv kan flyde sammen, så hav klare grænser for, hvornår du er på arbejde, og hvornår du holder fri.

Hjemmearbejdspladsen skal indgå i APV’en

Det er din arbejdsgivers job at sørge for, at du arbejder under sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige forhold. Også når du arbejder hjemme. Men tag selv ansvar. For det særlige ved hjemmearbejdspladser er, at arbejdsmiljøorganisationen og ledelsen ikke har krav på at komme på besøg i dit hjem for at sikre, at arbejdsmiljøet er i orden. Hjemmearbejdspladser skal være en del af arbejdspladsvurderingen (APV).

Den mest hensigtsmæssige placering af bord, stol og skærm er nærmere beskrevet i BFA Kontors vejledning ”Arbejde ved computer".