Hummelgaard kritiserer nølen i straffesager om asbest: Nu skal Arbejdstilsynet stramme op

20200203-141709-1-1920x1280we
Det er ikke godt nok, når sager om asbest på grund af sagsbehandlingstiden bliver forældet, mener Peter Hummelgaard. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesministeren leverede en opsang til en række myndigheder på et samråd onsdag om forældelsesfrister i straffesager om asbest.

Det er stærkt kritisabelt, når anklagemyndigheden og politiet dropper straffesager om asbest, alene fordi forældelsesfristen er udløbet.

Sådan lød det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg onsdag.

LÆS OGSÅ: Desperate VVS'ere: Politiet skider på os i asbestsag

Derfor vil han nu have strammet op, når Arbejdstilsynet sender arbejdsmiljøsager videre til politiet.

- Jeg har bedt Arbejdstilsynet om fremadrettet at iværksætte et øget fokus på forældelsesfrister i alle arbejdsmiljøstraffesager i samarbejde med politiet, sagde Peter Hummelgaard på samrådet og uddybede:

- Det øgede fokus vil bestå i, at Arbejdstilsynet i deres kontakt med politiet vil gøre særligt opmærksom på forældelsesfristen i relevante sager. Derudover er det afgørende, at der over en bred kam er et vedvarende fokus på at sikre, at virksomheder ikke slækker på beskyttelsen, så ansatte bliver udsat for asbeststøv på deres arbejde.

Ministeren var indkaldt til samrådet i anledning af en konkret sag fra Espergærde, som A4 Arbejdsmiljø har afdækket, hvor fire VVS-montører i 2016 med arbejdsgiverens viden blev udsat for asbest uden brug af de nødvendige værnemidler.

Minister: Ikke godt nok

Det retslige efterspil i sagen fra Espergærde sluttede i december 2021, da anklagemyndigheden i Nordsjællands Politi efter fem år nåede frem til den konklusion, at straffesagen skulle henlægges på grund af forældelsesfristen i asbestbekendtgørelsen.

Også i 2020 blev sagen henlagt i henhold til arbejdsmiljøloven, der har en forældelsesfrist på to år.

- Det er tydeligt, at myndighederne har været meget længe om at vurdere den konkrete sag, og det er selvfølgelig slet ikke godt nok, sagde Peter Hummelgaard under samrådet.

Ifølge ham bør arbejdsmiljøsager, hvor arbejdsgivere begår klare lovbrud og udsætter ansatte for helbredsfare, ekspederes langt hurtigere ved domstolene. Gerne hurtigere end to år, påpegede ministeren.

Tidligere har der været usikkerhed om, hvorvidt sagen fra Espergærde blev droppet, fordi håndværkerne inden forældelsesfristen endnu ikke havde udviklet asbestrelaterede sygdomme som eksempelvis asbestose eller lungehindekræft.

Men det er ikke tilfældet, understregede Peter Hummelgaard.

- I den konkrete sag er det sagsbehandlingstiden hos myndighederne, der har været årsag til forældelsen. Og altså ikke det forhold, at de helbredsmæssige konsekvenser ved udsættelse for asbest først indtræffer flere årtier efter eksponeringen, sagde han.

Artiklen fortsætter under billedet

Peter Hummelgaard mødtes med nogle håndværkere forud for samrådet om asbest. Foto: Peter Tallquist

202 straffesager om asbest

Beskæftigelsesministeren oplyste også på samrådet, at der i over en tiårig periode har været rejst 202 straffesager om asbest i arbejdsmiljøet, hvoraf blot syv er blevet henlagt på grund af en forældelsesfrist.

Nu skal vi til at gøre op med den Bermuda-trekant, som et sundt arbejdsmiljø bliver suget ind i og forsvinder. Bermuda-trekantens tre punkter er uansvarlige arbejdsgivere, utilstrækkelig lovgivning og passive myndigheder
Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører, SF

Selvom sagen fra Espergærde er atypisk, er syv henlagte sager på grund af myndighedernes nølen, syv for mange, konstaterede ministeren.

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, der havde indkaldt til samrådet, var efterfølgende tilfreds med ministerens svar.

Kræver opgør med Bermuda-trekant

- Det var et af de mere positive samråd, vi har haft. Han vil give os en redegørelse i den konkrete straffesag, og så vil han se på, hvor mange af de 202 asbestsager, der er blevet henlagt med begrundelse i arbejdsmiljøloven og asbestbekendtgørelsens forældelsesfrist på fem år. Det er ikke uvæsentligt, siger Christian Juhl.

Arbejdsmiljøordføreren er ligeledes tilfreds med, at Peter Hummelgaard understregede, at det fremover fortsat vil være muligt at rejse en arbejdsskadesag, hvis der på sigt opstår en sygdom, selvom der ikke er ført en straffesag.

LÆS OGSÅ: Ny asbest-afgørelse kaldes "en katastrofe"

SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, kalder sagen "for vild". Det er på tide at handle, mener han.

- Nu skal vi til at gøre op med den Bermuda-trekant, som et sundt arbejdsmiljø bliver suget ind i og forsvinder. Bermuda-trekantens tre punkter er uansvarlige arbejdsgivere, utilstrækkelig lovgivning og passive myndigheder.

- Nede i Bermuda-trekanten forsvinder almindelige menneskers mulighed for at have et sundt og sikkert arbejdsmiljø: Nogle skal endda bekymre sig om, hvorvidt de risikerer at dø af asbestose, lød det fra Karsten Hønge.

Fagforbundet Blik og Rør har ført sagen for VVS-montørerne. Ifølge formand for fagforbundet Henrik W. Petersen er det positivt, at ministeren og Folketingets partier igen tager sig tid til at drøfte asbest. Det seneste samråd om asbest var i oktober.

- Det er også positivt, at ministeren mener, at der bør være kortere behandlingstid, men det hjælper desværre ikke medlemmerne i den konkrete sag. Jeg håber dog på, at drøftelserne med de andre partier om asbest vil føre til nogen konkrete forbedringer, og så er jeg glad for at se, at vores forslag bliver taget til efterretning, udtaler Henrik W. Petersen.

Håndværkere fra fagforeningen 3F gav sin mening til kende foran Christiansborg. Foto: Peter Tallquist