Åndenød og svimmelhed: Strejkende bagagemedarbejdere har været ramt af stress i længere tid

20150420-175621-L-1920x1281we
Bagagemedarbejder i SAS i gang med arbejdet. Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Et stressende arbejdsmiljø blandt de strejkende bagagemedarbejdere i SAS førte i efteråret til, at de blev undersøgt på arbejds- og miljømedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital.

En lav løn, skæve arbejdstider og et stressende arbejdsmiljø er årsagen til, at SAS’ bagagepersonale i Københavns Lufthavn siden lørdag har haft nedlagt arbejdet.

Situationen har været tilspidset længe, og i efteråret blev 10 medarbejdere i SAS Ground Handling (SGH) foranlediget af 3F Kastrup henvist til en undersøgelse hos den arbejds- og miljømedicinske klinik på Bispebjerg Hospital.

I undersøgelsen, som A4 Arbejdsmiljø er i besiddelse af, beskriver medarbejderne, at de har oplevet stress på grund af arbejdet.

”Generelt rapporteres der om høj andel af stresssymptomer såsom søvnforstyrrelser, tankemylder, uro, hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær samt somatiske symptomer som svimmelhed, åndenød, kvalme, brystsmerter og tinnitus.”

Arbejdsnedlæggelsen, som altså har varet siden lørdag, er overenskomststridig, og søndag pålagde Arbejdsretten bagagepersonalet, at de skulle vende tilbage til arbejdet mandag morgen. Det skete ikke.

Ansatte: Vi bliver trippelbooket til opgaver

Ifølge medarbejderne skyldes de kritisable arbejdsforhold organisatoriske ændringer i SAS. I forbindelse med coronanedlukningen i 2020 blev medarbejderne hjemsendt, og kun få af dem beholdt deres job, da flyaktiviteten steg igen. Perioden har skabt stor jobusikkerhed blandt medarbejderne.

”Efterfølgende har der efter genåbningen – grundet underbemanding – været en vedvarende høj arbejdsmængde med højt tempo og mange uopnåelige daglige deadlines. Medarbejderne beskriver, at blive dobbelt- og trippelbooket til opgaver samtidig. Tempoet vanskeliggør afholdelse af pauser og skaber generelt stressende forhold gennem dagen”, står der i arbejdsmiljøundersøgelsen fra Bispebjerg Hospital.

SAS' pressechef, Alexandra Lindgren Kaoukji, er ærgerlig over, at bagagemedarbejderne trods Arbejdsrettens afgørelse mandag morgen ikke er vendt tilbage i job.

- Det er fortsat dybt beklageligt, det drejer sig om vores passagerer og folk på vinterferie, og vores kolleger som nu slider i døgndrift for at få bagagen med. Så det sætter stort pres på os, men frem for alt rammer det vores passagerer, og det er dybt beklageligt, siger hun til TV 2.