Langtidssygemeldte medarbejdere fik Siemens Gamesa til at vende stress-bøtten

20170818-162734-A-1920x1280we
Arkivbillede fra Siemens Gamesas vingefabrik i Aalborg. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Vindmølleproducenten Siemens Gamesa har gjort stress til en topprioritet og ansat tre fuldtidsmedarbejdere til at drive nyt initiativ.

Selvom den nye arbejdsmiljøaftale giver flere redskaber i indsatsen for det psykiske arbejdsmiljø, har flere aktører kritiseret, at det stadig er for lidt, og at for meget hviler på den enkelte virksomheds skuldre. 

Men vindmølleproducenten Siemens Gamesa er en af de virksomheder, der har taget aktion og indført et nyt initiativ for at opdage og håndtere stress, som er det mest udbredte problem inden for det psykiske arbejdsmiljø, og hvert år koster samfundet milliarder af kroner. 

Det gik op for vindmølleproducenten, at den havde et problem, da den for et par år siden skulle forny sine sundhedsforsikringer. Prisen var steget markant, fordi de sygemeldte medarbejdere var væk i længere tid end tidligere.

"Det gjorde, at vi råbte vagt i gevær," forklarer Anne Rotboell Jende, der er projektleder for Siemens Gamesas nye initiativ mod stress. 

Omsorg for kollegaer

Ledelsen valgte at søsætte et helt nyt initiativ, hvorefter tre medarbejdere i dag på fuldtid arbejder med at forebygge og håndtere stress i virksomheden. Projektet har kørt siden januar 2022. 

Indsatsen består først og fremmest af initiativet 'Caring for Colleagues', som indruller den enkelte stressramte medarbejdere i et forløb med en psykolog, der tilpasses deres behov og ønsker.

Der udarbejdes også en skræddersyet plan til den enkelte, når de skal tilbage til skrivebordet efter en sygemelding. Og alle bliver tilbudt at blive en del af et såkaldt safe landing netværk, hvor medarbejdere kan sparre med andre fra virksomheden, der også har haft stress. 

"Vi er blevet meget bedre til at gribe dem, der er på vej til eller bliver ramt af stress. Samtidig får vi at vide, at medarbejderne ikke længere er bange for at blive slået i hovedet, hvis de siger til lederne, at de ikke har det godt. På en måde er stress bare blevet mere legalt," siger Anne Rotboll Jende og fortsætter: 

"Lederne har stor betydning for medarbejdernes trivsel, så at få lederne klædt på til at arbejde med trivsel og det psykiske arbejdsmiljø, ser jeg faktisk som det allervigtigste."

I dag tilbydes alle ledere i Siemens Gamesa derfor også en række kurser, hvor de lærer om, hvordan man sikrer den bedste trivsel og kan spotte kolleger, der er ved at blive stressede. 

Mens også medarbejdere får tilbud om kurser, hvor de lærer om god trivsel på arbejdspladsen. 

Siemens Gamesa mener, at det er vigtigt, at store virksomheder går foran og viser vejen i kampen for et bedre psykisk arbejdsmiljø. 

"Jeg har ikke på noget tidspunkt oplevet, at lederne har stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor vi gør det. Det er det første projekt, jeg har haft, hvor jeg oplever, at alle virkelig vil det," siger Anne Rotboll Jende. 

Husk forebyggelse

Thomas Milsted, der er arbejdsmiljørådgiver, forfatter og sidder i Center for Studier i Arbejdsliv, forklarer, at den gode stressstrategi for en virksomhed står på tre ben. Først og fremmest skal der være styr på det forebyggende arbejde. Dernæst skal virksomheden have styr på, hvad det er for et apparat, der sættes i gang, når en medarbejder bliver ramt af stress. Og til sidst skal man have styr på, hvordan de sygemeldte medarbejdere indsluses på arbejdspladsen igen, når de er raske. 

Han synes, at Siemens Gamesas strategi i forhold til punkt to og tre er til et 12-tal, men at det er vigtigt, at der sættes endnu mere fokus på det forebyggende arbejde. 

"Det handler om alle tre ting sammen. Du kan have et helt fantastisk forebyggende arbejde, men der vil altid være nogle, der falder igennem netmaskerne. Jeg synes for eksempel, det er problematisk, at Siemens Gamesas trivselskurser er et tilbud til ledere og medarbejdere. Alt erfaring fortæller os, at det ikke skal være et tilbud. For dem, der møder op, det er dem, der møder op i forvejen. Alle skal deltage, for så får vi et fælles sprog," siger Thomas Milsted. 


GDPR