Sket i ugen: Ny tilsynsindsats satte dagsordenen - hold øje med disse tre begivenheder i næste uge

20180604-074307-A-1920x1277we__2_
Landets slagterier omfattes af en ny tilsynsindsats, som Arbejdstilsynet præsentere i denne uge. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
A4 Arbejdsmiljø giver dig her et overblik over væsentlige arbejdsmiljøhistorier fra ugen. Læs også om tre begivenheder, der venter arbejdsmiljøfolket i den kommende uge.

Yngre læger: Arbejdspres går ud over patienter

Når læger på hospitalerne er overbebyrdet med opgaver, går det ud over patienterne.

Sådan lyder det fra formanden for Yngre Læger, Helga Schultz, i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

Lægeformanden refererer til en undersøgelse blandt læger, hvor 45 procent angiver, at arbejdstempoet er højt. 66 procent mener, at de i mere eller mindre grad er påvirket af arbejdsrelateret stress.

Ifølge Helga Schultz er patienters behandlingsgaranti bedre hos de læger, der har et godt arbejdsmiljø, og det modsatte gør sig gældende for de læger, der vurderer, at de har et dårligt arbejdsmiljø.

Læs hele indlægget her.

Kortlægning blandt 6.000 sygeplejersker

Arbejdsmiljøet på hospitalerne har naturligvis også en høj prioritet for Dansk Sygeplejeråd. Her har man netop sendt en spørgeskemaundersøgelse ud til 6.000 sygeplejersker. Undersøgelsen skal kortlægge sygeplejerskers arbejdsmiljø på tværs af landet.

- Kortlægningen af sygeplejerskers arbejdsmiljø kan bidrage til, at der kontinuerligt bliver arbejdet for at forbedre arbejdsmiljøet både på den enkelte arbejdsplads og på politisk niveau, skriver sygeplejerådet.

Firma frikendt i retten

Entreprenørfirmaet PL Enterprise A/S er i Retten på Bornholm blevet frikendt for brud på arbejdsmiljøloven.

Det skriver netavisen Bornholm.nu.

Anklagemyndigheden krævede firmaet idømt en bøde på 60.000 kroner, efter at en ansat på en byggeplads i Rønne havde udført arbejde, der ikke var sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Ifølge sigtelsen arbejdede den ansatte i cirka 10 meters højde uden rækværk på det stillads, han stod på. Den ansatte var i overhængende fare for at falde ned fra 7-8 meters højde over terræn.

Den ansatte havde selv afmonteret rækværket, og derfor havde han selv tilsidesat loven.

Spændende uge - næste uge bliver endnu sjovere..

Den sidste uge i februar bød på en stor arbejdsmiljønyhed, da Arbejdstilsynet præsenterede en ny brancherettet tilsynsindsats for de næste tre år.

Fra marts i år bliver fem brancher omfattet af det nye tilsyn, hvor der bliver stillet skarpt på det psykiske, fysiske og kemiske arbejdsmiljø. Det drejer sig om brancherne hospitaler, døgninstitutioner- og hjemmepleje, slagterier, nærings- og nydelsesmidler og plast, glas og beton.

Læs mere her.

Den kommende uge bliver ikke mindre spændende. Mandag præsenteres de 12 nominerede arbejdspladser til Arbejdsmiljøprisen 2020, og fra tirsdag til torsdag afholder Dansk Industri og Dansk Byggeri deres årlige arbejdsmiljøkonferencer.

På Dansk Industris konference vil professor Karen Søgård fra Syddansk Universitet fortælle om forebyggelse af smerter i muskler og led.

På byggeriets konference vil konsulent Signe Mehlsen og sikkerhedsleder fra DTU Susanne Nejst Lørup fortælle om ansvaret for farlige stoffer og materialer i en byggeproces.

Der er med andre ord nok at se frem til i ugen, der kommer.

GDPR