Offentligt ansattes navne skal skjules for truende og voldelige patienter

20220324-100356-L-1920x1279we
Ny it-løsning i sundhedssektoren skal beskytte ansatte mod trusler og vold. (Arkivfoto) Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Truende og voldelige patienter skal ikke have adgang til navne på medarbejdere, der føler sig utrygge, mener Danske Regioners bestyrelse.

Danske Regioners bestyrelse har besluttet, at regionerne skal oprette et system, hvor udsatte medarbejdere optræder under pseudonym i journalerne.

"Der har desværre været alvorlige episoder, hvor patienter har søgt identitetsoplysninger om ansatte, og opsøgt dem udenfor arbejdstiden på medarbejdernes private adresser. Den slags giver naturligvis utryghed," siger næstformand for Danske Regioner Stephanie Lose i en pressemeddelelse.

I dag har alle patienter elektronisk adgang til deres helbredsoplysninger og navne på de medarbejdere, der har behandlet dem eller set oplysningerne på for eksempel sundhed.dk.

Men med et nyt system, vil patienter, der udviser truende, chikanerende eller voldelig adfærd, altså ikke kunne få adgang til navne på medarbejdere, der har behandlet patienterne eller læst i deres journal.

IT-løsningen er klar i løbet 2024

Medarbejderes navne vil blive erstattet af en teknisk nøgle. På den måde vil navnene altså ikke længere være synlige, når patienten søger oplysninger på sundhed.dk og på appeen MinSundhed. 

Ved journalføring skal det samtidig i visse tilfælde sikres, at medarbejderes navne ikke længere noteres i fritekst i journalnotater. 

"I beslutningsprocessen har vi skullet tage flere hensyn. På den ene side ønsker vi mest mulig åbenhed og gennemsigtighed for borgerne, og på den anden side vil vi skabe tryghed for medarbejderne og undgå risikoen for, at de udsættes for trusler og vold. Vi har haft flere modeller i spil, og jeg synes, at vi har fundet en fin balance med dén model, som vi nu har valgt," siger Stephanie Lose.

IT-løsningen med mulighed for at skjule medarbejderes navne ventes at være færdig og klar til brug i løbet af 2024. 

GDPR