Slagteriarbejder får anerkendt covid-19 som en arbejdsskade

Danish_Crown_Ringsted_Rune_Evensen_NNF
Det var en arbejdsskade, da en ansat på Danish Crown i Ringsted blev smittet med COVID-19. Det fastslår Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, AES. Foto: Rune Evensen, Fødevareforbundet NNF
En af de slagteriarbejdere, der blev smittet med covid-19 under udbruddet hos Danish Crown i Ringsted i sommer, har nu fået anerkendt covid-19 som en arbejdsskade. Det glæder Per Hansen, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF, som forventer, at de andre sager fra Ringsted nu også vil blive anerkendt.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Fødevareforbundet NNF.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Der var tale om en arbejdsskade, da en slagteriarbejder fra Danish Crowns slagteri i Ringsted i sommer blev smittet med covid-19, skriver Fødevareforbundet NNF. Det fastslår Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) i en afgørelse til slagteriarbejderen:

"Din sygdom covid-19 er en arbejdsskade, da du har fået konstateret sygdommen efter en periode på over 5 dage på arbejdet, hvor du har været udsat for covid-19 smitte fra kollegaer."

I afgørelsen fremgår det, at slagteriarbejderen ikke har haft kontakt med pårørende eller andre nære kontakter, som var smittet med covid-19. Han har heller ikke været ude at rejse, gjort brug af offentlig transport eller haft fritidsaktiviteter i ugerne op til, at han fik de første symptomer.

LÆS OGSÅ: Direktør nægter at anmelde corona som arbejdsskade: Jørgen var syg i en måned

Derfor vurderer AES, "at smitterisikoen gennem dit arbejde har været betydelig højere end i din fritid. På den baggrund anerkender vi din covid-19 som en arbejdsskade".

Afgørelsen glæder Per Hansen, forbundssekretær for Arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF.

– Det er rigtig positivt, at vores medlem har fået anerkendt sin covid-19-sygdom som en arbejdsskade. Vi har hele tiden ment, at det var en arbejdsskade, fordi medlemmet blev smittet på sit arbejde, men vi har ikke vidst præcis, hvad der skulle til for, at AES vil anerkende covid-19 som en arbejdsskade. Det ved vi nu med den her afgørelse, og det er positivt, siger Per Hansen.

Sandsynliggøre det er sket på jobbet

Slagteriarbejderen er bare én af de 165 slagteriarbejdere hos Danish Crowns slagteri i Ringsted, som i sommer blev smittet, da slagteriet blev ramt af et stort udbrud af covid-19. 103 af dem har med hjælp fra Fødevareforbundet NNF anmeldt deres covid-19-sygdom som en arbejdsskade.

LÆS OGSÅ: Smittet Danish Crown-ansat bor sammen med 65 andre

– I anmeldelsen har vi skullet sandsynliggøre, at medlemmet er blevet smittet på arbejdet, og det kan være svært, siger Per Hansen og fortsætter:

– Det gode ved den nye afgørelse er, at den er meget klar: Hvis der har været et smitteudbrud blandt et vist antal medarbejdere på ens arbejdsplads i en kortere periode, hvor man har været på arbejde, og derefter får konstateret covid-19, så er det sandsynliggjort, at det er sket på ens arbejde. Så skal det selvfølgelig anmeldes som en arbejdsskade. Medlemmer af Fødevareforbundet NNF er naturligvis velkommen til at tage fat i os, så vi kan hjælpe, siger Per Hansen.

Håb for andre sager fra Ringsted

Afgørelsen betyder, at der kan være gode nyheder på vej til de mange andre slagteriarbejdere, der i sommer blev smittet med covid-19 under udbruddet på slagteriet i Ringsted.

– Alle de medlemmer, som vi har hjulpet med at anmelde deres sag, har stort set haft den samme smittehistorik. Derfor håber vi nu, at dem, der blev smittet med coronavirus i den givne periode, og som har anmeldt deres sygdom, vil få samme afgørelse, siger Per Hansen.

LÆS OGSÅ: Forbereder sig på corona-vinter: Nye initiativer skal stoppe smitteudbrud blandt udenlandsk arbejdskraft

Han håber, at resten af de smittede medlemmer på slagteriet i Ringsted også vil kontakte Fødevareforbundet NNF, så de kan få deres sag anmeldt.

– Det kan godt være, de har det godt i dag, men ingen af os ved særlig meget om følgevirkningerne på sigt. Man mister nogle rettigheder, hvis man ikke får anmeldt skaden inden for et år, og derfor er det utrolig vigtigt, at så mange som muligt får anmeldt deres sag til AES, så de kan hentes frem igen.

Det er ikke kun slagteriarbejdere, der har anmeldt covid-19 som en arbejdsskade. Indtil nu har Arbejdsmarkedets Erhvervssikring modtaget 3.217 anmeldelser om arbejdsskader, der er forbundet til covid-19.