USA giver Danmark baghjul med statslig arbejdsmiljøhjælp: "Ordningen har overlevet selv Trump"

20191217-203852-6-1920x1335we
På mindst et område giver USA og Donald Trump Danmark baghjul, når det handler om arbejdsmiljøindsatser, mener direktør for Arbejdsmiljørådgiverne, Arne Helgesen. Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix
En statslig ordning med arbejdsmiljørådgivning til små og mellemstore virksomheder i USA har været en så stor succes, at den har overlevet i fire årtier. Selvom arbejdsmarkedets parter herhjemme presser på for statslig arbejdsmiljøhjælp til SMV'er, halser vi stadig langt efter amerikanerne.

Når et lille tømrerfirma med få ansatte i USA står i arbejdsmiljøudfordringer op til halsen, kan de få rådgivning af konsulenter, der er statsligt finansierede.

Sådan har det været siden 1975, hvor Department of Labor – det amerikanske beskæftigelsesministerium – indførte det såkaldte On-Site rådgivningsprogram, hvor små og mellemstore virksomheder kan få tilbudt gratis og fortrolig rådgivning om arbejdsmiljøudfordringer.

Ordningen er milevidt fra de standarder, vi har herhjemme, hvor der ingen statslig rådgivningshjælp er til landets tusindvis af SMV'er.

LÆS OGSÅ: Lang udsigt til beskyttelse af udsatte arbejdsmiljørepræsentanter

Og det er ærgerligt, mener Arne Helgesen, direktør i brancheforeningen Arbejdsmiljørådgiverne. Han er imponeret over, at den amerikanske ordning har holdt i over fire årtier.

- Jeg er imponeret over, hvor lang en historik de har med rådgivning af små og mellemstore virksomheder i USA. Det er utroligt, at ordningen har overlevet på trods af, at der både har været demokratiske og republikanske præsidenter. Selvom præsident Trump har strammet grebet om offentlige midler, har den overlevet, siger Arne Helgesen og forklarer om ordningen:

- Programmet sætter fokus på risikovirksomheder, der har særlige udfordringer med arbejdsmiljøet. Den er tilgængelig for alle små og mellemstore virksomheder i de amerikanske stater. Statsligt uddannede konsulenter leverer til ordningen sammen med forskermiljøer på universiteterne.

Parternes forslag

I Danmark har kampen for at give en håndstrækning til SMV'er stået på i flere år. Men vi befinder os stadig langt efter amerikanerne.

Arbejdsmarkedets parter har længe støttet forslaget om at etablere en pulje på 100 millioner kroner, finansieret af statslige midler, med henblik på at hjælpe mindre virksomheder med arbejdsmiljørådgivning.

Forslaget var dog ikke en af de 18 anbefalinger, som Ekspertudvalget om arbejdsmiljø med formand Pia Gjellerup i spidsen præsenterede i 2018. Ekspertudvalget var nedsat af daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og havde til opgave at finde løsningsforslag til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats.

Arbejdsmarkedets parter havde behov for at sende et signal, og derfor var det ikke muligt at komme uden om deres ønske om en mindretalsudtalelse.
Formand for ekspertudvalget Pia Gjellerup

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og LO (nu Fagbevægelsens Hovedorganisation) fik dog en mindretalsudtalelse med i udvalgets endelige rapport, hvor de foreslog en statslig rådgivningspulje, så rådgivningen kunne komme tættere på virksomhedernes hverdag.

LÆS OGSÅ: Eksperter fælder dom over udkast til psykisk bekendtgørelse: Fra 'ganske vag' til 'et væsentligt fremskridt'

Parterne foreslog at etablere en refusionsordning til arbejdsmiljørådgivning til mindre private og offentlige virksomheder med op til 50 ansatte, som har et rådgivningsbehov.

KL var imod

Ifølge formand Pia Gjellerup var der ikke afsat midler i ekspertudvalgets kommissorium til at gøre forslaget fra arbejdsmarkedets parter til en af anbefalingerne.

- Vi havde en uændret økonomisk ramme at forholde os til i ekspertudvalget. Arbejdsmarkedets parter havde behov for at sende et signal, og derfor var det ikke muligt at komme uden om deres ønske om en mindretalsudtalelse. Udtalelsen om rådgivningshjælp var i øvrigt ikke er en del af ekspertudvalgets anbefalinger, forklarer Pia Gjellerup.

I modsætning til de store virksomheder har de små ikke mulighed for at opbygge tilstrækkeligt med kompetencer internt. Små virksomheder har meget fokus på kerneopgaven, og der er ingen organiseret arbejdsmiljøindsats.
Arne Helgesen, direktør for Arbejdsmiljørådgiverne

Kommunernes Landsforening (KL) støttede ikke forslaget fra DA og LO om en statslig rådgivningspulje. KL's direktør Kristian Heunicke var imod forslaget, da han som medlem af ekspertudvalget kæmpede for kommunernes interesser. 

- KL var ikke med i mindretalsudtalelsen fra arbejdsmarkedets parter, fordi vi havde et kommissorium, der sagde, at anbefalingerne skulle være inden for de nuværende økonomiske ressourcer. KL var ikke tilhænger af forslaget. Hvis der skal bruges penge på den helt store klinge, synes vi, at pengene skal gå til den borgernære velfærd i kommunerne frem for flere penge til statslige ordninger, forklarer Kristian Heunicke. 

Forslaget fra arbejdsmarkedets parter var heller ikke med i den arbejdsmiljøaftale, som et bredt flertal i Folketinget blev enige om i april i år, og som nu er ved at blive implementeret.

Men derfor har parterne ikke opgivet kampen.

Forskning: SMV'er har brug for hjælp

Senest har Arbejdsmiljørådet, der består af repræsentanter fra parterne, i dets årsredegørelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) igen slået på tromme for rådgivningshjælp til mindre virksomheder. Rådet fremhæver i redegørelsen, at forskning viser, at arbejdsmiljørådgivning har en positiv effekt på virksomhedernes arbejdsmiljøarbejde.

LÆS OGSÅ: Høringssvar offentliggjort: Ris og ros fra 18 organisationer til ny arbejdsmiljølov

I forskningsprojektet ’Hvidbog om arbejdsmiljørådgivning’, som Danmarks Tekniske Universitet (DTU) stod bag i 2016, skriver forskerne:

”Der er et ganske særligt behov for arbejdsmiljørådgivning i små virksomheder”, og fortsætter:

”Det er således klart, at små virksomheder har større risici end store virksomheder, og at de både har begrænset viden om arbejdsmiljø og mangler erkendelse af denne begrænsning. Samtidig har de meget begrænsede ressourcer og køber derfor ikke konsulentydelser på et frit marked.”

Behov for offentlig støtte

Arne Helgesen deler opfattelsen af, at landets SMV'er har de fornødne kompetencer internt til altid at komme til bunds i arbejdsmiljøarbejdet. Derfor er rådgivningshjælp helt nødvendig, mener han.

- I modsætning til de store virksomheder har de små ikke mulighed for at opbygge tilstrækkeligt med kompetencer internt. Små virksomheder har meget fokus på kerneopgaven, og der er ingen organiseret arbejdsmiljøindsats. Derfor har små virksomheder behov for at få indsigt i, hvad der er op og ned i forhold til arbejdsmiljøet. Og samtidig har små virksomheder ikke tradition for at bruge rådgivere, selvom det kan være nødvendigt, lyder det fra branchedirektøren.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: USA's rådgivningshjælp til mindre virksomheder

  • Det amerikanske rådgivningsprogram On-Site er målrettet små og mellemstore virksomheder, som kan få rådgivningshjælp til arbejdsmiljøarbejdet
  • Den amerikanske arbejdsmiljøadministration, OSHA, etablerede programmet i 1975
  • Programmet gennemfører hvert år over 29.000 besøg hos SMV'er, der beskæftiger mere end 1,5 millioner arbejdstagere i alle stater
  • Tjenesten er adskilt fra håndhævelsen af den amerikanske lovgivning og kan ikke resultere i sanktioner eller advarsler til virksomhederne
  • Programmet indeholder en vurdering af arbejdsmiljørisici på den enkelte arbejdsplads,  møder med rådgivning og endelig en rapport med anbefalinger til den pågældende arbejdsplads
  • Læs mere om On-Site programmet her.

I Dansk Håndværk, der er arbejdsgiverforening for små og mellemstore håndværksvirksomheder, er man på linje med Arne Helgesen.

Mindre virksomheder har ikke den administrative volumen, hvor de kan overskue meget mere end kerneopgaven, lyder det fra direktør Morten Frihagen.

- Vi støtter forslaget fra arbejdsmarkedets parter. Der er administrative udfordringer med at håndtere arbejdsmiljøarbejdet i en del små virksomheder. De har ikke det samme administrative apparat, som der er i store virksomheder. Det vil være en fornuftig løsning at få etableret en statslig pulje, hvor der kan søges om midler til rådgivningshjælp, siger Morten Frihagen og fortsætter:

- Vi gør noget i egne rækker, hvor vi har Byggeriets Arbejdsmiljøbus (BAMBUS, red.), der kører rundt og rådgiver om arbejdsmiljø, men der er fortsat behov for, at mindre virksomheder kan blive understøttet ved hjælp af offentlige midler.

Ifølge Danmarks Statistik er små og mellemstore virksomheder karakteriseret ved at have færre end 250 fuldtidsansatte. Mens små virksomheder har mindre end 50 fuldtidsansatte.

Det amerikanske On-Site program gennemfører årligt over 29.000 besøg amerikanske SMV'er. Tjenesten er adskilt fra håndhævelsen af den amerikanske lovgivning og kan ikke resultere i sanktioner eller advarsler til virksomhederne.

GDPR