Socialrådgivere får pris for lang og sej kamp for et bedre arbejdsmiljø

Facebook-GyldneSocialraadgiver-2020-1200x630-1
Prisen 'Den Gyldne Socialrådgiver' blev uddelt på Dansk Socialrådgiverforenings digitale repræsentantskabsmøde i weekenden. Foto: Socialraadgiverne.dk

Denne artikel er oprindeligt bragt på Socialrådgiveren.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Annette Møller Hammerum og Karen Møller, som er henholdsvis tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant for socialrådgiverne i børne- og familieafdelingen i Norddjurs Kommune, hædres med prisen Den Gyldne Socialrådgiver for deres vedholdende indsats for at forbedre arbejdsmiljøet og få nedbragt et sagstal, som var dobbelt så højt, som Dansk Socialrådgiverforening anbefaler. Det skriver Socialraadgiverne.dk.

De har advaret om lovbrud, indsamlet dokumentation om et alt for højt arbejdspres, som har ført til sygemeldinger og medarbejderflugt. De har igen og igen insisteret på dialog med den daværende ledelse – og da det ikke lykkedes at blive hørt, gik de i dialog med politikerne. De har investeret masser af tid og engagement i kampen for et bedre arbejdsmiljø, og da de endelig blev hørt, var det med en meget kontant og overraskende tilbagemelding: Politikerne havde afsat to millioner kroner til at ansætte fire ekstra socialrådgivere.

LÆS OGSÅ: Socialrådgiveren Lone: Bevar coronakrisens færre krav til ledige

Det er resultatet efter en hæsblæsende periode, hvor socialrådgiverne Annette Møller Hammerum og Karen Møller, som er henholdsvis tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant fra børne- og familieafdelingen i Norddjurs Kommune, har stået i spidsen i kampen om et bedre arbejdsmiljø, hvor socialrådgiverne ikke bliver syge af at gå på arbejde, og hvor det er muligt at overholde loven.

Vedholdende og ukuelig indsats

På Dansk Socialrådgiverforenings digitale repræsentantskabsmøde den 20.–21. november blev Annette Møller Hammerum og Karen Møller hædret med prisen Den Gyldne Socialrådgiver for at have ydet en særlig fagpolitisk indsats.

– I får prisen, fordi I er lykkedes med at skabe bedre rammer og arbejdsmiljø for kollegerne til gavn for børnene og familierne i Norddjurs Kommune igennem jeres vedholdende, ukuelige og engagerede indsats, sagde Dansk Socialrådgiverforenings formand, Mads Bilstrup.

LÆS OGSÅ: Advarer om 'tåbelige' besparelser på jobcentre: Kan gå ud over de svageste ledige

Det er to kolleger fra Norddjurs Kommune, som har indstillet Annette Møller Hammerum og Karen Møller til prisen, og Mads Bilstrup citerede fra indstillingen, da han uddybede begrundelsen for, hvorfor netop de to socialrådgivere skulle have prisen.

Jeg kunne ikke acceptere eller leve med, at vores arbejdsvilkår blev forringet, fordi ressourcerne ikke rakte. Jeg havde behov for at blive ved med at kæmpe
Prismodtager Annette Møller Hammerum, socialrådgiver og tillidsrepræsentant, Norddjurs kommune

– De har bidraget med at skaffe retvisende dokumentation for arbejdspresset i form af sagstalsopgørelser, sygemeldinger og medarbejderudskiftninger. Annette og Karen gik foran i en tid, hvor mange andre havde mistet troen på, at det for alvor ville kunne lykkes at ændre forholdene. På trods af op- og nedture, medgang og modgang blev de ved. Det har været forbilledligt, hvordan det er lykkedes at vende en stemning og et samarbejdsklima på trods af de hårde prøvelser.

Vi var nødt til at kæmpe

De to prismodtagere kan ikke skjule, at de er meget overraskede over at blive hædret med Den Gyldne Socialrådgiver, for som de siger: ”Vi gjorde jo bare vores arbejde”. Og på spørgsmålet om, hvordan de kunne holde modet oppe i den periode, hvor mange af deres kolleger havde mistet troen på, at det ville lykkes at ændre arbejdsforholdene, kommer svarene prompte.

Det er en tredjedel af vores liv, vi tilbringer på jobbet, og hvis vi skulle kunne være i det, så måtte vi jo kæmpe. Både for vores kollegers, borgernes og vores egen skyld
Prismodtager Karen Møller, socialrådgiver og arbejdsmiljørepræsentant, Norddjurs kommune

– Når arbejdsbetingelserne ikke er i orden, så vi kan udføre et ordentligt stykke arbejde, så risikerer man at blive desillusioneret. Men jeg kunne ikke acceptere eller leve med, at vores arbejdsvilkår blev forringet, fordi ressourcerne ikke rakte. Jeg havde behov for at blive ved med at kæmpe, siger Annette Møller Hammerum.

Og Karen Møller supplerer:

– At blive kritiseret af borgere og samarbejdspartnere for noget – også i medierne – som man ikke kan gøre noget ved her og nu, det slider på socialrådgiverrollen. Det er nogle arbejdsbetingelser, som andre lægger ned over hovedet på os. Det er en tredjedel af vores liv, vi tilbringer på jobbet, og hvis vi skulle kunne være i det, så måtte vi jo kæmpe. Både for vores kollegers, borgernes og vores egen skyld.

’Det nytter at stå sammen’

De fremhæver, at sejren er kommet i hus i et tæt samarbejde med Dansk Socialrådgiverforening (DS), som blandt andet har hjulpet med at lave en handleplan, der skulle sikre en løsningsfokuseret dialog med ledelsen. Og sammen med konsulenter fra fagforeningen fik de også lavet en bekymringsskrivelse, som Dansk Socialrådgiverforening med opbakning fra DJØF, HK og BUPL sendte til lokalpolitikerne.

– Hvis de ikke var gået ind i det her, så havde der måske ikke ligget et forslag om en opnormering. Så vi tænker, at det nytter noget, at vi står sammen.

Vil dele æren med politikerne

Tillidsrepræsentanten og arbejdsmiljørepræsentanten glæder sig over, at de nu med et sagstal på cirka 25 sager pr. socialrådgiver ligger på et niveau, som matcher Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagstal.

– Det gør en kæmpe forskel, når det handler om at kunne levere høj faglig kvalitet i socialrådgiverarbejdet.

LÆS OGSÅ: Coronakrisen har sat socialrådgivere fri: Det har givet gode menneskelige resultater

Vi er stolte af, at vi har fået Den Gyldne Socialrådgiver, og vi glæder os til at dele æren først og fremmest med vores kolleger, for hvis de ikke havde bakket os op, var vi aldrig kommet hertil, hvor vi er i dag. Men vi vil også dele æren med politikerne, for det er også deres fortjeneste, at det går bedre med arbejdsmiljøet. Og vi vil bruge den gyldne statuette til at holde op foran os og minde politikerne om, hvorfor det går bedre med det sociale arbejde i Norddjurs Kommune – og at det skal have lov at fortsætte.

Om prisen

Det er 22. gang, at Dansk Socialrådgiverforening uddeler Den Gyldne Socialrådgiver. Med prisen følger en check på 10.000 kroner.

GDPR