Forsøgsordning for soldater med PTSD bliver gjort permanent

20220624-121447-L-1920x1280we
En forsøgsordning, der skal gøre det lettere for soldater at få anerkendt PTSD som arbejdsskade, bliver nu gjort permanent. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Soldaters ret til at få genoptaget deres sag om PTSD som arbejdsskade ved hjælp af en såkaldt second opinion har hidtil været en forsøgsordning. Nu er den kommet for at blive.

Nogle soldater vender hjem fra krig med ar på sjælen, mens andre tilsyneladende lever videre uden mærkbare mén fra deres missioner. 

De førstnævnte var måske udsendt for så længe siden, at ingen vidste, hvad PTSD var. Og hos de sidstnævnte kan den posttraumatiske stressforstyrrelse været latent for så pludselig at flamme op og flænse deres tilværelse. 

LÆS OGSÅ: Nye tal: Mange reddere og brandmænd kæmper med PTSD og depression

For soldater som dem har det været svært at få anerkendt PTSD som en arbejdsskade, fordi det er svært at bevise en sammenhæng mellem missionen og skaden. 

I 2018 blev der oprettet en forsøgsordning, hvor de havde ret til at få en såkaldt second opinion - en undersøgelse hos en speciallæge. Her har de mulighed for at få diagnosen anerkendt som arbejdsskade. Ordningen udløb sidste år og blev derefter midlertidig forlænget. 

“Der dukker hele tiden veteraner op ud af det blå, og så har vi skyndt os at få sagen sat i gang, inden ordningen udløb. For hvis muligheden for at få en second opinion var udløbet, ville der jo ikke rigtig være noget at gøre, hvis sagen bliver afvist,” fortæller konsulent i HKKF Vibeke Greve Kristensen. 

22 fik omgjort deres sager

Derfor glæder HKKF sig over, at ordningen nu endelig er blevet gjort permanent. Det betyder nemlig også, at alle soldater, som ikke tidligere har benyttet sig af muligheden for at få en second opinion, stadig har mulighed for det. 

PTSD kan ofte være forbundet med et lidt mudret sygdomsbillede og være svært at udrede. Nogle sager er først blevet afgjort efter ti år. De hurtigste efter to år.

Tilbage i foråret 2022 havde 12 procent af ansøgere, der fået deres sag genoptaget, fået anerkendt deres PTSD som en arbejdsskade. Det svarer til, at på de fire år, som ordningen havde eksisteret, havde 22 soldater fået anerkendt deres PTSD grundet en second opinion.