Soldater på vej til Baltikum får kun få timers mental briefing

20220131-122620-L-7235x4824ma
Jydske Dragonregiment udsendes til Baltikum for at være en del af Nato's øgede tilstedeværelse i de baltiske lande. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Soldaterne i den danske kampbataljon, som Nato netop har bedt om at få sendt til Letland, har ikke modtaget undervisning af psykologer, som er normal praksis.

To timers undervisning i symptomer på stress og stresshåndtering.

Det er, hvad de menige soldater har med i bagagen, hvis Nato anmoder Danmark om at sende forsvarets 800 mand store kampbataljon til Baltikum eller Centraleuropa.

Det er en halvering af det normale antal timer, skriver Altinget.

- Vi har været nødt til at fravige fra den normale mentalforberedelse på grund af tid og de vilkår, som vi fik stillet til rådighed, siger leder af militærpsykologisk afdeling ved Veterancentret, Morten Gran, til Altinget.

Og det bekymrer talsmand for Veteranalliancen, Claus Stenberg, der også undrer sig over, at førere og befalingsmænd skal stå en del af undervisningen af soldaterne.

- Det lyder som lige i underkanten af, hvad der er meningsfuldt. Både mængden af tid, men også at de menige soldater ikke modtager undervisningen direkte af psykologer. Der foregår jo noget filtrering, og de ledende soldater kan vel ikke huske hele undervisningen, siger han.

Normalt modtager alle soldater fire timers undervisning i stressfaktorer og -håndtering. Her står psykologer og socialrådgivere for undervisningen.

Derudover får alle førere og befalingsmænd yderligere tre timers undervisning, specifikt målrettet deres rolle som ledere i tilspidsede situationer.

I forbindelse med den forestående mulige udsendelse er der blevet skåret i undervisningen. Officerer og befalingsmændene har deltaget i fem timers undervisning af psykologer og socialrådgivere.

Herefter har befalingsmændene videreformidlet undervisningen til menige soldater på en time. Som afrunding har en socialrådgiver haft en times dialog med de menige soldater.

Forsvaret er tilfredse med forløbet.

- Undervisningen lever ikke fuldt ud op til det, vi normalt giver. Men i forhold til de vilkår, der var, så står vi fint på mål for det. Vi synes, at vi godt kan være bekendt med det, vi har leveret, siger Morten Gran til Altinget.

Danmark om netop at sende kampbataljonen afsted til Letland. Her forventes den at være på plads til maj.

GDPR