Advarer virksomheder: Norske forskere skoser international forskning om hjemmearbejde

20201007-075327-7-1920x1433we
- Vi sidder tilbage med et vidensgrundlag, der gør det udfordrende at konkludere noget sikkert om, hvordan hjemmearbejde kan påvirke arbejdsmiljø og helbred, siger norsk forsker. Foto: Eva Plevier/Reuters/Ritzau Scanpix
Den internationale forskning om hjemmearbejde er yderst svag, konkluderer norske forskere i en ny rapport.

Den internationale forskning, der findes om hjemmearbejde, er yderst svag.

Det konkluderer forskere fra det norske arbejdsmiljøinstitut, STAMI, der har gennemgået al international forskning om hjemmearbejde under coronakrisen.

Derfor sender forskerne en opsigtsvækkende advarsel til norske virksomheder. Vær forsigtig med udelukkende at bruge den nuværende forskning på området som løftestang, når arbejdslivet post-corona skal indrettes, lyder advarslen.

- Hovedkonklusionen er, at vidensgrundlaget er svagt, og at norske virksomheder risikerer at træffe beslutninger på et spinkelt vidensgrundlag, siger Pål Molander, arbejdsmiljøinstituttets direktør.

Forskere: Meget lidt om arbejdsmiljøfaktorer

En af udfordringerne ved den litteratur, der findes om hjemmearbejde, er, at den har meget lidt fokus på arbejdsmiljøfaktorers betydning for helbred, trivsel og produktivitet.

Eksempelvis om balancen mellem krav og kontrol over eget arbejdsliv samt uklare arbejdsforhold og forventninger mellem medarbejdere og ledere.

- Vi sidder tilbage med et vidensgrundlag, der gør det udfordrende at konkludere noget sikkert om, hvordan hjemmearbejde kan påvirke arbejdsmiljø og helbred, siger forsker Lise Fløvik.

Litteraturgennemganen viser dog, at medarbejdere med komplekse arbejdsopgaver har en højere jobtilfredshed og produktivitet på hjemmekontoret, men de oplever også en dårligere balance mellem arbejdsliv og privatliv.

Du kan læse rapporten fra STAMI her.

GDPR