Stik imod planen er de fleste læger vaccineret, mens sosu-personale er forbigået

Vaccine_to_kvinder_kitler_Nils_Meilvang_Ritzau_Scanpix
Mens op mod tre af fire læger er vaccineret mod corona, gælder det færre end hver anden sosu-assistent og endnu færre sosu-hjælpere. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Hvordan kunne det ske, spørger sektorformand i FOA. Sundhedsstyrelsen forventer, at der bliver rettet op.

Lægerne topper listen over sundhedspersonale, der er blevet vaccineret mod covid-19. Det viser en ny statusrapport fra Sundhedsstyrelsen om den danske vaccineindsats, skriver Fagbladet FOA. Men at lægerne ligger i top er i strid med Sundhedsstyrelsens udmeldte kriterier, noterer styrelsen i rapporten.

Hos FOA vækker det både bekymring og forargelse, at meget social- og sundhedspersonale øjensynligt er blevet forbigået, når vaccinedoserne er blevet fordelt.

LÆS OGSÅ: Ny måling: Flertal tror restriktioner fortsætter efter alle er vaccineret

- Der er nogen, der skylder FOAs medlemmer en forklaring på, hvorfor de igen bliver nedprioriteret. Hvis man er usikker på, hvem der skal stikkes, stikker man vel ikke dem, der har mindst kontakt med borgere og patienter? Det er et valg, man har taget, og det valg var forkert, siger sektorformand Torben Hollmann.

Sundhedsstyrelsen: Der skal rettes op

Kriterierne for at blive prioriteret i vaccinationsprogrammet handler i høj grad om, hvor tæt fysisk kontakt man har med patienter, skriver Sundhedsstyrelsen i rapporten og nævner som eksempel social- og sundhedsassistenter og sygeplejerskers plejeopgaver.

Så stor en andel er vaccineret

Læger: Mellem 66 og 73 procent
Sygeplejersker: Mellem 54 og 64 procent
Social- og sundhedsassistenter: Mellem 44 og 50 procent
Andre autoriserede: Mellem 24 og 41 procent
Ingen autorisation (heriblandt social- og sundhedshjælpere): Mellem 20 og 29 procent

Kilde: Fagbladet FOA på baggrund af Sundhedsstyrelsens statusrapport om vaccination mod covid-19 pr. 22. februar, udgivet 26. februar

I Sundhedsstyrelsen er man opmærksom på den 'uforholdsmæssige fordeling' af vacciner, og derfor har der de seneste uger været fokus på at få vaccineret mere frontpersonale, fortæller Bolette Søborg, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

- Vi har vidst, at en del regioner har startet med at vaccinere deres personale på sygehuse, og alene det har skabt en skævvridning i forhold til, om man er ansat i kommune eller region, siger enhedschefen og fortsætter:

- Men ud fra vores kriterier har det ikke været givet, om man startede med sygehuse eller kommunal pleje. Vores kriterie har været, at man har tæt kontakt, og at man er frontpersonale med kritisk funktion. Så på den måde har det ikke været givet, at lægerne skulle have forrang frem for andre sundhedspersonaler, som har tæt kontakt. Derfor er det klart, at vi forventer, at der bliver rettet op på det her, siger Bolette Søborg.

"Kan ikke være det bekendt"

Tal fra Statens Serum Institut viser, at smitterisikoen er størst blandt sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. På eksempelvis hospitaler har 10,4 procent af social- og sundhedsassistenterne været konstateret smittet med coronavirus. Til sammenligning har 9,3 procent af sygeplejerskerne og 8,1 procent af lægerne været smittet.

LÆS OGSÅ: 9 ud af 10 danskere: Ja tak til coronavaccine

Ifølge Torben Hollmann har den manglende prioritering af social- og sundhedspersonale blandt andet den konsekvens, at ældre på plejehjem risikerer at være afskåret fra deres nærmeste i længere tid end nødvendigt, fordi meget personale på plejehjem fortsat ikke er vaccineret.

- Jeg forstår ikke, hvordan det kunne ske. Mit store spørgsmål er, om det her handler, at dem med længst uddannelse og mest indflydelse igen prioriteres over dem med den korteste uddannelse og mindst indflydelse. Hvis det er tilfældet, så synes jeg, at det skriger til himlen. Man kan simpelthen ikke være det bekendt, siger Torben Hollmann.

Regionernes ansvar

Hos Lægeforeningen understreger formand Camilla Rathcke, at lægerne ikke kan stilles til ansvar for, at de har takket ja til vaccinen.

- Det er regionernes ansvar som sundhedsvæsenets driftsherrer at følge den plan, Sundhedsstyrelsen har lagt for udrulningen af vaccinationerne. Det understreger Sundhedsstyrelsen netop også i rapporten. Derfor er det oplagt at spørge regionerne om deres arbejde med at leve op til Sundhedsstyrelsens kriterier.

LÆS OGSÅ: Rengøringsansatte bliver glemt i køen til corona-vaccine

"Den enkelte læge, som bliver inviteret til vaccination, hverken kan eller skal stå på mål for, at regionerne lever op til Sundhedsstyrelsens kriterier", skriver Camilla Rathcke i en skriftlig kommentar.

Regioner vil følge området tæt

I et mailsvar til Fagbladet FOA oplyser Danske Regioner, at regionerne generelt gør alt, hvad de kan for hele tiden at følge myndighedernes retningslinjer for vaccination. En del af forklaringen kan være, at Sundhedsstyrelsen løbende har præciseret afgrænsningen af målgruppe 4, og hvem der bør prioriteres vaccination af, skriver Danske Regioner.

LÆS OGSÅ: Mette F.: Der kommer ændringer i vaccineprogram

"Andre forklaringer kan være, at statistikken viser, hvem der er vaccineret, og ikke hvem, der er tilbudt vaccinen. Måske er læger mere tilbøjelige til at sige ja. Det kan også være, fordi læger ofte går på vagt på tværs af afsnit, hvor de kan tilbydes vaccinen. Derudover var der i forbindelse med udrulningen af vacciner på plejehjem en del praktiserende læger, som blev vaccineret, hvilket også var i overensstemmelse med udmeldingerne fra SST."

"Når det er sagt, vil Danske Regioner fremover følge fordelingen af vaccinationer tæt og følge op på eventuelle skævheder i forhold til de udmeldte retningslinjer. Det afgørende kriterium er, at man er i frontlinjen," oplyser Danske Regioner til Fagbladet FOA.

GDPR