140 påbud: Nye problemer med livsfarligt arbejdsmiljø på Storstrømsbroen

20150509-135108-A-1920x1241we
- Det er for dårligt, at der bliver ved med at være så mange problemer, siger Peter Hasle, professor i arbejdsmiljø ved Syddansk Universitet, til Fagbladet 3F. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Aktindsigt i kontrolrapporter tegner et dystert billede af arbejdsmiljøet ved byggeriet af den nye Storstrømsbro. Vejdirektoratet, der er bygherre på projektet, har nu ansat endnu en arbejdsmiljøkonsulent, som skal gennemgå og sikre alle stilladser på byggepladsen.

Byggeriet af den nye Storstørmsbro, der skal forbinde togtrafikken mellem Sjælland og Falster, er mildest talt ramt af omfattende problemer med arbejdsmiljøet.

Således viser kontrolrapporter, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i, at Arbejdstilsynet hele 140 gange har reageret med alvorlige påbud om livsfarligt arbejdsmiljø og brud på arbejdsmiljøloven.

Det skriver Fagbladet 3F.

I løbet af 2020 er Arbejdstilsynet blandt andet rykket ud til en væltet lastbil og har i andre tilfælde vurderet, at medarbejdere på brobyggeriet har været i fare for at dø, pådrage sig knoglebrud og få amputeret legemsdele, skriver fagbladet. 

LÆS OGSÅ: Kortlægning: Store bøder til virksomheder med faldulykker

- Det er for dårligt, at der bliver ved med at være så mange problemer, og at Arbejdstilsynet igen må give så mange forbud, strakspåbud og andre reaktioner. Det tyder på, at der ikke er styr på sikkerheden, siger Peter Hasle, der er professor i arbejdsmiljø ved Syddansk Universitet, til Fagbladet 3F. 

Ifølge Peter Hasle har Vejdirektoratet, der er bygherren på brobyggeriet, et stort ansvar for at gribe ind og sikre ordentlige forhold for medarbejderne på brobyggeriet.

Til Fagbladet 3F kalder Vejdirektoratet projektchef Niels Gottlieb det for 'klart utilfredsstillende' og forklarer, at der skal rettes op på de mange reaktioner, der er kommet fra Arbejdstilsynet de seneste måneder. 

Ekstra konsulent sat ind for at sikre stilladser

A4 Arbejdsmiljø kunne i sidste uge fortælle, at det særligt er faren for faldulykker, der med godt halvdelen af alle udskrevne bødeforlæg i 2020, har fået Arbejdstilsynet til at udskrive bøder for overtrædelse af arbejdsmiljøloven.

Den allerhøjeste enkeltstående bøde i vores opgørelse blev udskrevet til det portugisiske byggeselskab Cnbt, der er med til at opføre Storstrømsbroen.

Bøden lyder på 350.000 kroner og er blevet udskrevet for gentagne overtrædelser af arbejdsmiljøloven, hvor der ikke er sikret mod faren for nedstyrtning. 

Vejdirektoratets Niels Gottlieb forklarer til Fagbladet 3F, at der nu er blevet ansat endnu en arbejdsmiljøkonsulent, som skal gennemgå og sikre alle stilladser på byggepladsen.

LÆS OGSÅ: Overblik: Disse virksomheder har modtaget de største bøder

Byggeriet af Danmarks tredjestørste bro, Storstrømsbroen, begyndte i september 2018. Fire italienske selskaber vandt tilbage i 2017 udbuddet til at bygge broen med et bud på 2,06 mia. kr.

Italienerne sejrede bl.a. over det danske bud fra Rambøll og Per Aarslef A/S, der lød på 2,45 mia. kr. 

Storstrømsbroen forventes at stå klar til bil- og togtrafik i 2023.

GDPR