Stort hospital får strakspåbud: Ansatte stod for tæt og brugte ikke mundbind

20190116-154754-5-1920x1189we
(Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Aarhus Universitetshospital brød retningslinjer om at begrænse smittespredning og har derfor modtaget et strakspåbud fra Arbejdstilsynet.

Et af landets største sygehuse, Aarhus Universitetshospital, har modtaget et strakspåbud fra Arbejdstilsynet for ikke at have overholdt myndighedernes corona-retningslinjer. 

Det fremgår af en afgørelse fra tilsynet fra november, som A4 Arbejdsmiljø har fået aktindsigt i.

Hospitalets afdeling 'Forberedelse og opvågning Øst 3' har modtaget påbuddet, fordi personalet ikke har fulgt gældende anvisninger om afstandskrav i et lille, administrativt lokale.

Arbejdstilsynet kunne under et besøg den 27. oktober konstatere, at seks ansatte på hospitalet udførte arbejde i nærkontakt med hinanden uden brug af værnemidler i lokalet "buret" på 2x3 meter med 1 meters fri gulvplads.

"Det er Arbejdstilsynets vurdering, at arbejdet med sparring, administrative opgaver eller som koordinator i "Buret" ikke var planlagt og tilrettelagt, så det kunne udføres sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt," skriver tilsynet i afgørelsen.

Afdelingssygeplejerske: Vi fulgte instruks

Afdelingssygeplejerske i afdelingen, Mariann Chatterton, mener ikke, at der er noget at komme efter. 

- På besøgsdatoen var retningslinjerne for personale, at man skulle have værnemidler på ved behandlingsopgaver, hvor der ikke kunne holdes afstand mellem patient og personale. Observationsburet er ikke for patienter og pårørende, men en arbejdsstation for især afsnittets koordinatorer. Derfor anvendte alle ikke værnemidler dér, skriver hun i et skriftligt svar til A4 Arbejdsmiljø og understreger:

- Værnemidler bliver ikke glemt, men vi arbejdede ud fra den gældende instruks på daværende tidspunkt.

For mange i lille lokale

Sundhedsstyrelsen anbefalede på daværende tidspunkt brug af ansigtsværnemidler i situationer, hvor det ikke er muligt at holde den fornødne afstand. Afstanden defineres til minimum en meter og to meter ved kontakt til de personer, som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb.

Dog fremgår det af sundhedsmyndighedernes retningslinjer, at personalet ikke behøver at bruge den såkaldte 'kirurgisk maske type II', når de befinder sig i et aflukket rum, hvor offentligheden ikke har adgang.

I starten af pandemien var der til tider tvivl om, hvordan retningslinjerne skulle fortolkes. Men det er skidt, hvis retningslinjerne til hospitalerne ikke overholdes nu, hvor de er klare og tydelige
Anja Laursen, kredsformand i Kreds Midtjylland, Dansk Sygeplejeråd

Seks personer i et lokale på 2X3 meter er for mange, hvis man skal undgå smittespredning. Forholdene er nu bragt i orden, fortæller Mariann Chatterton.

- Observationsburets området er blevet ekstra markeret med striber på gulvet, så man kan se hvor området begynder. Der er opsat skilte på begge sider, hvor der står 'maks tre personer'. To dage efter tilsynsbesøget trådte en ny bekendtgørelse med krav om brug af mundbind på bl.a. hospitaler i kraft. Den reducerer muligheden for tvivlstilfælde, oplyser Mariann Chatterton til A4 Arbejdsmiljø.

Sygeplejersker: Det er arbejdsgivers ansvar

I Dansk Sygeplejeråd er man ærgerlige over afgørelsen fra Arbejdstilsynet. Det er afgørende at begrænse smitterisikoen på landets hospitaler. Her bærer ledelserne et stort ansvar, lyder det fra Anja Laursen, kredsformand i Kreds Midtjylland i Dansk Sygeplejeråd. 

- I starten af pandemien var der til tider tvivl om, hvordan retningslinjerne skulle fortolkes. Men det er skidt, hvis retningslinjerne til hospitalerne ikke overholdes nu, hvor de er klare og tydelige.

- Det er en opgave for Sundhedsstyrelsen og de lokale arbejdsgivere at sikre, at man er tydelig på, hvilke retningslinjer der skal overholdes på de konkrete arbejdspladser, siger kredsformanden. 

For at mindske smitten med corona blandt arbejdstagere har Arbejdstilsynet i den seneste tid haft skærpet fokus på at styrke indsatsen for at forebygge spredningen på landets arbejdspladser.

Sundhedsvæsnet har dog hidtil ikke været et særligt fokusområde i dette arbejde, hvor særligt slagterier, butikker, restauranter og barer samt minkfarme har været i fokus. 

GDPR