EU vil beskytte sundhedspersonale mod farlige stoffer

20210712-100855-1-1920x1280we__1_
Udover at udvide direktivet til også at omfatte farlige medicinske stoffer, vil Europa-Parlamentet have tilføjet 26 nye stoffer til listen over kræftfremkaldende stoffer. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Farlige medicinske stoffer bliver vurderet ud fra, om de er til gavn for patienten, men ikke om de samtidig er til skade for sundhedspersonalet. Det vil Europa-Parlamentet lave om på.

Sundhedspersonalet skal beskyttes bedre mod farlige stoffer.

Det mener Europa-Parlamentet, som fremover vil have farlige stoffer stoffer brugt i eksempelvis kræftbehandling omfattet af direktivet for kræftfremkaldende stoffer, så medarbejderne også bliver beskyttet.  

I sidste uge vedtog EU-parlamentet næsten enstemmigt sin holdning til en revidering af direktivet, og i første omgang er der tale om, at sundhedspersonalet skal sikres ordentlig vejledning og uddannelse i håndteringen af stofferne.

På europæisk plan vil det øge beskyttelsen af lidt over syv millioner sygeplejersker.

Nikolaj Villumsen, medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten, har som den eneste dansker været med i forhandlingerne, og han er meget tilfreds.

- Jeg er meget glad for det resultat, vi har fået forhandlet hjem. Vi har opnået bedre beskyttelse for millioner af lønmodtagere - og for sundhedspersonalet har vi opnået forbedringer i beskyttelsen af dem, når de behandler patienter. Jeg synes, det er en stor sejr, siger han.

Nye tilføjelser til direktivet for arbejdsrelateret kræft

Udover at udvide direktivet til at omfatte farlige medicinske stoffer, vil Europa-Parlamentet også have tilføjet 26 nye stoffer til listen over kræftfremkaldende stoffer. Desuden skal der indføres lavere grænseværdier for benzen, akrylnitrit, kobolt og koboltforbindelser, som blandt andet bliver brugt i industrien. 

Ifølge Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur bliver der hvert år anmeldt 120.000 nye tilfælde af arbejdsrelateret kræft på grund af for lempelige regler for omgangen med kræftfremkaldende stoffer. Og 52 procent af arbejdsskaderne med en dødelig udgang skyldes arbejdsrelateret kræft. 

Direktivet skal nu igennem en godkendelsesproces, og når Europa-Kommissionen har godkendt det, vil det træde i kraft 20 dage efter. Derefter har medlemslandene to år til at implementere det. 

GDPR