Kommuner: Sygefraværet falder under coronakrisen

20100120-173324-6-1920x1316we
Kommunernes medarbejdere har haft færre sygedage i det seneste halve år. Kampen mod corona kan være årsagen. Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix
Kommunernes medarbejdere har haft færre sygedage i det seneste halve år. Kampen mod corona kan være årsagen.

Bliv derhjemme, hvis du har blot de mindste symptomer på corona. Tag først på arbejde 48 timer efter symptomerne er væk.

Sådan har myndighedernes opfordring lydt siden marts, hvor corona-smitten for alvor spredte sig i Danmark. Du skal altså reelt blive hjemme ved nogle af de symptomer, man også har ved influenza og forkølelse.

Alligevel er sygefraværet blandt kommunernes medarbejdere faldet i det seneste halve år. Det viser en rundspørge, TV SYD har lavet til de syd- og sønderjyske kommuner.

Bedre hygiejne og mere omtanke

Mønstret i de 14 kommuner er, at sygefraværet steg i marts. Men at det lige siden, samlet set, er faldet markant.  Sådan ser det blandt andet ud i Vejle Kommune, og det kan der være mange årsager til, siger sundhedschef Diana Krogstrup til TV SYD.

- Måske har den ekstra høje hygiejnestandard bremset andre smitsomme sygdomme som influenza, maveinfektioner og forkølelse. Måske hjælper den fleksibilitet, man har ved at kunne arbejde hjemmefra. Og at man ikke går halvsyg på arbejde og slæber smitte med ind til kollegaerne, siger hun. 

Fald skal fastholdes

Sundhedschefen håber, man kan lære noget af de opløftende tal. 

- Jeg tror, der bliver analyseret på årsagerne rundt omkring i disse måneder. For det er naturligvis noget man gerne vil fastholde, siger Diana Krogstrup. 

Statistikken handler om det kortvarige sygefravær. Covid-19-relaterede karantæner og langvarigt sygefravær er ikke indregnet. 

Enorm besparelse

Sygefraværet faldt især i maj, hvor Vejle Kommunes medarbejdere havde 0,81 sygedag i snit.  I maj året før havde de gennemsnitligt 0,97 sygedag.

Det lyder måske ikke af så meget, men potentialet er enormt. Beskæftigelsesministeriet skønner, at hvis hver offentlig ansat har en sygedag mindre om året, så svarer det til cirka 2800 flere fuldtidsansatte. 

Så ville man  spare vikarer og overarbejde for knap 800 millioner kroner årligt, og det kunne spares over 400 millioner på sygedagpenge med mere. Desuden ville borgerne formentlig opleve en forbedret service.

GDPR