Forbundsformand: Nu kommer færre til at dø af asbest!

Henrik_hr_7610Henrik_W_Petersen_forbundsformand_Blik_og_R__r_tre_to_1920_px-medium_32__1_
Henrik W. Petersen er forbundsformand for Blik og Rørarbejderforbundet, der i mange år har kæmpet for en autorisationsordning på asbestområdet. Foto: Blik og Rørarbejderforundet
20. mar. 2024 14.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Nu lader der til, at en autorisationsordning for arbejde med asbest endelig falder på plads, da der i dag fremsættes et lovforslag. En stor tak skal lyde til politikkerne, for det handler i sidste ende om borgernes liv, skriver forbundsformand i dette debatindlæg.

300 DANSKERE DØR  årligt som følge af sygdomme relateret til asbest. Til sammenligning var der i Danmark 155, der mistede livet i trafikken sidste år.

Problemet er altså enormt, selvom det måske ikke er det, den almindelige dansker går og bekymrer sig mest om. Der virker den trafikerede hovedvej intuitivt farligere, end f.eks. isoleringen på rørene eller fliseklæb bag klinkerne i de populære parcelhuse fra 60’erne og 70’erne.

Det er til gengæld en ganske håndgribelig bekymring blandt de håndværkere, der renoverer bygninger fra før 1990. Her ved man ikke nødvendigvis, hvad der venter én. Og flere historier viser, at selv når der er foretaget asbestsanering, så er det ikke en garanti for at asbestsanering og efterfølgende rengøring af de omkringliggende områder er udført ordentligt. Det har simpelthen været en falsk tryghed for både beboere og håndværkere.

LÆS OGSÅ: Organisationer savner klarhed og økonomiske beregninger i asbest-lovforslag

Derfor er det så vigtigt, at en autorisationsordning for arbejde med asbest, nu lader til at blive stemt igennem af alle folketingets partier. Og et stort TAK skal lyde til politikkerne for det!

Det er en sag, vi i Blik- og Rørarbejderforbundet har kæmpet for igennem flere år.


Autorisation som et værn imod klamphuggere

Med den nye ordning bliver det et krav, at virksomhederne skal have autorisation for at nedrive asbestholdigt materiale. Det betyder i praksis, at det ikke længere er muligt bare at tage et todages kursus og så begynde at udføre asbestsanering.

Det er utroligt vigtigt med tanke på de sager, der har været fremme om mildest talt mangelfuldt saneringsarbejde.

I virksomhederne skal der også være en eller flere fagligt ansvarlige, som bliver personligt godkendt til at være det. Det er altså ikke nok i sig selv, at virksomheden har en autorisation. Vi skal også kunne være sikre på, at der er medarbejdere med de rette kompetencer involveret i arbejdet.

LÆS OGSÅ: Minister efter samråd om asbest: Arbejdstilsynet skal reagere hurtigere

Med ordningen kommer der også flere sanktionsmuligheder og øget kontrol. Både egenkontrol, øget tilsyn fra både Arbejdstilsynet og Sikkerhedsstyrelsen– og mulighed for at fratage virksomheder deres autorisation igen, hvis ikke de lever op til kravene.

Ligeså vil virksomheder uden autorisation, der alligevel nedriver asbest, blive straffet med bøder.

Alt sammen tiltag, der skal forhindre nogle af de klamphuggervirksomheder, vi tidligere har set eksempler på.

Kastede med asbestfyldte sække

I medierne har det igennem årene været flere historier om, hvordan virksomheder har fjernet asbest – uden at det var gjort grundigt nok. Andre om, hvordan de ganske enkelt ikke har haft styr på sikkerheden.

En sådan historie afdækkede DR Kontant i 2022, hvor virksomheden blandt andet fjernede asbest uden at anmelde det til myndighederne. Kastede med asbestfyldte sække, så der gik hul på – og støvet blev spredt på grunden. Og tørrede asbeststøv af arbejdstøj og ansigt med køkkenrulle.

Bare for at nævne nogle af eksemplerne på deres skødesløse omgang med asbest, der potentielt kan være livsfarligt.

Det er den type af historier, der ikke må ske – og som den nye ordning skal være med til at sikre, ikke sker.

En stor TAK skal der derfor lyde til vores politikere, for at tage problemet med asbest alvorligt – og rent faktisk at gøre noget ved det!

LÆS OGSÅ: Hundredvis af håndværkere kan være blevet udsat for asbest

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].