Tandlæger tvunget til at bruge samme mundbind til flere patienter

20200420-104041-L-1920x1280we
Mundbind og engangskitler bliver brugt til flere patienter, selvom det er i strid med reglerne. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Klinikassistenter fortæller, at de bliver tvunget til at bruge de samme mundbind til flere patienter, oplyser HK Privat.

Mundbind og engangskitler bliver brugt til flere patienter, selvom det er i strid med reglerne.

Seks tandlægeklinikker er meldt til Arbejdstilsynet, og flere er på vej, skriver Politiken.

Alt for mange genåbnede tandlægeklinikker ser stort på myndighedernes coronaregler og retningslinjer, og lader deres klinikassistenter arbejde uden tilstrækkelige værnemidler.

Det er meldingen fra fagforbundet HK Privat, der nu har meldt seks tandlægeklinikker til Arbejdstilsynet og har flere anmeldelser på vej.

Ifølge reglerne skal både kitler og mundbind skiftes efter hver eneste patientbehandling, men det sker langtfra alle steder, fortæller HK Privats næstformand Anja C. Jensen:

- Vi får henvendelser fra klinikassistenter, der bliver tvunget til at bruge de samme mundbind til flere patienter. Fra klinikassistenter, der må bruge de samme engangskitler, billige regnslag fra Harald Nyborg og hjemmelavede plastikforklæder i dagevis, fordi tandlægen mener, at de kan genbruges, når bare de bliver luftet, sprittet af eller lagt i plastiksække.

Alt sammen i strid med sundhedsmyndighedernes regler, mener HK Privat, der organiserer 5.000 klinikassistenter.

I en rundspørge blandt 358 klinikassistenter, som HK Privat netop har udarbejdet, svarer næsten hver fjerde, at værnemidlerne på deres klinik ikke lever op til myndighedernes retningslinjer i forhold til kvalitet og mængde.

Tandlægeforeningen mener ikke, at der er tale om et stort problem.

- Langt de fleste klinikker lever fuldt og helt op til reglerne, men der kan selvfølgelig være nogle, hvor det kniber, men seks anmeldelser er jo trods alt ikke mange, når man betænker, at der er 1700 tandlægeklinikker på landsplan, siger formanden for klinikejerne, Torben Schønwald til Politiken.

GDPR