Danmarkskortet: Disse kommuner får flest sure smileys fra Arbejdstilsynet

BeFunky-collage__31_
Billund Kommune ligger i top 10 over kommuner, hvor arbejdspladser i kommunen får flest sure smileys fra Arbejdstilsynet målt i forhold til indbyggertallet. Foto: A4 Medier/Claus Fisker/Ritzau Scanpix
A4 Arbejdsmiljø har på baggrund af dataudtræk fra vores arbejdsmiljøtracker udarbejdet en smiley-liste over de kommuner, hvor såvel offentlige som private arbejdspladser har de største udfordringer med arbejdsmiljøet.

Efter henvendelse fra læsere, er det vigtigt at understrege, at artiklen og danmarkskortet ikke alene handler om gule og røde smileys givet til kommunale arbejdspladser, men i stedet private og offentlige arbejdspladser, herunder også kommunale arbejdspladser. 

Billund Kommune er kendt for Lego og for at have Danmarks næststørste lufthavn.

Noget andet, som kommunen måske er mindre stolt af, er, at Billund er den kommune i Danmark, hvor offentlige og private arbejdspladser har fået flest sure smileys af Arbejdstilsynet i forhold til indbyggertallet.

Få fuld adgang til A4 Arbejdsmiljøs arbejdsmiljøtracker og få en daglig opdatering på arbejdsmiljøet i Danmark

Det viser et dataudtræk fra A4 Arbejdsmiljøs arbejdsmiljøtracker. Trackeren opdateres dagligt med de seneste gule og røde smileys, som Arbejdstilsynet har udstedt til landets arbejdspladser.

I perioden 15. april til 15. oktober i år har virksomheder i Billund Kommune fået 69 gule og røde smileys på baggrund af påbud eller strakspåbud fra tilsynet.

Det tal ligger umiddelbart langt fra de 554 sure smileys, der i samme periode er givet til arbejdspladser i Københavns Kommune. Men gør man i stedet antallet af halvsure og sure smileys op per indbygger, så har virksomhederne i den midtjyske kommune langt større udfordringer med arbejdsmiljøet end dem i København.

I Billund Kommune går der således 384 indbyggere, hver gang Arbejdstilsynet giver en sur smiley, mens der i Københavns Kommune går 1.107 indbyggere. 

A4 Arbejdsmiljø er naturligvis opmærksom på, at der kan være mindre kommuner med mange arbejdspladser i forhold til kommunens størrelse, som og af den grund kan have en øget risiko for at få flere smileys. 

Lægger vægt på åben arbejdsmiljøkultur

12 af de 69 gule eller røde smileys i Billund Kommune er givet til arbejdspladser i velfærdsbrancher inden for offentlig administration, undervisning og sundhed.

Denne branchegruppe dækker over underbrancher som daginstitutioner, døgninstitutioner, hjemmepleje, hospitaler, lægeklinikker, politi, folkeskoler og øvrige uddannelsesinstitutioner. De fleste af arbejdspladserne i denne branche er offentlige arbejdspladser, mens enkelte er private.

Af de private arbejdspladser, som for nylig har fået en negativ smiley fra Arbejdstilsynet, kan nævnes Billund Lufthavn, som for få dage siden fik et strakspåbud om instruere lufthavnsansatte bedre i arbejdet.

Dog fremgår det, at ingen af Billunds Kommunes kommunale arbejdspladser i perioden har fået negative reaktioner fra Arbejdstilsynet. Til gengæld har den statslige arbejdsplads, Sdr. Omme Statsfængsel, der hører under Kriminalforsogen, fået en stribe påbud i det seneste halve år. 

Billund Kommune ønsker ikke kommentere arbejdsmiljøet på de private arbejdspladser i kommunen, men henviser til kommunens personale- og arbejdsmiljøpolitik for at forklare, hvad kommunen gør for at fastholde en høj trivsel på de kommunale arbejdspladser. 

"Vi mener, at vores handlinger i dagligdagen har stor indflydelse på vores arbejdsmiljø og trivsel. Derfor lægger vi vægt på, at der er en åben arbejdsmiljøkultur og en god omgangstone. Den åbne arbejdsmiljøkultur skaber vi ved fælles hjælp," står der blandt andet i kommunens interne retningslinjer.  

Artiklen fortsætter under kortet

Syddjurs Kommune, Albertslund Kommune og Glostrup Kommune kommer på de efterfølgende pladser efter Billund Kommune på listen over de kommuner, der i det seneste halve år har fået flest sure smileys i forhold til indbyggertallet.

Tryllefløjten og litteraturselskab

Hvis man udelukkende ser på kommuner, der har fået flest sure smileys de seneste seks måneder, ligger landets største byer helt i top.

Københavns Kommune har som tidligere nævnt i en den undersøgte periode fået 554 gule og røde smileys, hvoraf 77 af dem er givet til arbejdspladser i velfærdsbrancher inden for offentlig administration, undervisning og sundhed.

Danmarks næststørste kommune, Aarhus, kommer ind på en andenplads med 429 sure smileys, hvoraf 16 er udstedt til arbejdspladser i den offentlige sektor.

Artiklen fortsætter under kortet

I A4 Arbejdsmiljøs arbejdsmiljøtracker kan man ligeledes se, hvilke arbejdspladser på velfærdsområdet der på det seneste har haft problemer med arbejdsmiljøet.

I Københavns Kommune har børneinstitutionen Tryllefløjten den 14. oktober 2019 fået et strakspåbud om maskiner og trykbærende udstyr, mens Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL) har fået påbud og rådgivningspåbud om at rette op på det psykiske arbejdsmiljø. DSL udgiver blandt andet den elektroniske, danske ordbog.

Artiklen fortsætter under billedet

A4 Arbejdsmiljøs dataudtræk viser desuden, at der i Københavns Kommune i perioden er sket en stigning i antallet af smileys til arbejdspladser i branchegruppen offentlig administration, undervisning og sundhed, hvis man sammenligner med det foregående halve år. Det står i kontrast til Aarhus Kommune og Aalborg Kommune, hvor der er sket et fald.

Få fuld adgang til A4 Arbejdsmiljøs arbejdsmiljøtracker og få en daglig opdatering på arbejdsmiljøet i Danmark. Læs mere her.

Top10 over kommuner med flest sure smileys

Top10 over kommuner med flest negative smileys (gule og røde) i forhold til indbyggertal, der er givet til private og offentlige arbejdspladser i kommunerne i perioden 15. april til 15. oktober 2019:

1. Billund Kommune  384 indbyggere pr. smiley (69 gule og røde)

2. Syddjurs Kommune  429 indbyggere pr. smiley (99 gule og røde)

3. Albertslund Kommune  440 indbyggere pr. smiley (63 gule og røde)

4. Glostrup Kommune  453 indbyggere pr. smiley (50 gule og røde)

5. Vesthimmerlands Kommune  472 indbyggere pr. smiley (79 gule og røde)

6. Ikast-Brande Kommune  490 indbyggere pr. smiley (84 gule og røde smileys)

7. Hedensted Kommune  491 indbyggere pr. smiley (95 gule og røde smileys)

8. Herlev Kommune  501 indbyggere pr. smiley (57 gule og røde smileys)

9. Struer Kommune  506 indbyggere pr. smiley (42 gule og røde smileys)

10. Hvidovre Kommune  507 indbyggere pr. smiley (105 gule og røde smileys)

Top10 over kommuner med flest negative smileys (gule og røde), der er givet til private og offentlige arbejdspladser i kommunerne i perioden 15. april til 15. oktober 2019:

1. Københavns Kommune  554 gule og røde smileys (Heraf 77 smileys i branchegruppen offentlig admin., undervisning og sundhed)

2. Aarhus Kommune  429 gule og røde smileys (Heraf 16 smileys i branchegruppen offentlig admin., undervisning og sundhed)

3. Aalborg Kommune  280 gule og røde smileys (Heraf 14 smileys i branchegruppen offentlig admin., undervisning og sundhed)

4. Odense Kommune  207 gule og røde smileys (Heraf 26 smileys i branchegruppen offentlig admin., undervisning og sundhed)

5. Viborg Kommune  166 gule og røde smileys (Heraf 13 smileys i branchegruppen offentlig admin., undervisning og sundhed)

6. Esbjerg Kommune  158 gule og røde smileys (Heraf 9 smileys i branchegruppen offentlig admin., undervisning og sundhed)

7. Randers Kommune  156 gule og røde smileys (Heraf 7 smileys i branchegruppen offentlig admin., undervisning og sundhed)

8. Herning Kommune  150 gule og røde smileys (Heraf 12 smileys i branchegruppen offentlig admin., undervisning og sundhed)

9. Kolding Kommune  148 gule og røde smileys (Heraf 4 smileys i branchegruppen offentlig admin., undervisning og sundhed)

10. Silkeborg Kommune  147 gule og røde smileys (Heraf 10 smileys i branchegruppen offentlig admin., undervisning og sundhed)

GDPR