Tre tilfælde af sjælden vaccinebivirkning hos frontpersonale udløser erstatning

20210806065732600_1000
Tre danske patienter har været ramt af den sjældne sygdom vitt efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen og får nu tildelt erstatning. Én overlevede, mens to døde. De pårørende til de afdøde modtager erstatningen, skriver DR Nyheder. (Arkivfoto) Foto: Saeed Khan/Ritzau Scanpix
Én overlevede sygdommen vitt og får erstatning fra Patienterstatningen. Det samme gør pårørende til to døde.

I tre tilfælde, hvor danske patienter har været ramt af sjældne bivirkninger efter vaccination med AstraZeneca, er der blevet givet erstatning.

Det er Patienterstatningen, som slår fast, at der var en direkte sammenhæng mellem sygdommen vitt og den AstraZeneca-vaccine, de alle tre havde fået som del af deres arbejde som frontpersonale.

- Vitt-syndromet er beskrevet af Lægemiddelstyrelsen, og det er et syndrom, hvor man ser nogle atypiske forhold, nemlig lavt antal blodplader og blodpropper, som også sidder nogle ukarakteristiske steder.

- Det har vi lagt til grund for beslutningen i tre sager, siger Karen-Inger Bast, direktør i Patienterstatningen.

Kun én af de tre overlevede. Hun fik i slutningen af maj tildelt et foreløbigt beløb på 4100 kroner af Patienterstatningen, som dækker svie og smerte.

De pårørende til de to, der mistede livet, har også modtaget erstatning. Det drejer sig ifølge DR Nyheder om en 57-årig mand og en 60-årig kvinde.

Fordi patienterne blev vaccineret som led i deres arbejde, skal Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring (AES) først afgøre, om skaden lever op til lovens krav om en arbejdsskade.

- I de to tilfælde, hvor patienterne mistede livet, kan vi give en forsørgertabserstatning til ægtefæller og børn under 18 år. Det kan løbe op i flere hundrede tusinde kroner.

- Men vi må vente på, at AES træffer afgørelse om, hvorvidt der er tale om en arbejdsskade eller ej. Er der tale om en arbejdsskade, udmåler AES erstatningen, og vi kan så efterfølgende vurdere, om vi kan bidrage med yderligere godtgørelse, forklarer Karen-Inger Bast.

Der ligger også to sager hos Patienterstatningen om bivirkninger efter Johnson & Johnson-vaccinen. Den ene sag handler om anmeldelse af blodpropper, den anden om smerter.

Vaccinen er taget ud af det officielle vaccinationsprogram og gives nu gennem fritvalgsordningen. Den dækker Patienterstatningen også.

- I de to sager vil vi vurdere, om der er tale om vitt-syndrom i den ene sag, der handler om blodprop.

- Den anden sag, som handler om smerter i lemmer, vil vi også vurdere sammenhængen med vaccinen i, siger Karen-Inger Bask.

151.000 personer nåede at få første stik med AstraZeneca-vaccinen, inden den blev suspenderet 11. marts på grund af en sandsynlig sammenhæng mellem vitt og vaccinen.

Flere sager om bivirkninger i form af blodpropper er blevet afvist af Patienterstatningen. Det kan skyldes, at patienterne som følge af eksempelvis overvægt eller rygning er disponeret for blodpropper i forvejen.

Nogle patienter afvises, fordi bivirkningerne er milde og forventelige.

/ritzau/

GDPR