Føler sig ignoreret af regeringen: I spiller hasard med arbejdsmiljøet

20210215-091351-L-1920x1280we
Lars Qvistgaard og Akademikerne føler, at de må stå udenfor i kulden i forbindelse med trepartsforhandlinger. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Akademikerne undrer sig over, at de ikke blev inviteret med til trepartsforhandlinger om coronapas på arbejdspladser.

Mens Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) blev inviteret indenfor i varmen af regeringen, måtte Akademikerne stå udenfor.

Det undrer hovedorganisationen for 450.000 medlemmer med en videregående uddannelse, at de ikke var med i trepartsforhandlingerne om coronapas på arbejdspladser.

Forhandlingerne endte med en aftale fredag morgen, der gør det muligt for arbejdsgivere at kræve, at medarbejdere skal fremvise coronapas for at blive lukket ind på jobbet. 

LÆS OGSÅ: Ansatte på hoteller og restauranter bliver oftest smittet med corona

Akademikerne mener, at regeringen spiller hasard med arbejdsmiljøet, når de ikke var med til forhandlingerne.

I en pressemeddelelse udtaler Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, følgende:

- Det burde være i alle parters interesse, at man arbejder sammen om et sikkert og trygt arbejdsmiljø. Ved at insistere på kun at tale med repræsentanter for visse lønmodtagergrupper, insisterer regeringen igen på kun at lave løsninger for noget af arbejdsmarkedet i stedet for at sikre tværgående sammenhæng i reglerne, siger Lars Qvistgaard.

Akademikernes medlemmer arbejder i sundhedssektoren, i eksporterhvervene, i uddannelsessektoren og de liberale erhverv. Det kan også være klinikere som for eksempel tandlæger og fysioterapeuter.

- Når man laver et tiltag, som gælder for alle på det danske arbejdsmarked, så skal man også lytte til alle på det danske arbejdsmarked, siger Lars Qvistgaard til Ritzau.

Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) har til Politiken forklaret, at Akademikerne ikke var med, fordi spørgsmålet om coronapas på arbejdspladser udspringer af en fælles forståelse mellem FH og DA.

Novo Nordisk: Vis pas ved julefester

Med fredagens aftale kan arbejdsgiverne nu kræve at se coronapas fra medarbejdere.

Flere virksomheder er bekymrede for, om særligt uvaccinerede på arbejdspladsen risikerer at være skyld i større smitteudbrud. I medicinalselskabet Novo Nordisk har man forud for fredagens aftale taget sagen i egen hånd. 

- Fra fredag den 12. november vil Novo Nordisk på danske arbejdspladser kræve coronapas for interne og eksterne deltagere ved alle møder med mere end 200 deltagere, coronapas for deltagere ved julefester og sociale arrangementer uanset antal deltagere og coronapas for adgang til alle vores fitnesscentre, siger Mette Kruse Danielsen, pressechef i Novo Nordisk, i en kommentar til mediet Policywatch.

Uvaccinerede skal spise alene

I sidste uge indførte rederiet Mærsk et vaccinekrav for kontoransatte, og endelig har virksomheden Faerch fra Holstebro opfordret ansatte, der ikke er vaccinerede, til at gå med mundbind på jobbet og spise i en anden kantine end flertallet.

Arbejdsgiverne kan forlange at se coronapas, så længe coronavirus karakteriseres som en samfundskritisk sygdom. Det gør den indtil videre én måned frem.