Trepart og whistleblower-ordning: Minister vil hverdags-sexisme på arbejdspladsen til livs

20200910-190306-L-1920x1920we-medium_32
Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) indkalder arbejdsmarkeds parter til trepartsforhandlinger. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Ligestillingsministeren indkalder til trepartsforhandlinger for at komme seksuel chikane på jobbet til livs.

De danske arbejdspladser skal være bedre til at forebygge seksuel chikane og håndtere det, hvis det er sket.

Derfor indkalder regeringen nu arbejdsmarkedets parter – lønmodtagerne og arbejdsgiverne – til trepartsforhandlinger. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) fortæller, at han vil drøfte med parterne, om de har de nødvendige redskaber til at skabe en kulturændring.

- Ingen skal udsættes for seksuel chikane eller føle sig krænket på deres arbejdsplads, understreger ministeren.

Han peger på, at der i efterårets debat ikke har været så meget fokus på den seksuelle chikane, der sker i blandt dem med de laveste lønninger. For eksempel hos tjenere.

- Vi skal blandt andet drøfte, om der er behov for at ændre på lovgivningen. Jeg ser frem til drøftelserne med arbejdsmarkedets parter, siger han i meddelelsen.

Der har i løbet af efteråret været et stort mediemæssigt og politisk fokus på sexisme og seksuel chikane. Det blev kickstartet af tv-værten Sofie Linde i sensommeren.

Her fortalte hun på scenen til Zulu Comedy Galla, hvordan en ”stor tv-kanon” til en julefrokost i DR, da Linde var 18 år, truede med at ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gav ham oralsex.

- De mange kvinder, der er stået frem og har fortalt om seksuel chikane, skal ikke have gjort det forgæves.

- Det er nu, vi skal handle, bryde tabuet og ændre kulturen på arbejdspladserne, lyder det fra ministeren.

Trepartsdrøftelserne er det første af fjorten initiativer fra regeringen på området. De andre tæller blandt andet et brev til de danske arbejdspladser om, hvordan de kan bekæmpe seksuel chikane.

Der skal også etableres en whistleblowerordning, så det er muligt anonymt at kunne henvende sig om seksuel chikane på ens arbejdsplads.

Fra EU’s side er der allerede vedtaget et direktiv, der forpligter arbejdsgivere med minimum 50 ansatte til at have en whistleblowerordning. Det skal dog også omfatte sager om seksuel chikane, mener regeringen.

/ritzau/

GDPR