Trods færre kontroller: Skat scorer rekordhøjt beløb på kontrol med fusk og snyd

20210506-134057-L-1920x1280we
Virksomheder får rekordhøje ekstraregninger for manglende skatte- og momsbetalinger, og det vækker tilfredshed hos skatteminister Morten Bødskov (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Skattestyrelsens kontrolindsats mod social dumping har på fem år resulteret i ekstra skatteregninger til virksomheder for over 1,2 mia. kroner, viser ny opgørelse.

Coronakrisen gjorde det sidste år sværere for Skat at besøge virksomheder med rod i moms- og skattebetalingen.

Alligevel lykkedes det styrelsens kontrollanter at opdage snyd og manglende betaling af skat og moms for knap en kvart milliard kroner.

Det viser tal fra seneste rapport om den fælles myndighedsindsats mod social dumping, som Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet står for. 

Af rapporten fremgår det, at Skattestyrelsen sidste år skrev ekstraregninger på i alt 242 mio. kroner til virksomheder, der ikke har betalt korrekt moms eller skat. 

Beløbet er det højeste i de seneste fem år. I den periode har Skattestyrelsens kontrolindsats kradset mere end 1,2 mia. kroner ind til statskassen. 

Skatteminister Morten Bødskov (S) udtrykker i et mailsvar til A4 Arbejdsmiljø tilfredshed over, at Skattestyrelsens kontrol med skattefuskende virksomheder "virker efter hensigten" trods coronakrisen. 

- Dygtige kontrolmedarbejdere over hele landet er hver dag med til at sikre, at reglerne på danske arbejdspladser bliver overholdt, skriver Morten Bødskov. 

Er du bekymret for, at der er skattesnydere, som har undsluppet kontrol, i og med at Skats mulighed for fysiske kontroller har været begrænset af coronakrisen? 

- Coronapandemien har naturligvis givet nogle udfordringer i forhold til de fysiske kontroller, men vi kan heldigvis se, at skattekontrollen bidrager til, at der bliver slået hårdt ned de steder, hvor reglerne bevidst bliver tilsidesat, skriver Morten Bødskov. 

Professor: Særdeles god forretning

Samme toner lyder fra Bent Greve, professor og arbejdsmarkedsforsker ved RUC. Han kalder Skattestyrelsens kontrolindsats for "en særdeles god forretning for statskassen".

- Et er de penge, som staten får opkrævet fra skyldnere. Men vi ved også, at mere skattekontrol afskrækker andre fra at snyde, siger Bent Greve.

Rapporten viser ikke, hvor stor en del af det skyldige beløb, virksomhederne rent faktisk betaler. 

Bent Greve anslår dog, at statskassen bliver beriget med mindst halvdelen af det beløb, der bliver udskrevet regninger for.

Artiklen fortsætter under faktaboksen 

Fakta: Fælles myndighedsindsats mod social dumping

Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og Politiet har siden 2012 samarbejdet i en fælles myndighedsindsats. Indsatsens formål er at bekæmpe social dumping og sikre, at arbejde i Danmark foregår på ordentlige vilkår og efter danske regler.

Indsatsen foregår ved, at Skattestyrelsen kontrollerer, om virksomheder har svaret korrekt skat og moms af eksempelvis deres ansattes løn. Arbejdstilsynets opgave er at kontrollere mulige brud på arbejdsmiljøloven, mens politiet blandt andet undersøger, om ansatte har arbejds- og opholdstilladelsen i orden. 

Skrivebordsarbejde giver millioner

Coronanedlukningen sidste år satte en solid kæp i hjulet på Skattestyrelsens muligheder for at tage på fysiske kontrolbesøg.

I en beretning sendt fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Folketingets Beskæftigelsesudvalg fremgår det, at to landsdækkende og 10 regionale kontrolaktioner blev aflyst som følge af nedlukningen i foråret.

Derudover blev en kontrolaktion i Nordjylland aflyst, da regionen blev lukket ned som følge af stigende coronasmitte i efteråret. 

I perioden, hvor coronanedlukningen gjorde det sværere for Skattestyrelsen at tage på fysiske kontrolbesøg, har styrelsens kontrollanter i stedet brugt tid på såkaldte skrivebords-kontroller.

Derudover har styrelsen ifølge beretningen til Beskæftigelsesudvalget brugt tiden på at afslutte større igangværende sager om manglende betaling af moms og skat.

Af den nye rapport fremgår det også, at skattemyndighederne er blevet bedre til at ramme plet, når de tager ud på kontrol. 

Således viser rapporten, at der var gevinst for statskassen i mere end halvdelen af de kontroller, som Skattestyrelsen foretog sidste år. 

GDPR